Rikke Thomsen og Sønderborg havn

Insiderguide til Sønderjylland: ”Hvis jeg kun måtte tage ét sted hen resten af mit liv, så er det her”

Sanger og sangskriver Rikke Thomsen er vokset op i Sønderjylland og synes, at alle bør opleve ringridning, gå en tur forbi Dybbøl Mølle og smage Kong Fiddes livret.

Rikke Thomsen er opvokset i Blans, som ligger lige imellem Sønderborg og Aabenraa. Selvom hun i dag bor på Djursland, har hun fortsat en stærk tilknytning til sin hjemstavn – blandt andet fordi hun synger på sønderjysk.

Denne brug af dialekt har sikret hende Modersmålsprisen, som hun blev tildelt som den yngste nogensinde.

Hvad er dit yndlingssted i Sønderjylland?

"Det er edderfisme et svært spørgsmål … Hvis jeg kun måtte tage ét sted hen resten af mit liv, så er det Ballebro Strand. Det er verdens bedste badestrand, og der går en lille færge fra Ballebro og over til Hardeshøj på Als. Og det er bare den fineste lille sejltur, og den fineste gåtur rundt ved stranden. Og det er også utroligt børnevenligt.

Den strand, hvor folk bader, er lukket lidt inde i sig selv. Der er en badebro, der afskærmer i den ene side, og i den anden side er der sådan en stendynge, så det er på en måde bare en forvokset pool. Det er virkelig fantastisk og sådan en hemmelig oplevelse, som man skal vide er der. Hvis vi skal prøve at bevæge os et større sted hen, så synes jeg, at Sønderborg er en overset perle."

Rikke Thomsen Sønderjylland guide1.jpg
TIP: Gå ikke glip af den sønderjyske nationaldrik ...

Hvad er det, du synes, Sønderborg kan?

"Sønderborg kan lidt det hele og har så meget at byde på. Det er klart, den lider lidt under – ligesom de fleste andre byer af samme størrelse – at gågaden er mere og mere lukket. Til gengæld synes jeg, at det, som gågaden har mistet, det har de på alle måder løftet ved havnefronten. Det er virkelig en kæmpeoplevelse.

Der er næsten sådan Nyhavns-stemning, hvis jeg skal sammenligne det med noget, og der ligger små både fra alle mulige lande langs kajen. Der er Alssundbroen og den gamle Kong Christian-bro, hvor der er et mylder af folk. Man kan gå til Dybbøl Mølle derfra, hvis man vil have et historisk perspektiv."

Er der andre skjulte perler i Sønderjylland?

"Tønder er virkelig fin. Både om sommeren, men også til jul, hvor der er en masse julemarkeder, som er meget populære. Det er sådan … Gamle traditioner og ægte jul."

Hvor i Sønderjylland skal man gå en tur?

"Jeg synes, man skal gå forbi Sønderborg Slot og ud langs stranden. Og hvis man vil tage den helt store tur, så er der jo det, der hedder Gendarmstien. Hvis man har rigtig god tid, kan man tage hele turen, og ellers er den delt op i fem bidder, tror jeg nok, og én af dem går jo så langs havne-strand-siden i Sønderborg. Så den del kan man gå, det er rigtig dejligt."

Rikke Thomsen Sønderjylland guide2.jpg
Kong Fiddes livret får man på Colosseum i Sønderborg.

Hvor skal man spise i Sønderjylland?

"Colosseum i Sønderborg. Og så skal man have Kong Fiddes livret. Det er altså en sønderjysk nationalret. Historien er den, at det var Kong Frederik d. 9.’s livret. Altså, ”Fidde”, det hedder Frederik på sønderjysk. Og det er en virkelig mærkelig ret, hvis man ser på det udefra, men det smager simpelthen for vildt.

Det er en bund af hvide kartofler og så en paprikakrydret sovs med oksekødsstrimler i. Det har du først, og så kommer der alle mulige toppings på, som er… helt sort. Der er rødbeder og løg og æg hakket i tern. Og så fyrer du det hele ned med pomfritter. Det er det, du spiser det med. Det er simpelthen så mærkeligt, men det er den bedste ret i verden."

Hvis man skal have en øl eller et glas vin, hvor skal man så tage hen?

"Uha, det kan man jo virkelig få mange steder. Og jeg synes jo sådan set, det bedste sted er haven hjemme ved min mormor og morfar. Men eller synes jeg, man skal tage til Tønder til Hostrups Hotel. Det ligger lige nede ved Vidå, og så sidder man bare der og hygger sig rigtig meget. Hvis det så er en god forårsdag, er det sgu svært at være vred."

Hvor skal man høre livemusik?

"Der er tre sønderjyske festivaler, som jeg synes gør det vildt godt. Det er Nordals Festival, Kløften Festival i Haderslev og så selvfølgelig Tønder Festival. De formår på hver deres måde at bruge det geografiske sted, de er placeret. Nordals er jo – og det her mener jeg utroligt kærligt – et fantastisk smukt sted, men det ligger et godt stykke fra Sønderborg og er bare lidt … Glemt. Men Nordals Festival ligger ved slottet deroppe, så det er placeret på en utroligt smuk måde. Det synes jeg bare er rigtig godt skuldret, og der er praktisk talt udsolgt hver sommer, så det er virkelig en festival, der formår at gøre det, den skal – sådan lidt folkefest-agtigt. Og også at gøre noget for lokalområdet.

