Højsæson for skilsmisser: Her er din huskeliste
Sommerferien bringer mange skilsmisser med sig. Disse ting skal du huske, hvis du skal skilles.
Sommerferien er ovre, og for rigtig mange, gik den desværre ikke som håbet – eller også skulle den bare overstås. Igen i år oplever vi en markant stigning af antallet af skilsmisser efter sommerferien.
Det første år, hvor vi havde startet skilsmisseraad.dk, kan jeg huske den mandag i uge 32, som var den i går. Telefonen var rødglødende og nye medlemmer strømmede ind. Hvad foregik der? Var der en avis, der havde skrevet noget om os? Nej, det var der ikke - men mange var vendt hjem fra sommerferie og orkede nu ikke mere, og havde brug for hjælp til, hvordan man bedst tackler en skilsmisse, uanet om man er den, der er blevet forladt, eller den, der har taget beslutningen!
Nu ved vi af erfaring, at både jul og sommerferie, desværre, har den konsekvens, at mange går fra hinanden. Det skyldes selvfølgelig ikke hverken ferien eller julen, men i stedet, at man har en masse forventninger til, at når bare man har ferie sammen, eller julefreden sænker sig, så får man det godt igen. Samtidig kan det være helt uoverskueligt, at bryde forholdet op lige inden en sommerferie, som hele familien har glædet sig til, og derfor bider man tænderne sammen og holder ud – og håber.
Trin-for-trin guide til skilsmissen
Glæden ved at være sammen, kærligheden, nærværet kommer bare sjældent på grund af en ferie. Der skal mere til. Der skal kæmpes og der skal tales om forventninger til hinanden, ellers sker der ikke noget. Nu er alle forhåbninger bristet og skilsmissen føles som den eneste vej videre. Midt i et følelsesmæssigt kaos, er der tusinde praktiske ting, der skal håndteres og derfor vil jeg give dig en gratis trin-for-trin guide til de praktiske ting.
Bliv enige om, hvem der skal bo hvor. Hvem skal blive boende i huset / lejligheden, skal det sælges, hvad kan lade sig gøre? Aftal et for begge parter rimeligt tidspunkt for flytningen.
Bliv enige om, hvordan børnenes tid hos hver af jer skal fordeles (hvis der er større børn, kan de eventuelt spørges, men ansvaret må ikke ligges over på dem).
Bliv enige om, at jeres fælles opgave fremover er, at samarbejde om børnene!Fortæl jeres børn, at I skal skilles. Ikke hvem der vil og hvorfor, men at I ikke længere kan være kærester og at det ikke har noget med dem at gøre.
Fortæl jeres forældre og søskende, at I skal skilles.
Bliv enige om bodelingen – på skilsmisseraad.dk kan du som medlem downloade skabeloner til bodelingsoverenskomst, børnebidrag, samværsordning m.v.
Send eventuelt en mail eller lav en anden aftale om, hvordan I kontakter jeres netværk for at informere om jeres beslutning.
Kontakt børnenes lærer eller pædagog og informer (hvis der er større børn, skal de inddrages i denne beslutning).
Indsend separationspapirerne.
Lav en aftale om, hvordan udgifter til børnene skal fordeles fremover.
Meld flytning – også for børnene på samme tidspunkt, hvis de skal flytte med den, der flytter væk fra jeres fælles bolig. Sygesikringskort ændres automatisk, når der er registreret flytning.
Kontakt eventuelt kommunen, så den forælder der bliver bopælsforælder for børnene, kan søge evt. boligsikring og børnetilskud.
Få lavet en aftale med jeres bankrådgiver, så I kan få skilt jeres fælles konti og fælles lån.
Kontakt eventuelt en skilsmisseadvokat, hvis I ønsker at få gennemgået jeres oplæg til bodeling.
Kontakt SKAT, så I kan få ændret jeres indkomster og fradrag.
Når I er flyttet hver for sig, skal I hver især have ændret jeres forsikringer, så de passer til jeres nye situationer.
Hvis I har hver jeres bil, og begge står i jeres navne, skal disse registreres om, så de kommer til at stå med den fremtidige rigtige ejer.
Mobiltelefonabonnementer skal også registreres om, hvis disse har stået i den enes navn.
Få ændret alle øvrige abonnementer. Husk at licens følger den person, hvis navn det står i og ikke adressen.
Hvis du vil have dit efternavn ændret tilbage til dit fødenavn, skal du kontakte det lokale kirkekontor. Hvis du ændrer dit navn, skal du huske at ændre dit pas.
Sørg for at holde hovedet koldt, også selvom det ikke er dig, der har taget beslutningen! I er to, der er ansvarlige for, at jeres ægteskab ikke gik og det er helt sikkert en sorg for jer begge.
Og husk så for alt i verden, at den bedste vej gennem en skilsmisse er så få konflikter som muligt! Uenigheder om bodeling og / eller børn kan vare i årevis og gør, at ingen af jer kommer mentalt videre.
LÆS OGSÅ: Lad børn være børn i en skilsmisse
ANNONCELINK: Er skilmisse løsningen for dig? Find ud af det med Mette Haulunds spørgeskema på skilsmisseraad.dk