Jeppe Nybroe: Det har været rørende at møde så meget kærlighed

Jeppe Nybroe: Det har været rørende at møde så meget kærlighed

Journalist Jeppe Nybroe er klar til et nyt liv efter at have oprullet sin forfærdelige kidnapningshistorie.

På spejlet over håndvasken på Jeppe Nybroes badeværelse i lejligheden i København står to citater. Skrevet med sprittusch. Det ene kommer fra B.S. Christiansen, den tidligere jægersoldat og Jeppes gode ven: "Tænk positivt, tro på det og gør noget", står der. Det andet har Winston Churchill som ophavsmand: "If you're going through hell, keep going". To sætninger, der hver dag hjælper ham med at holde fokus og lede ham ud af det mørke, han har været i, siden en flok terrorister tog ham og hans libanesiske kollega, Rami Aysha, som gidsler i grænselandet mellem Libanon og Syrien for præcis et år siden.

For selvom kidnapperne slap ham efter en måneds pinsler, så føler Jeppe Nybroe, at han har været taget til fange af efterveerne i al den tid, der er gået siden. Af folks velmente opmærksomhed og ikke mindst egne tanker. Fanget af at skrive bogen "KIDNAPPET – i islamisternes fangehul" – og på den måde blive inde i hullet.

– Bogen har været min måde at tale med mig selv om, hvad der er sket. Det har helt klart været terapeutisk. Og så er behovet for at få det ned på papir kun blevet bestyrket af, at det nogle gange kan være svært at tale med andre om. Man kan tale til et vist niveau, og så kommer der en afgrund, hvor det er svært at forklare og svært at forstå, medmindre man selv har været i fangehullet. Nære venner og familie har selvfølgelig rakt hånden ind over den afgrund, men det hele var så komplekst – både under og efter kidnapningen – og alle de tråde, alt det spindelvæv i det mareridt, kan være vanskeligt at forklare enkelt og kortfattet, siger Jeppe Nybroe, som i denne uges ALT for damerne fortæller om sit fangeskab, og om hvordan han er kommet videre.

Lige nu har han mest af alt behov for at lægge kidnapningen bag sig og se frem mod livet og fremtiden, der venter.

– Bogen har holdt mig inde i det hul, hvor jeg har skullet genopleve alle de pinsler, jeg gik igennem, så på en måde skal jeg først nu til at tage fat på livet igen. Og det føler jeg mig ret sulten efter. Jeg glæder mig bare til at komme i gang med hverdagen. Det er den, der betyder noget!

– Det har været ekstremt rørende og livsbekræftende at møde så meget kærlighed og varme og omsorg fra folk, men det har også været med til at skubbe mig over i krogen som ham, der har været kidnappet. Og ja, det var jeg. Men jeg er stadig alt det, jeg også var før. Og måske mere til, siger Jeppe Nybroe.

LÆS DET STORE INTERVIEW MED JEPPE NYBROE I DENNE UGES ALT FOR DAMERNE NR. 6/2015

Jeppe Nybroe, 41.

Journalist og forfatter. Født i Kenya, efter at forældrene måtte flygte ud af Uganda, hvor faren indtil da havde arbejdet som tandlæge og hjælpearbejder.

Vokset op i Riiskov, Aarhus, men boede som dreng en periode i Saudi-Arabien, hvor forældrene igen var udstationeret.

I 1999-2007 ansat på DR, hvor han rapporterede fra en række af verdens brændpunkter og var nyhedsvært. Efter sin afskedigelse fra DR ansat som redaktionssekretær på Nyhedsavisen, derefter som vært på BT's online-tv og siden som Nyhedsvært på TV2 Øst.

Har i perioden 2012-14 arbejdet i udlandet – i hhv. Libyen, Mongoliet og Libanon.

Bor i København med sin hund, Habibi.