Tips fra én af verdens bedste bartendere

Her er fem lækre opskrifter på drinks til weekenden

Træt af G&Ts og Skinny Bitches? Vi har spurgt én af verdens bedste bartendere til råds.

Han er typen, der beskriver en drink som "crisp" og "aromatisk".

Og så er havtorn og fermenteret gulerodsjuice helt naturlige ingredienser i hans barskab.

29-årige Jonas Brandenborg Andersen er for nylig vendt hjem fra Diageo World Class i Miami, hvor han blev kåret som den femte bedste bartender i verden.

LÆS OGSÅ: Giv et abonnement i julegave

Kun 56 ud af 10.000 bartendere blev udtaget til konkurrencen i september, hvor bartendere fra hele verden skal vise deres kompetencer inden for blandt andet teknik, viden om spiritus og "showmanship".

Jonas Brandenborg Andersen havde fem dage til at imponere dommerne med sine 47 drinks, der alle havde det nordiske tema til fælles, og indeholdt ingredienser som blåbærpuré, lavendelekstrakt og granoliepulver.

Vi bad ham komme med fem bud på lækre, kreative og ikke alt for dyre opskrifter på drinks til din weekend:

1.Dark and Stormy – med et twist

En klassisk Dark and Stormy består af rom, ginger beer og limesaft. Men mange ginger beers er for søde, og derfor anbefaler Jonas Brandenborg Andersen, at man i stedet blander sin egen. 

- Ginger beer er lidt dyrt generelt, og der er ikke særlig mange steder, hvor man får en god kvalitet. Men der kan man så bruge ingefærsirup, lime og danskvand i stedet. Riv noget ingefær med en lille smule sukkerlage og bland det med lime juice. Den er mere frisk, end den søde ginger beer, man kan få ude i butikkerne. Og så skal man bruge en mørk rom.

Opskrift:

5 cl kraftig mørk rom

2 cl lime juice

1,5 cl kraftig ingefærsirup

12-14 cl danskvand

Sukkerlage:

100 g sukker

50 g vand som koges op og afkøles.

Ingefærsirup:

Tilsæt 30 g revet ingefær til en portion sukkelage og lad det stå i et par timer som minimum.

Blandes i et højt glas.

Jonas Brandenborg Andersen blev kåret som årets femte bedste bartender ved årets Diageo World Class i Miami. Foto:Christian Radil

2.Southside

Mojitoen er en klassiker, men hvis man har ingredienserne til den – rom, mynte, danskvand, sukker og lime – kan den nemt blive sjovere.

- Mojitoen er simpelthen så smart, men der er ingen grund til at begrænse sig til den lyse rom. Prøv med gin i stedet. Det skal i en shaker med sukkerlage, lime, mynte og serveres med danskvand. Så bliver den lidt mere crisp. Jeg kan godt lide mojitos men for mig er en Southside bedre.

Opskrift:

5 cl tør gin, for eksempel Tanqueray

2 cl lime juice

1,5 cl sukkerlage

6-8 mynteblade

Blandes i en shaker og rystes hårdt. Si isen og myntebladene fra med en te-si. Servér i et cocktail-glas eller et kort glas med is.

LÆS OGSÅ: Stor guide: 19 nye sneakers til efteråret

3.Negroni

Hvis man elsker klassiske cocktails, skal man kende denne drink, mener Jonas Brandenborg Andersen.

- Negronien er lidt skarpere end de andre, men det er lige dele gin, sød vermouth og campari. Den har en lang historie i Italien som aperitif-cocktail. For nogle er det nok noget, man skal lære at drikke først. Men der er ikke en eneste bartender, jeg kender, der ikke vil sværge til denne drink både morgen, middag og aften. Der er kun tre ingredienser, og den skal ikke shakes, den skal bare blandes med isterninger. Jeg vil anbefale max tre cl per drink. Super simpelt.

Opskrift:

3 cl tør gin, for eksempel Tanqueray

3 cl sød italiensk vermouth

3 cl Campari

Blandes i et kort glas med masser af is. Tilsæt appelsinskive.

Jonas Brandenborg Andersen om sin yndlingsdrink, Manhattan: "Den er skarp. Det er to dele whiskey og en del vermouth rørt med lidt is og en dråbe bitter. Du er ikke på ren  spiritusniveau, slet ikke, men du kan virkelig smage, hvad der er i. Den kunne jeg gå tilbage til hver gang." Foto: Christian Radil

4.St. Germain

Hvorfor ikke fortsætte med sommeren lidt endnu?  

- Hyldeblomst og champagne virker altid. Bland hyldeblomst, cava og gin. Eller vodka.

Opskrift:

2 cl gin

2 cl hyldeblomst-sirup

12 cl cava

2 skiver citron

Pres citronskiverne ned i bunden af et højt glas. Bland de resterende ingredienser og fyld op med isterninger.

