Mobning

Virkelighedens mareridt: Jette var udsat for ekstrem mobning

Da Jette fik nyt job begyndte et mareridt, der er en thriller værdig. Hun blev mobbet af især en af sine nye kolleger og modtog bl.a. trusselsbreve og fik misbrugt sit cpr-nummer. Mobberen har fået et kick ud af angrebene, vurderer en psyko- og kriseterapeut, og var måske på udkig efter et nyt offer, da Jette blev ansat.

En kollega mobber og isolerer dig. Du holder dig for dig selv og bruger kræfterne på arbejdet. Kollegaen optrapper sin chikane og sender dig et anonymt smædebrev, der angriber din person og din faglighed. Hun forsøger at påkøre dig i bil. Da du bryder sammen og bliver syg, stjæler hun dit cpr-nummer og din identitet og skaffer sig medicin i dit navn. Hun optræder som dig og gør ting, som du aldrig ville gøre.

Lyder det som plottet i en thriller? Som noget, der ikke sker i virkeligheden? For Jette var forløbet uhyggeligt virkeligt, men så usandsynligt, at hun længe var ude i stand til at tro det.

– Jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at et menneske så målrettet og strategisk kunne arbejde for at skade mig, siger Jette, der i hele 2010 var ansat på et kontor på en større arbejdsplads.

– Til sidst mistede jeg virkelighedsfornemmelsen. Jeg følte mig truet og anede ikke, hvordan jeg bedst beskyttede mig selv.

Ramt på tillid til andre

Jette gik gennem det mareridtsagtige forløb i 2010. I dag er en lang række løse ender bundet fint i knuder, der giver hende ro til at komme videre. Hendes mobber er blevet fyret og har været gennem en retssag. Alligevel er Jette mærket af sine oplevelser. Hun er ramt hårdt og dybt, selvom hun længe troede, at hun kunne holde til presset.

– Jeg er en person, som andre beskriver som stærk, rolig og hjælpsom. Jeg har nu lært, at jeg ikke kan holde til hvad som helst, og at også jeg har brug for hjælp. Jette er 50 år. Hun bor i København og er gift med en god mand, som er hendes vigtigste støtte. Parret har tre store børn, en god familie og gode venner, som alle har været der for hende. Men en grundlæggende tryghed er gået tabt.

– Jeg går ikke længere ud fra, at andre vil mig det godt, og jeg er mere følsom over for uvenlighed og blandede signaler. Det oplagte mobbeoffer Niels Jakobsen var arbejdsmiljøkonsulent i HK, da Jette kontaktede sin fagforening for hjælp. Han er i dag på efterløn, men husker sagen klart, fordi den var uden for enhver kendt kategori.

– Sommetider overstiger virkeligheden fantasien. Vores opgave var i første omgang at undersøge, om historien holdt, og alt, hvad Jette fortalte, var sandt. Hvor vanvittigt det end lød. Niels Jakobsen og juristerne i HK gjorde, hvad de kunne for at hjælpe Jette, da hun til slut blev nødt til at forlade sit job.

– Det er svært at forstå, at mennesker kan være som den person, der forfulgte Jette. Sådan noget kan man umuligt håndtere selv. Det var vores opgave at bevare overblikket, selvom vi også kunne føle os lidt hjælpeløse. Mobning er i sig selv personnedbrydende, men angrebene mod Jette var forfærdelige, husker konsulenten.

– Jette var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Og så er hun som mange mobbeofre samvittighedsfuld og fagligt dygtig. Hun er med andre ord svær at hamle op med og blev derfor blandt andet angrebet på sin faglighed.

FÅ HELE JETTES HISTORIE I DENNE UGES ALT FOR DAMERNE (15/2014), HVOR DU OGSÅ FÅR GODE RÅD TIL, HVAD DU SELV KAN GØRE I EN LIGNENDE SITUATION.