Olivia Joofs insiderguide til Falster: De her steder må du ikke gå glip af
Skuespiller Olivia Joof har fundet hjem på ny på Falster. Hun elsker de uendelige marker og synes, at alle bør besøge Hesnæs Spisested og gå en tur i Horreby Lyng, hvor man blandt andet kan lære om Falsters historie.
Selvom Olivia Joof har boet på Falster i under et år, har hun allerede en stærk tilknytning dertil.
Hun har brugt meget tid på at renovere det bindingsværkshus, hun bor i med sin kæreste, men har også haft tid til at finde nogle dejlige steder at gå ture, spise god mad og slukke tørsten.
Hvad er dit yndlingssted på Falster?
"Vores grund. Den ligger højt, og vi har udkigsposter imod alle verdenshjørner, så man kan se solen stå op og gå ned. Man kan ikke se nogen huse i miles omkreds, men bare kigge ud over de uendelige marker og det smukke landskab."
"Vi bor i et gammelt bindingsværkshus og flyttede hertil for cirka et år siden. Vi bor her sådan lidt flex-agtigt og har en etværelses lejlighed i København sammen, men det er jo ikke så stort, når man er to mennesker over 30. Så vi er for det meste her – måske tre uger i løbet af en måned og så én uge i København for at arbejde og sådan."
"Jeg er på et ungt stadie i mit kendskab til Falster, fordi jeg har boet her i så kort tid, og vi har haft travlt med renovering. Du ved, vi havde gamle bjælker med borebiller og sådan noget, og huset var lige lidt for levende, da vi ægte flyttede ind. Så det skulle vi til bunds i, men for hvert skadedyr, der forsvandt, knyttede jeg mig mere og mere til huset.
Så for det meste vil jeg bare gerne tilbage hertil, når jeg er væk. Og så vil jeg bare sige: Falster is happening. Så kom hertil, før priserne bliver Møn-agtige. Og inden storbyens larm overtager dit nervesystem og dine grænser."
Hvad er det bedste ved Falster?
"Jeg er vokset op inde i centrum af København, så det her er meget eksotisk for mig. Og det er også meget bedre for mig. Jeg fik det virkelig sådan, da vi flyttede hertil, at det er det, der hele tiden har været meningen – at jeg skulle bo tættere på naturen. Jeg føler virkelig, at jeg har fundet en meget vigtig del af mig selv her. Og i hvert fald har fundet ud af, at det her passer meget bedre til min personlighed.
Hver gang vi kører ind i København, kommer der sådan en lillebitte hovedpine. Jeg tror også… Det der med, at der er så mange tilbud – så mange muligheder – det gør, at jeg ender med ikke at gøre noget.
Her på Falster er der muligheder, fordi der er uendelig natur, men der er ikke så mange steder, man kan tage hen eller så mange ting at lave, og det gør, at man er committed til det, man så faktisk gør. Jeg er i hvert fald – helt banalt – meget mere nærværende hernede, fordi min dag også kan handle om at sætte paneler op eller male nogle fliser eller ordne haven eller noget med nogle muldvarpeskud.
Jeg får det bedste dopamin-kick af muldvarpeskud i øjeblikket. Det der med at holde øje med, om der er kommet et nyt, og så skal jeg ud og… Ja, jeg sætter fælder. Der er ikke nogen, der er gået i fælderne endnu, så jeg håber, de bare bliver skræmte og smutter.
Men ja, vi sætter fælder, det bliver vi nødt til, for vi skal anlægge køkkenhave her til sommer, og det glæder jeg mig overdrevet meget til, og der er vi jo nødt til at have styr på muldvarperne. Men til gengæld må jorden være rigtig sund når de er der, så jeg takker for anerkendelsen."
Hvor på Falster bør man gå en tur?
"Horreby Lyng er et yndigt, beskyttet naturområde, hvor man kan gå på små, anlagte stier midt i dens vildskab. Og langs stierne kan man læse om, hvordan det var at bo på Falster i gamle dage. Der kan man også se sådan en sjælden sølvsmed … Guldsmed? Stor kærguldsmed hedder den!
