Ferie i Istanbul

Istanbul: 1001 nats eventyr møder New York City

Istanbul er en heksekedel af liv og indtryk, som du snildt kan opleve på en forlænget weekend. Her er både store kulturelle seværdigheder, fed shopping, spændende mad og masser af gang i den både dag og nat.

Foran Den Blå Moské står en ældre, helt tildækket kvinde. Pludselig fisker hun sin smartphone op af tasken og foreviger veninderne, der står oppe på trappen foran moskéen. Lige præcis det lille optrin er Istanbul i en nøddeskal. Religionen og den ældgamle kultur kombineret med et kaotisk virvar af lyde, dufte og farver, som kendetegner den gamle del af byen, møder den europæiske, teknologiske livsstil, der karakteriserer det moderne centrum af byen. Tilsammen bliver det rystet sammen til en fuldstændigt forrygende bycocktail, som bare skal opleves, og som man sagtens kan nå at få et godt indtryk af på en forlænget weekend. Istanbul er lidt som ”1001 nats eventyr” møder New York. På den fede måde.

Den gamle by

Her skal du bare drive rundt, nyde stemningen og droppe ind og se de mange store seværdigheder.

Her er et par highlights:

Den Blå Moské er med sine seks minareter byens vartegn. Som kvinde får du udleveret tørklæder, så du kan dække hår, skuldre og eventuelle bare ben. Udenfor vasker de muslimske mænd sig ved lange rækker afvandhaner, inden de går ind, men duften indenfor i det store, flotte rum er alligevel temmelig ram. Besøg desuden den nærliggende moské Hagia Sophia, som er fuld af mosaikker fra 500-tallet. I samme område finder du også byens gamle cisterne Yerebatan Sarnici (Basilika-Cisternen). I det rødlige, underjordiske mørke kan du kigge ned i vandet, hvor kæmpe karper svømmer rundt, mens du bevæger dig rundt på små gangbroer mellem de 336 søjler. Meget mystisk, stemningsmættet og fugtigt sted.

Når du får trang til at bruge penge, så læg vejen forbi Den Store Basar, som både fungerer som et indkøbscenter for de lokale og som centrum for souvenirsalg. Du kan finde alt fra glaslamper til smykker, turkish delight – som på tyrkisk hedder ”Lokum” – tøj, nødder, krydderier, tasker og sko. Og helt utroligt mange andre ting. Hold på hat og briller, prut om prisen, til du når til det halve af den første pris, der bliver sagt, og husk, hvilken indgang du kom ind ad. De har numre. Den Egyptiske Basar ved Galatabroen er mindre, men også et besøg værd, hvis du særligt går efter krydderier, te, frugt og slik.

Shopping med mere

Hvis du bliver træt af basarens kulørte udbud af varer og trænger til mere vestlig shopping, skal du over på den nordlige side af strædet Det Gyldne Horn. Har du lyst til absolut powershopping, så tag en taxa ud til Istinye Park-centeret. Det ligger lidt væk fra centrum, men er hele turen værd, hvis du går efter de dyre mærker som Chanel, Louis Vuitton og Prada samt gode butikker i den helt almindelige prisklasse. Centeret er lyst, rent og stort, og oppe på toppen finder du små, udendørs caféer, hvorfra du kan kigge på Pretty Woman-agtige typer – her blot klædt i burka – med posevis af eksklusive indkøb, der bliver afhentet af kæmpe luksusbiler med chauffør. Istinyepark.com/en

Byens nok mest berømte indkøbsgade finder du i det vestlige Beyoglu-område. Gaden hedder Istiklal Caddesi og går fra Taksimpladsen til lige nord for Galata Tower, hvorfra der i øvrigt er en flot udsigt over byen, og hvor man kan også kan spise. Taksimpladsen er blevet kendt for sine mange demonstrationer, men på en helt almindelig hverdagsformiddag er her aldeles fredeligt. Det vrimler med alle typer butikker, små butikscentre, lokale caféer – og mennesker. Gågaden er godt befolket, så besøg også de små sidegader og passager, bl.a. Balik Pazari, hvor du bl.a. finder små, hyggelige caféer og restauranter, mange med friske fisk lagt til skue.

Er du på jagt efter jeans, så besøg Mavi, som bl.a. har butik på gågaden. Mavi er et tyrkisk mærke, som laver ret fede jeans og tøj i den afslappede stil. Butikken har også en sjov lille Mavi café lige rundt om hjørnet, hvor du kan prøve at ryge vandpibe, hvilket er ret populært i Istanbul.

Se Mavis facebook-side

Når den brede gågade slutter efter Galata Tower, går vejen – nu med trafik – ret stejlt nedad mod vandet. Et virkelig herligt område med små, sjove kunsthåndværkerbutikker og lidt backpacker-hippie-agtig stemning. Her er et væld af små restauranter, hvor du kan få f.eks. en vegetarisk platte med lækre tyrkiske specialiteter for omkring 15 tyrkiske lire, ca. 45 kroner, mens du betragter gadelivet. Både lokale og turister finder vej hertil i god blanding. Virkelig fedt sted.

Sådan kommer du rundt

- Istanbul er bygget på syv høje, og trafikken i byen er et kapitel for sig. At komme fra det gamle bycentrum til det moderne i taxa, kan i myldretiden snildt tage et par timer – eller mere – så tålmodighed er en vigtig ting at pakke ned i kufferten. Husk på, at du er på ferie, slap af, og nyd udsigten til vandet, de mange fine minareter – der er omkring 3.500 moskéer i byen – de smukke gamle paladser og det myldrende gadeliv med små boder overalt, mens du lader dig transportere. Byen har også velfungerende busser, metro, sporvogne og letbanetog. Der går bl.a. en fin rød sporvogn hele vejen op ad gågaden Istiklal Caddesi til Taksimpladsen.


