Hvad er det mest brugbare råd, du har fået?
– Det mest velmente råd, jeg har fået, er: "Tag det roligt, overlad noget ansvar til andre, og føl dig ikke forpligtet til at "frelse" alle." Der er mange, der har påtalt det træk hos mig igennem tiderne. Da jeg var barn, ville jeg altid dele med andre. "Du gir' din bare røv væk en dag", sagde min mor altid til mig. Og det har jeg også gjort. Det er givetvis et brugbart råd, men jeg tror aldrig, jeg lærer det.
Hvilken begivenhed har ændret dit liv?
– Mange! For eksempel det sekund jeg så min mand, Martin, første gang. Han arbejdede som tekniker på Det Ny Teater, mens han læste antropologi. Han kom ind på bagscenen, mens jeg var på vej ud fra scenen. Han så ikke mig, men jeg vidste bare, at han skulle være min, og det blev han heldigvis efter et par år. Sådan én som ham havde jeg aldrig mødt før.
Hvilken ting i din garderobe har den bedste historie?
– Mine tudsegamle, højrøde "shit-kickers" (cowboystøvler, red.). De lå og skreg på mig i en rodekasse til ingen penge engang i 70'erne. De havde været hotte nogle år før, men nu var de helt outdatede. I en årrække lå de i bunden af skabet, men blev on and off hotte igen. Alle spurgte, hvor jeg havde fundet lige netop den fede model. Til sidst var de så slidte, at de knækkede i sålen. Og så havde jeg jo fået et par børn i mellemtiden, fødderne var vokset et nummer, og minældste datter mente ikke, de var passende for en dame i min alder. Så jeg vinkede farvel til min ungdom og snøftede lidt i al hemmelighed. Men så en dag skulle jeg lave børne-tv i TV-Byens kostumekælder, og langs skohylderne så jeg pludselig et par spritnye "shit-kickers" – præcis magen til og ét nummer større end det forrige par. Jeg fik lov at bytte dem for et par andre cowboystøvler. Min skomager forsåler dem i ny og næ, og jeg vil gå med dem, til jeg dør.
Hvilket politisk emne kan få dig helt op i det røde felt?
– Fordelingen af verdens goder. Tanken om, at de 57 rigeste mennesker i verden ejer lige så meget som HELE den fattigste halvdel af jordens befolkning (3,5 mia.!), oprører mig. At systemet tillader, at skruppelløse ledere – også herhjemme – kan tildele sig selv penge, som andre med møje har arbejdet for. Det er så demoraliserende. Og så vores hjemlige asylpolitik lige nu, som jeg synes stempler os som ufølsomme mennesker. Jeg skammer mig over, at vi løber fra ansvaret, når der netop nu er brug for at dele ud og hjælpe til. Men det er tit det, man oplever – at de rigeste er de nærigste.
Hvad er dit sjoveste backstageminde?
Det er ikke sådan, at vi står og hyler af grin, inden vi går ind på scenen. Der er faktisk en ret koncentreret og alvorlig stemning på bagscenen. Det er vores "tilløb", inden vi hopper ud fra vippen, eller kaster bolden op til en serv.
Hvad kan få dig til at føle dig uretfærdigt behandlet?
– Himmelvendte øjne og nedladende tonefald gør mig rasende. Vi har alle sammen noget, vi er gode til, og noget, der har sværere ved at sive ind. Jeg er for eksempel ikke gode venner med min computer.
Hvad interesserer dig i øjeblikket?
– For tiden arbejder jeg på teaterstykket "Indenfor Murene", som handler om religion. Det har fået mig til at tænke meget over, hvorfor vi er så hidsige med at synes, at vores egen er den bedste. Hvis der er en guddom, så er den dybt inde i det enkelte menneske i mine øjne. Der er langt mere, der forener os, end adskiller os. Et stort kollektivt hukommelsestab på det område er et dejligt tankeeksperiment, synes jeg. Så ingen kunne huske, hvad det nu egentlig var, man var – ud over et menneske.
LÆS OGSÅ: Ditte Gråbøl: Mit livs største nedtur
LÆS OGSÅ: "I 5 år havde jeg ikke et egentligt ægteskab"
LÆS OGSÅ: Mascha Vang: "Det var en hård skilsmisse"
Jannie Faurschou
64, er skuespiller og aktuel i "Indenfor murene" på Folketeatret. Gift med antropolog Martin Enghoff og har fire børn.