Jeg tror, jeg har set den der, men jeg er faktisk ikke sikker på, om der bare er blevet talt meget om den, eller om vi rent faktisk havde et moment. Man skal til gengæld ikke gøre som jeg og snuse til de store, hvide blomster derude. Det er ikke hyld. Det er bjørneklo. Den gamle satan. Så lang buks på!
Ved Hesnæs kan man gå langs stranden og kigge ud over havet eller gå op i skoven. Der kan jeg stå og kigge ind imellem de tynde, høje birketræer og få det meget ophøjet. Især hvis der er tåge. Så er der bare fede Ronja Røverdatter-vibes i den skov."
Hvor på Falster kan man få de bedste musikoplevelser?
"Jeg har hørt meget godt om Kun For Forrykte Festival i Stubbekøbing, som ligger i juni. Den skal jeg helt sikkert opleve."
Er der nogle museer, du vil anbefale?
"Fuglsang Kunstmuseum på Lolland. Jeg har ikke været der det sidste halve år, men der vil jeg gerne snart forbi igen."
Er der andre kulturelle tilbud på Falster, der er et besøg værd?
"Camp Adventure på vejen herned. Der er sådan et kæmpetårn, hvorfra man bare kan se uendeligt langt ud over landskabet. Det er ekstrasmukt, når solen står lidt lavt, og himlen bliver helt lyserød og orange. Og så er der Aastrup kirke, hvor man kan se de sødeste kalkmalerier fra 1400-tallet."
Hvad er dit yndlingsspisested på Falster?
"Pomle Nakke! De har åbent fra forår til efterår, og der er run på, så man skal bestille bord i god tid. Den restaurant er virkelig køreturen værd for alle. Deres mad er drømmende lækker. Og så har de en alkoholfri vinmenu, som jeg glæder mig til at prøve. Og selvfølgelig også en ”ægte” vinmenu med dejlig naturvin. Deres smørrebrød er helt vanvittigt. Det ligner små landskaber – du ved, sofistikeret mayonnaise og små bunker af alt muligt ovenpå. I love it."
Hvor går du hen, hvis du skal drikke en øl eller et glas vin på Falster?
"Hesnæs Spisested. De har det lækreste brød, kager, smørrebrød og dagens ret. Og så skal man have et godt glas naturvin eller deres umeshu (japansk likør, red.), som Kim derfra selv laver. Det er sådan en japansk blommebrændevin, som jeg sagtens kunne drikke til morgenmad.
Det er lavet af umodne, grønne blommer, og så er det noget med, at inde i blommerne – inde i kernen – der er der noget, der minder om en mandel, og når de har ligget i lage i otte måneder, så kommer der et stof ud som hedder amygdalin, og det smager sådan lidt af mandelessens, men ikke på den syntetiske måde, det smager perfekt. Den der kombination af de syrlige, umodne blommer, amygdalin og sukker … Det smager amazing.
Vi har efterhånden fået et kursus i, hvordan man laver det selv, så det vil vi prøve at gøre med mirabeller og moreller fra vores træer."
Hvordan skulle mit program se ud, hvis jeg havde en forlænget weekend på Falster?
"Hvis det er om sommeren, skal du tage på Hesnæs og spise tidlig brunch og sidde og kigge på udsigten. Det er sådan en stor, gammel havnebygning, som er lavet til spisehal. Der er masser af lys og højt til loftet. Meget moderne, men med respekt for havnen og historien og folket herfra. Og så er det dejligt at se alle mulige mennesker, jeg ikke plejer at se. Jeg kan godt lide, at det ikke er helt indspist."
"Nå, men så ville jeg spise morgenmad dér, og så ville jeg lægge mig ned på stranden ved Hesnæs – der er en meget yndig strand. Og når man så lige har ligget lidt dér, så kan man gå op og spise smørrebrød på Pomle Nakke. Jeg kan godt lide mad!
Og så kan man tage ud at gå en tur ved Corselitze Skov – og prøve på ikke at fare vild. Men hvis man gør, så går det nok, for her er så pænt, og der er helt sikkert nogen, der gerne vil give dig et lift hjem."