Jul i Vestjylland

Jul i Vestjylland: Her finder du julehygge, iskunst - og Fanøs bedste gløgg

I Vestjylland venter mange hyggelige juleoplevelser, hvad enten du er til lækker gløgg på Fanø, nostalgisk jul i Ribe eller en iskold – men ganske magisk – oplevelse i Thyborøn.

Nostalgi i Ribe

De brostensbelagte gader og gamle bindingsværkshuse i Ribe bliver endnu hyggeligere i adventsweekenderne, hvor der afholdes ”Peters jul”. På Torvet foran Domkirken sælger små boder alt fra hjemmebagte æbleskiver og klejner til sjovt julepynt og mjød.

Du kan varme dig ved et af ildstederne, mens du lytter til kirkeklokkerne eller noget af al den julemusik, Ribe byder på i december, bl.a. lirekassemanden og Nissebandet. ”Peters jul” i Ribe har en del gratis arrangementer, bl.a. ture i hestevogn, men du bør også unde dig selv en Vægterrundgang. Når mørket falder på, kan du følges med vægteren rundt i Ribes gader, hvor han fortæller og synger om byen i gamle dage.

Læs mere på: petersjuliribe.dk.

Hos Kaffebanken på Fanø får du virkelig god gløgg.

Den bedste gløgg på Fanø

At bo på Fanø er dejligt året rundt, men især i december indfinder hyggen sig. Juletræer tændes langs hele Hovedgaden, og de små butikker gør meget ud af at skabe en gammeldags julestemning. Som en ekstra bonus må øen være danmarksmester i gløgg.

Af en lille ø at være kan du i hvert fald få virkelig mange lækre krus gløgg rundt omkring. Hos Kaffebanken i Hovedgaden serverer indehaveren Peter ikke bare virkelig god kaffe ud gennem det lille vindue, men også virkelig god gløgg. Også spiseriet Haven brillerer med den varme drik i en både rød og hvid udgave med dertilhørende belgisk vaffel. Haven ligger midt i Hovedgaden i et gammelt stråtækt Fanøhus.

Drømmer du om en større julefrokost, har både Fanø Krogaard lige ved færgen, Rudbecks i Hovedgaden og Kellers ved Fanø Strand virkelig gode menuer. Men nu skal det hele ikke gå op i mad i drikke. Fanø afholder også ”Juleøen” hver adventslørdag.

Her kan børn hilse på sælen Ebba, der deler godter ud, eller skrive et brev til julemanden og poste det i den lille postkasse foran Fanø Museum. Er du på udkig efter unikke julegaver, så læg vejen forbi det kreative julemarked i Hestbeks gamle værksted beliggende i Hovedgaden.

Læs mere på: nordbyhandel.dk/julinordby.

Hos Iskunsten kan du opleve et magisk julelandskab i is.

Thyborøns iskolde december

Oplev en magisk julestemning i Thyborøns gamle frysehus Iskunsten. Her møder dig et julelandskab, som du med garanti aldrig har set mage. De smukkeste isfigurer bringes til live af det spil, som skabes mellem den krystalklare is og lyset.

Her er snedronninger og Kong Vinter og hans tronstol, ligesom juletræerne stråler med deres farverige flettehjerter, stjerner og alverdens kugler, alt sammen lavet af is. Temperaturen i udstillingsrummet er ofte mellem –5 og –15 grader, så husk varmt tøj. Åbent de fleste af ugens dage kl. 11-17.

Læs mere på: jyllandsakvariet.dk/da/om-iskunsten.