Hund græder

Ny forskning: Her er beviset på, at din hund elsker dig

Hunden er menneskets bedste ven. Og måske gælder det også den anden vej rundt. Ny forskning viser nemlig, at hunde kan blive så glade for at se deres ejere, at de får våde øjne.

Din hund elsker dig. Det er der vist ingen tvivl om, når den i fuldt firspring kommer logrende mod dig, så snart du træder ind ad hoveddøren. Måske får du også stukket en våd tunge i femøren.

Men vidste du, at din hund faktisk kan blive så glad, at den begynder at græde?

En ny, japansk undersøgelse viser, at vores firbenede følgesvend bliver så lykkelig, når den genforenes med sin ejer, at den kan finde på at fælde et par salte tårer. Ja, faktisk behøver du ikke at have været væk i mere end et par timer, før nogle hunde vil græde af glæde ved gensynet med dig.

At hunde producerer tårer, er ingen nyhed. De bruger dem bl.a. til at holde deres tårekanaler rene. Men at de også spiller en rolle i deres følelsesmæssige tilknytning, har endnu ikke været bevist, fortæller Takefumi Kikusui, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

”Vi havde aldrig hørt om, at dyr producerer tårer i glædelige situationer, som fx når de genforenes med deres ejere,” siger hun til tidsskriftet Current Biology ifølge BBC.

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Gør du dette med din hund, skal du stoppe i dag

For at teste deres teori placerede forskerne små stykker af papir under hundenes øjne – både når de trissede rundt derhjemme med deres ejer, og i minutterne før ejeren kom hjem efter mindst fem timers adskillelse.

Mens papiret var knastørt ved den almindelige interaktion, var der typisk tårer på spil ved genforeningen. Det gjaldt dog kun, hvis det var hundens ejer, der kom hjem – ikke naboen eller hundelufteren.

Stimulerer vores kærlighedshormon

Kære hundeejer, din følgesvends kærlighedserklæring gør faktisk også underværker for dig.

Ved at vise ejerne billeder af hunde med og uden kunstige tårer, kunne forskerne nemlig se, at vi reagerer langt mere positivt på de billeder, hvor hunden græder.

Tidligere forskning har da også vist, at en hunds blik stimulerer udskillelsen af oxytocin – det såkaldte kærlighedshormon, der bl.a. er vigtigt, når du knytter dig til dit nyfødte barn. Hormonet gør os mere beskyttende over for vores kæledyr og giver os lyst til at passe og pleje det. Og det tyder nu altså på, at hundenes tårer har samme effekt.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd til hundeejere: Sådan får du en gladere hund

Omvendt er det også kærlighedshormonet, der lader til at skabe tårer i hundens øjne, skriver forskerne bag det japanske studie.

“Når vi tilsatte en oxytocin-blanding til hundens øjne, producerede den flere tårer. Det peger på, at oxytocin kan skabe tåresekretion under ejer-hund-genforeninger.”

”Deres tårer spiller altså formentlig en rolle i at styrke det gensidige bånd mellem ejer og hund – og mellem arterne i øvrigt,” lyder det.