- Sejl også en tur på ”Det Gyldne Horn” og Bosporus-strædet. Du kan enten leje en båd som kun sejler for dig og dem, du er sammen med, eller du kan hoppe på en af de mange rutebåde, der hele tiden sejler frem og tilbage med udgangspunkt fra pladsen ved Galatabroen. Meget smukt. Meget afslappende. Det er altid en god måde at danne sig et indtryk af en by på, når man ser det fra vandet, og i Istanbul er der et virkelig godt kig til både historiske bygninger og moderne luksus- og sommerboliger langs bredden.

Sov godt

Økonomisk:

Hvis du vil bo godt, prismæssigt overkommeligt og tæt på Den Blå Moské og de andre store kulturelle attraktioner i den gamle del af Istanbul, er hotellet Darussaade Istanbul et rigtigt godt bud. Her er bl.a. en fantastisk tagterrasse med udsigt over Bosporus-strædet, hvor morgenmaden kan indtages, når vejret er til det. Darussaade.com

Historisk:

Pera Palace Hotel Jumeirah ligger i området ved Taksim Pladsen. Her boede Agatha Christie, da hun skrev ”Mordet i Orientexpressen”. Også Ernest Hemingway og Alfred Hitchcock har slået deres folder her. Jumeirah.com/en

Luksuriøst:

Skal det være den vilde luksus, så tjek ind på Kempinski Hotel, som er toptjekket fra kælder til kvist. I kælderen finder du en superlækker spaafdeling, hvor du både kan få en klassisk hammam-behandling med scrub og sæbeskum og en lang række forskellige massager og behandlinger. I godt vejr kan du også få massage i en pavillon med udsigt til Bosporus-strædet. Morgenmaden på hotellet er guddommelig, du kan få ALT. Kempinski.com/en/istanbul

Spis og drik

Generelt er det en god idé at spise på mindre, billige og lokale restauranter og caféer frem for på store og dyre steder, som hurtigt bliver meget turistede. Du får også rigtigt meget god mad on the go fra små boder alle steder. Kebab er ikke til at komme udenom, og det laves godt på Konak Kebap, som ligger på gågaden Istiklal Caddesi – men fås i øvrigt overalt. Konakkebap.net

Der er mange små fiskerestauranter under Galatabroen, og måske kommer en del af menuen fra de mange fiskere, der står på spis & drik broen hele dagen og hiver små og store fisk op af vandet. Fiskerne sælger i hvert fald fangsten videre til små boder, der griller fisken og laver fiskesandwiches. Den billigste måde at få fisk på.

Friskpresset juice fås overalt, og det er superlækkert og overkommeligt i prisen. Prøv f.eks. granatæblejuice hos en af de mange gadesælgere. Brødflov behøver man heller aldrig at blive i Istanbul. Der er boder overalt, som sælger friskt brød til ingen penge. Et meget smukt sted at spise er i Tarihi Cicek Pasaji – ”Blomsterpassagen” – hvor flere små restauranter ligger side om side i det, man vel bedst kan betegne som en lang gårdhave med glastag. Her er ret turistet med menukort på mange sprog og flere steder billeder af maden – hvilket altid bør afskrække, men faktisk er her ret o.k. priser og et stort udvalg. Kom dog mest af alt for de meget smukke omgivelser og den hyggelige stemning. Blomsterpassagen ligger mellem gaderne Istiklal Caddesi og Sahne. Tarihicicekpasaji.com

Får du lyst til noget sødt, er der salg af tyrkiske kager og slik alle steder. Og det er meget sødt! Skal det være en lidt finere oplevelse, så besøg Mado på Istiklal Caddesi lige ved Mavi. Her er ægte konditoristemning, fine lysekroner i loftet og de lækreste kager og tyrkiske søde sager. Mado.com.tr


Rejsefakta

■ Istanbul dækker som by både det asiatiske og det europæiske kontinent på hver sin side af Bosporusstrædet. Den asiatiske bydel er der, hvor mange lokale tyrkere bor. Den europæiske side af byen er delt i to af strædet Det Gyldne Horn, og det er her, turisterne typisk opholder sig, og de berømte attraktioner er. Syd for Det Gyldne Horn ligger den gamle bydel med historiske seværdigheder, moskéer og basarer. Nord for Det Gyldne Horn ligger det moderne centrum med finansdistrikt, museer og shopping.

■ Istanbul er Tyrkiets største by med ca. 13-14 millioner indbyggere. Uofficielt bor der dog en til to millioner mere i den travle by.

■ Istanbul ligger mellem det kolde Sortehav og det varme Middelhav og er præget af store vejrskift. Om vinteren kan kolde vinde fra Rusland få Det Gyldne Horn til at fryse til, og om sommeren er lufttemperaturen ofte 30-40 grader. Bedste rejsetidspunkt: april-juni og septembernovember.

■ Istanbul hed oprindeligt Byzantion og var en græsk koloni, grundlagt ca. 660 f.Kr. af udvandrere fra Megara. Beliggenheden ved Bosporus gjorde den til et knudepunkt i grækernes samhandel med thrakerne, skytherne og de græske kolonier langs Sortehavets kyster.

Kilde: Denstoredanske.dk m.fl.

LÆS OGSÅ: Så meget kan du opleve på en miniferie i Stockholm