Havfrue-Karin punkterer én myte om livet med mange børn
Hjemme hos familien Lund Madsen er planlægning ikke en dyd. Det var derfor heller ikke planlagt, at Karin og Anders Lund Madsen tidligere på året kunne byde velkommen til deres femte fælles barn. Men de mange børn har kun budt på mere frihed til de voksne, mener hun.
For de fleste mennesker kan fem børn lyde som en uoverskuelig opgave – en opgave, som kræver alt for meget energi og tid. Men en dag i Leos Legeland gik det for alvor op for Karin, hvad en stor børneflok kan.
For da Modig på 11, Stærk på 9, Fri på 6 og Vild på 3 år trissede ud i legerummets bløde skum, blev de fire søskende opslugte af en fælles leg.
“Det var helt vildt fedt at se, at dér var de bare sådan en lille, selvstændig flok. Vild er stadig lille i forhold til de andre, men de tog hende med og skubbede hende rundt, fandt på fælles projekter med nogle bolde, der skulle ned ad nogle baner og havde det så sjovt med hinanden. De var virkelig et hold,” fortæller Karin Prehst Lund Madsen i et stort interview til Vores Børn, og punkterer dermed en myte om livet med mange børn: At forældrene får utrolig travlt.
Selvom der er flere skemaer, legeaftaler og fritidsaktiviteter at holde styr på i kalenderen, betyder den store børneflok også, at der altid er nogle at lege med, når familien er samlet – og det giver mere frihed til de voksne.
“Anders og jeg kan rent faktisk sidde og drikke en kop te og tale sammen, uden at der hele tiden er et barn, der står og hiver i os,” siger Karin.
Familien blev i marts 2024 forøget til en børneflok på fem, da Karin Prehst Lund Madsen fødte en lille pige, der skal hedde Viis.
Flokkens løsninger
Selvom børneflokken på fem er gode til at tage sig af hinanden og finde fælles løsninger, kan der som i enhver anden familie stadig opstå uoverensstemmelser. Og en dag, hvor der opstod tumult over et Anders And blad, opdagede Karin, at børnene har en særligt veludviklet evne til at tænke i flok.
“Det var fuldstændig fantastisk at høre på. På demokratisk vis kom de frem til en helt klar fordelingsplan: Hvis legetøjet i bladet var lyserødt, skulle Fri have det, hvis det var noget med Lego, skulle Stærk have det, var det noget med dyr, skulle Modig have det – og så videre. Det fandt de ud af helt selv,” fortæller Karin Prehst Lund Madsen og pointerer, at den slags oplevelse kræver, at forældre gør noget, der kan være udfordrende for mange: At lade være med at involvere sig. Når det lykkes, kan der opstå noget helt særligt.
“Vi prøver på at lade dem skændes færdig. Nu har vi ikke børn, der slås – gjorde de det, var vi selvfølgelig nødt til at gribe ind. Selvfølgelig er der nogle gange én, der bliver urimelig eller glemmer at tale pænt til de andre, men de løser det. Og det er ret vidunderligt at se, hvor meget de får ud af i virkeligheden at opdrage hinanden.”
Det gør, at hun som mor kan træde et skridt tilbage, og Karin bemærker også en klar forskel på, hvordan hun var som mor til ét og to børn, sammenlignet med nu, hvor hun har flere børn.
“Da Modig og Stærk var små, servicerede jeg dem mere. Det har jeg ikke tid til nu. De så også mere skærm. I dag er det nemmere at sige: Læg skærmen væk og gå ud at lege. For der er altid nogen at lege med, og gemmeleg med fire børn er sjovt – hvem kan sige nej til det?”
Læs hele artiklen i Vores Børns GRAVID-magasin. Her fortæller hun også om sin femte graviditet og dertilhørende fødselsdrømme, om familiens uundgåelige ja-hat og om femtallets fordele i familieforøgelsen.