Gitte forvandler herreskjorter til kræmmerhuse: ”Jeg fik lyst til at lave noget, jeg ikke har set før.”
Julepynt som kræmmerhuse er gode projekter, fordi det er overskueligt i størrelse og tidsforbrug, synes Gitte, som aldrig ville kaste sig ud i et sengetæppe.
Jeg fik lyst til at lave noget, jeg ikke har set før.
Jeg kom i tanke om et patchworkkursus for mange år siden og fik ideen til et kræmmerhus uden synlig samling på forsiden.
Der gik en del tid med at få skabelonerne lagt, tilpasse og vride dem, så det kunne lade sig gøre. Men det lykkedes. Jeg kunne have valgt trekanter eller firkanter, men jeg er vild med sekskanten, netop fordi den har så mange kanter, hvilket giver et flot grafisk udtryk.
Jeg bruger mine rester og også ting fra klædeskabet. Sidst var det en nederdel med små orange tern, der inspirerede mig. Min mands slidte skjorter er i høj kurs, for stoffet er fint og tyndt og perfekt til patchwork, hvor det skal bukkes om papskabelonen.
Jeg elsker loppemarkeder og genbrugsbutikker, og det sker, at jeg finder forvasket sengetøj med striber, også en favorit til kræmmerhusene. Eller gamle duge med broderi. I starten var det svært for mig at klippe de fine duge op, men nu klipper jeg løs – de får jo nyt liv og bliver brugt til noget godt.
Jeg elsker at lege med mønstre. Jeg mikser striber, blomster, prikker, tern – ja, hvad som helst. Intet er forudbestemt. Jeg er vild med at sætte blomstrede Liberty-print op mod en stribet herreskjorte. Midt i mønstermikset placerer jeg ofte en ensfarvet sekskant for at bryde udtrykket, så beskueren tænker: Hov, hvad sker der her? Jeg bruger også indimellem skrigende neonfarver mellem de pastelfarver og blå nuancer, som ellers er mine favoritter.
Jeg placerer sekskanterne én efter én for til sidst at sy dem sammen. Jeg elsker at pusle stofferne sammen til det rette miks. Jeg er nysgerrig på alt, hvad jeg ikke har prøvet, og der findes uendeligt mange kombinationer. Derfor tager det også mere end en dag for mig at lave et kræmmerhus.
Kræmmerhusene pynter på vores juletræ sammen kræmmerhuse af papir og tapetrester. De bliver brugt flittigt til pebernødder og hasselnødder og hænger blandt julekugler og hjerter, som jeg har arvet, og julefigurer, jeg har lavet i crepepapir, samt fund fra genbrugsbutikker og julemarkeder.
I min familie lavede vi vores egen julepynt. Min mor lavede også patchwork, så det minder mig altid om hende, og hun har malet en del nisser på tallerkener og kopper. Alle syede, tegnede og malede, så det ligger i generne at være kreativ til jul.
Jeg har videreført traditionen med mine børn og nu børnebørn. Især mit barnebarn på syv år er vild med krea. Vi dykker ned i mine kasser med piberensere, papir og farver her i december, og så får vi æbleskiver og laver julepynt – det er hyggeligt.