- Problemet med Daiquirien er kun dens forbindelse til Strawberry Daiquiri. For en Daiquiri er oprindeligt lime, sukker og lys rom. Den er meget simpel, og det er en virkelig smuk, ren drink. Strawberry Daiquiri er tit en forholdsvis kemisk jordbærmarmelade-ting. Rigtig rigtig sød. Og blendet, siger Jonas Brandenborg Andersen. Her ses han til Diageo World Class-konkurrencen i Miami. Foto: PR/World Class

5.Aperol Spritz – a la sæsonen

 Aperol Spritz er sommerens store hit, men den fungerer faktisk hele året og derfor anbefaler Jonas, at man eksperimenterer lidt med grundopskriften – Aperol, mousserende vin og danskvand – og for eksempel tilføjer en tør eller meget bitter vermouth.

- Jeg elsker Spritzerne. De er ikke spruttede, man kan drikke forholdsvis store mængder af dem uden at vælte omkuld, og så har de selvfølgelig masser af smag fra den bitre kompleksitet, som aperolen har.

- Vær selv kreative med Spritzerne. Kombinationen af bitter aperitif, vin og danskvand virker oftest rigtig godt. Vermouth, bitterlikører, søde og tøre vine - der er mange kombinationer, der kan være spændende. Man kan også bruge sæsonens krydderier og frugt/bær til at give det et lille twist.

Opskrift:

6 cl Aperol

12 cl cava

6 cl danskvand

Blandes med masser af is i et vinglas. Tilsæt appelsinskive.

- Min hadedrink er Amaretto Sour. Amaretto er en form for mandellikør. I langt de fleste versioner af den drink, er den for sukkersød og klæbrig. Ikke frisk, som jeg synes en sour skal være. Du kan godt lave en god variant, men det betyder tit, at du tager Amaretto-delen en del ned og bruger noget andet til at give den noget smag, for eksempel bourbon, så bliver den rigtig lækker. Men det er slet ikke den, som folk bestiller, siger Jonas Brandenborg Andersen. Foto: Christian Radil

Én af de 47 drinks som Jonas Brandenborg Andersen lavede for dommerne under Diadego World Class. Drinken hedder "Calluna" (det latinske navn for hedelyng) og består af 40 ml Tanqueray No. Ten gin, 15 ml lyng-infused Chartreuse-likør, 25 ml. lime juice, 25 ml. yoghurt-sirup og 10 ml æggehvider. Ingredienserne skal rystes godt, hældes op i et glas og pyntes med lyngblomster, yoghurt-pulver og marengs. Foto: PR/World Class

LÆS OGSÅ: Hun er blevet kaldt den nye Lana del Rey og storhitter i England - men kender du hende?

LÆS OGSÅ: Han solgte te på gaden i Pakisten - nu er han model og international mediesensation

Tips fra bartenderen

1.Hav altid frisk citrus i køkkenet. Det er især vigtigt med søde, blendede drinks, at de bliver balanceret ordenligt. Lidt frisk citrus runder nemlig sødmen af.

2.Brug aldrig isterninger fra pose. Isterningerne fra pose er meget små, de holder ikke så længe, og så skaber de en masse plastikaffald. Brug bakkerne – helst i en stor størrelse – men det bedste ville være at fylde is i en flad pande og slå isen i stykker med en gaffel eller en skruetrækker, så isterningerne bliver brudt op i større stykker, for så smelter de langsommere.

3.Bland salt op med vand først. Det er meget moderne at bruge salt i drinks, for det fremhæver ofte smagen, men det kan være svært at administrere derhjemme. I stedet for at drysse salt i drinken, kan man lave en lille flaske med vand og salt og langsomt tilsætte et par dråber, så man undgår, at saltstykkerne først opløses helt, når det er for sent.

Jonas Brandenborg Andersen

-29 år gammel og Head Bartender på Mash Penthouse.

- Blev nummer fem til Diageo World Class-mesterskabet i bartending i Miami i år.

- Startede med at lave cocktails på Kassen i København og fik senere arbejde på Karriere Bar, hvor han for alvor blev bidt af at lave drinks. 

- Har en BA i medialogi.

LÆS OGSÅ: 18 geniale makeuptricks til dovne piger

”Jeg vil altid gå tilbage til en Manhattan. Manhattan er amerikansk whiskey – dvs ikke røget whiskey – enten lavet på majs som i bourbon eller lavet på rug. Én af de to. Primært den på rug er historisk den, der er blevet brugt til at lave Manhattans med. Så det er sød vermouth igen og så er det aromatisk bitter. De er skarpe - det e– to dele whiskey og en del vermouth. Ikke så meget andet end lige rørt med lidt is og en dråbe bitter. Du er ikke på ren spiritusniveau, slet ikke, men du kan virkelig smage, hvad der er i. Den kunne jeg gå tilbage hver gang.”