fallulah

Fallulah delte opslag, efter kæmpe-firma henvendte sig - så væltede anonyme kommentarer ind

Efter et verdens største revisions- og konsulenthuse skrev til Fallulahs søsterfællesskab Hej Søster, væltede skeletterne pludseligt ud af skabet – og nu er én af firmaets partnere blevet fyret.

Fællesskabet Hej Søster, der har sangeren Fallulah, med det borgerlige navn Maria Apetri, i spidsen, fik for nylig en henvendelse fra Deloitte, som er et af verdens største revisions- og konsulenthuse.

Artiklen fortsætter under videoen ...

De ønskede at lave en såkaldt Instagram-takeover af Fallulahs Hej Søster-profil, men anmodningen er endt med at sætte fokus på store interne problemer med arbejdsmiljø, whistleblowerordning og arbejdsforhold i firmaet i stedet.

For da Hej Søster delte opslaget fra Deloitte med sine egne følgere, væltede det ind med kritiske kommentarer fra tidligere og nuværende ansatte i virksomheden.

”Mange ansatte har forsøgt at råbe dem op internt, men forgæves. De har oplevet at blive affejet, indirekte truet til stilhed og i grelle tilfælde fyret for at sige fra over for diskriminerende adfærd – og så har virksomheden en historik med at straffe gravide og barslende kvinder ved at degradere dem eller fyre dem. Man forstår godt, hvorfor så mange af kvinderne er smuttet, når de har stiftet familie,” fortæller Fallulah til alt.dk.

De mange kritiske kommentarer, som blev delt via Hej Søster-kanalen på Instagram, har siden resulteret i en intern undersøgelse og et farvel til én af partnerne i virksomheden.

 

En rådden kultur

For sangeren betyder det meget, at hun har kunnet hjælpe så mange kvindelige ansatte med at få deres historier fortalt og samtidig få rettet op på en kultur, som har været langt fra okay.

”Hvis det sker på én arbejdsplads, der er så opbygget omkring status og hierarki, så sker det med garanti på mange flere lignende arbejdspladser. Og det er de interne strukturer, der gør, at sådanne sager finder sted, og dem skal vi have helt frem i lyset,” siger hun og fortsætter:

”Nu opstod hele den her sag organisk, da Deloitte selv rakte ud til mig via Hej Søster. De ville gerne bruge min platform til at brande sig selv som en inkluderende virksomhed med fokus på ligestilling. Det var helt off, fordi de netop havde skiftet deres kvindelige talentchef og partner ud. Derfor reagerede jeg på noget, der føltes så himmelråbende forkert, og så væltede råddenskaben frem. Det var rystende, og jeg følte en enorm tyngde, da jeg indså, hvor slemt det var.”

CEO i Deloitte, Christian Jensby, har i blandt andet Finans og Børsen afvist, at afskedigelsen af Camilla Kruse er sket, fordi hun har udtalt sig om ligestilling. 
 
 

"Det gør ondt at læse kommentarsporet, men det vigtigste er, at det kommer frem. Det skaber transparens og giver os mulighed for at gøre noget. Ingen i Deloitte skal f.eks. finde sig i krænkelser. Det er totalt uacceptabelt."

CEO i Deloitte, Christian Jensby, i Børsen.

De mange kritiske øjne, der siden har hvilet på Deloitte, har med al tydelighed gjort en forskel. Det vidner et Instagram-opslag, som blev delt på Hej Søster den 13. december, om.

Men Fallulah helmer ikke, før der er helt styr på sagerne.

”Dét, at Deloitte nu har lovet at ændre deres svigefulde whistleblowerordning og har fyret, er en god start, men jeg vil ikke slippe sagen, før jeg ved præcis, hvilke tiltag de gør. Jeg har derfor opfordret dem til at invitere mig ind til en snak, men jeg har ikke hørt fra dem endnu,” fortæller Fallulah.

 

Forstå sagen

Sagen tog sin start i november, da Deloitte valgte at udskifte deres daværende partner og talentchef Camilla Kruse med en mand, efter hun havde udfordret firmaets syn på ligestilling og ønskede at ansætte flere kvinder. Det skrev Finans. Topchefen i Deloitte, Christian Jensby, udtalte på det tidspunkt, at der var tale om et tilvalg – ikke et fravalg i forbindelse med farvellet til Camilla Kruse.

I begyndelsen af december lagde Hej Søster et opslag om fyringen af Camilla Kruse på Instagram, hvor man ærgede sig over Deloittes beslutning.

I november - inden officiel udmelding om farvellet til Camilla Kruse - havde selv samme Hej Søster fået en henvendelse fra en medarbejder hos Deloitte. De ønskede at lave en såkaldt Instagram-takeover af Hej Søster-kanalen og skrev blandt andet: 'Vi ønsker at sætte fokus på, at vi arbejder med ligestilling i finanssektoren ved at give kvinder (og mænd) de rigtige rammer for at blive succesfulde ...'. 

Hej Søster delte henvendelsen med sine 16.000 følgere, og så væltede det ellers ind med kritiske kommentarer om virksomheden. Flere skrev blandt andet om, hvordan de blev opsagt under barsel eller efter annonceret graviditet, om hvordan whistleblower-ordningen blev besvaret af en højtstående medarbejder, og at en partner havde opført sig krænkende. 

6. december reagerede topchef i Deloitte, Christian Jensby, på de kritiske kommentarer. Det gjorde han i Børsen. Her sagde han blandt andet: "Det gør ondt at læse kommentarsporet, men det vigtigste er, at det kommer frem. Det skaber transparens og giver os mulighed for at gøre noget. Ingen i Deloitte skal f.eks. finde sig i krænkelser. Det er totalt uacceptabelt."

 
 

En kæmpe ressource

Fallulahs håb er nu, at ikke bare Deloitte har lært noget af den shitstorm, de er havnet i, men at andre virksomheder tager sagen mindst lige så alvorligt.

”Jeg synes jo i virkeligheden, at Deloitte at fået en kæmpe gave forærende ved at blive konfronteret offentligt med deres skadelige arbejdsmiljø. Og jeg håber på, at sagen er med til at sætte en ny dagsorden for det ansvar, som virksomhederne har for at passe ordentligt på deres ansatte. Det går ikke længere bare at kaste om sig med woke buzzwords udadtil og så tænke, at det er fint, når man på ingen måde har ligestilling og diversitet som en ægte prioritet,” siger hun og slutter:

”Desuden, hvis Deloitte var kloge, så ville de også forstå, at det er dårlig forretning ikke at indse, at kvinder er en kæmpe ressource, og at de taber moralsk, men også på bundlinjen, ved ikke at behandle dem sådan.”