Det samme kan jeg sige om Kløften Festival i Haderslev. Man går rundt og skal nærmest lurepasse lidt for at finde scenerne, og det er midt i Haderslev, men det mærker man slet ikke, når man først er der. Og så er der jo festivalen over dem alle … Jeg synes egentlig, det burde være en national stolthed for hele Danmark, at vi har sådan en festival som Tønder Festival, som hiver kæmpestore udenlandske navne til Danmark, som ellers ikke nødvendigvis ville spille her.

Jeg kan ligesom fornemme – også fra mig selv – at det er sådan et sted, man får et forhold til – også som udenlandsk kunstner. Det er et sted, man vælger fremfor andre steder, og der er en enormt stærk relationsdannelse mellem publikum og artisten."

Rikke Thomsen Sønderjylland guide3.jpg
Tønder Festival kan opleves i slutningen af august.

Hvor kan man høre livemusik, når der ikke er festival?

"Så bevæger vi os over i det lidt mere hemmelige. Der er et lille sted i Tønder, der hedder Hagge’s. Der kan man få en masse mærkelige, små, sjove oplevelser. Og man skal være hurtig, for billetterne ryger hurtigt. Det er utroligt småt, så man sidder meget tæt, og hvis der er udsolgt, så sidder man helt oppe i smasken på dem, der spiller. Det er virkelig intimt."

Ud over musik, hvad synes du så, Sønderjylland har at byde på kulturelt?

"Sønderjylland er jo enormt karakteriseret ved at være farvet af sin historie. Det synes jeg, man ser, uanset hvor man bevæger sig hen. Og så er Sønderjylland meget sit eget. For eksempel i naturen. Hvis man tager helt ud vestpå, ud i marsken, kan man få en fantastisk naturoplevelse.

Marsken er jo det her flade, flade naturområde, hvor man kan se sort sol i efteråret. Og hvis man så er ude ved marsken, kan man også lige så godt tage ud til Højer og se sluserne dér og så få en ægte, sønderjysk spegepølse ved Højer Pølser. I forhold til monumenter, har vi blandt andet Dybbøl Mølle og Gråsten Slot. Gråsten er også en fin, lille by. Og så er der jo Gram Slot. Den familie, der har det, er enormt gode til at fortælle om deres virke. Man kan bestille sådan en guidet tur rundt af familien selv, hvor de fortæller om deres sted."

Hvor kan man gå i teatret?

"Der er teatret Møllen i Haderslev, som bare er helt sit eget. Der spiller lidt forskelligt, både nogle af deres egne opsætninger – ”Møllens egne” tror jeg endda, de kalder dem. Så vidt jeg husker, har der lige været sådan en Margrethe I-forestilling, men der er også noget lidt mere humoristisk. Der er lidt for enhver og også deciderede børneforestillinger."

Rikke Thomsen Sønderjylland guide4.jpg
Havnefronten i Sønderborg har fået et kæmpe løft.

Er der nogle museer, man bør besøge?

"Først og fremmest har Museum Sønderjylland en udstilling på Sønderborg Slot, som man bør se. Det er en genforeningsudstilling, men jeg synes, den er evigt aktuel. Det er enormt sjovt at se. Det er et blik ind i efterkrigstiden og Sønderjylland under besættelsen og kulturelle ting, der er særligt sønderjyske. Og så er der selvfølgelig alt det der dansk-tyske, og hvordan det ligesom er gledet ind og ud af hinanden."

Hvad er den bedste kulturoplevelse, du har haft i Sønderjylland?

"Det er jo meget ud fra, hvad der følelsesmæssigt betyder noget. Men jeg synes jo, at hvis man skal have en ægte oplevelse af, hvad Sønderjylland også er, så skal man fange en af de ringridninger, der er.

Altså for eksempel Sønderborg Ringridning. Det er udefra set nok en totalt mærkelig tradition, men for os, der er vokset op med det som en fast sommertradition, så ville det være helt mærkeligt, hvis den ikke var der. Så find en ringridning et sted – der er en håndfuld at vælge imellem – og se optoget og hestene, der kommer ridende. Og tag så ind og hold byfest."

Er der andet, du vil tilføje?

"Jeg ved, at der er rigtig, rigtig mange danskere, der holder af at køre syd for grænsen, og der er mange, der ved, hvad det vil sige at køre ned til grænsen for at handle ind, eller fordi de skal til Italien, men næste gang de gør det, vil de så ikke prøve at dreje enten til højre eller venstre og lige se, hvad Sønderjylland kan?

I stedet for bare at køre igennem. Jeg er med på, at man gerne vil afsted, men der er altså en oplevelse til dem, der tør vente bare lige en enkelt dag med at komme over grænsen."

Om Rikke Thomsen, 33 år

  • Sanger og sangskriver.
  • Hun er fra Blans i Sønderjylland.
  • Bor i dag på Djursland med sin kæreste.