Stor naturoplevelse: Kom helt tæt på de vilde kaniner på Endelave
Endelave er kendt for sin store bestand af vilde kaniner. De kan opleves frit omkring på øen, hvor man skal passe på ikke at træde ned i deres huler. De langørede dyr har inspireret til vandreruten Kaninoen. Den del begyndte med, at Birgit Juel Martinsen fandt en yndlingsgåtur på 21 kilometer.
”Velkommen til Endelave. Øen er især kendt for sine mange kaniner, som du kan se ved diger og levende hegn …”
Hjemmet er dårligt stået af færgen på øen, der ligger ved udmundingen af Horsens Fjord, før vi møder det første skilt, der fortæller om en af øens store attraktioner: De vilde kaniner.
Efter yderligere nogle minutter ser vi de første kaniner hoppe rundt i et krat ved vejen. Vi ser også et par stykker inde i en have, og det er ikke altid populært blandt haveejerne.
"Kaninerne graver i alting. Men først og fremmest er de søde og charmerende," siger 53-årige Birgit Juel Martinsen, der står bag vandreruten, Kaninoen, hvor man har god mulighed for at møde de langørede dyr undervejs.
Oprindeligt arbejdede Birgit med kommunikation og markedsføring. Hun er hele sit liv kommet på Endelave, hvor hun og hendes mand har et sommerhus. Da hun i en periode havde brug for ro i hovedet, begyndte hun at gå lange ture på øen, og hun blev særlig glad for en rute på 21 kilometer, der mere eller mindre fulgte kysten rundt.
Birgit havde aldrig forestillet sig, den tur var interessant for andre end hende selv. Men da Endelaves skole lukkede i 2018, og en gruppe aktive øboere besluttede at gøre noget ekstra for at trække besøgende til, bød hun alligevel ind med sin gåtur.
"Det var bare en gåtur. Jeg var usikker på, om det kunne bruges," siger Birgit.
Men gruppen af aktive øboere syntes godt om ideen, og inspireret af den populære spanske pilgrimsrute, Caminoen, fandt de på at navngive ruten Kaninoen. Det slog an med det samme.
"Til den allerførste tur kom der 30 mennesker. Jeg blev noget overvældet," fastslår Birgit.
Op mod 50.000
I dag er både Kaninoen og øens mange kaniner blevet en vigtig del af Endelaves markedsføring.
I hæftet ”Kanino-fortællinger”, der er udgivet af foreningen Endelaves Natur og Miljø, kan man læse, at øen huser op mod 50.000 kaniner. Bestanden svinger meget fra år til år.
Men i virkeligheden hører kaninerne ikke naturligt til på Endelave. Alle de nuværende kaniner stammer fra seks kaniner, der blev sat ud i 1924.
Hvordan det gik til, at kaninerne blev udsat på øen, findes der flere historier om.
"Jeg har fået fortalt, at man til jagtbrug ville udsætte seks fasaner herovre. De ankom i en kasse – troede man. For da kassen blev åbnet, hoppede der seks kaniner ud," siger Birgit og skynder sig at understrege, at historien ikke er verificeret.
At kaninerne er kommet til Endelave ved udsætning, ligger dog fast, ligesom det er en kendsgerning, at flokken er vokset ualmindelig meget siden.
Trods det store antal kaniner kan besøgende på øen ikke være sikker på at møde de hoppende attraktioner. Særligt ikke, hvis man kommer i de varmeste sommermåneder, hvor kaninerne midt på dagen søger ly for varmen i deres huler.
"Der søger de også ned, når de kan høre en gruppe mennesker nærme sig," siger Birgit.
Hun råder til, at man tager en overnatning på øen og går ud til en af kolonierne i skumringen eller tidligt om morgenen.
"Så vil jeg godt garantere, at man får dem at se," siger hun.
Kaninspor
Sådan en koloni ligger der blandt andet ved Suderbjerget, som man når efter en kort gåtur langs kysten fra havnen. Her er så mange kaninhuller og -gange, at der er helt undermineret.
"Jeg plejer at kalde det for ”kaninbjerget” og advarer på de guidede ture altid deltagerne mod at træde igennem," siger Birgit – og tilføjer med et smil:
"En dag hvor jeg netop havde bedt deltagerne passe på, satte jeg selv foden ned mellem to huller. Bum, så røg jeg igennem."
Andre kaninspor er afgravede planter, og det er her, kaninerne kan gøre livet besværligt for øens haveejere og landmænd.
"I Endelave Lægeurtehave, hvor jeg arbejder om sommeren, må vi hegne alting ind. Men når man ser, hvor søde kaninerne ser ud, når de løber rundt og leger, er det svært at blive sur på dem," siger Birgit.
Kaninoen er i dag så velkendt og så godt afmærket med skilte med kaniner, at de fleste besøgende tager ruten uden guide.
Den oprindelige rute er på 21 kilometer, og en del af turen går man på sten på stranden. For dem, der vil gå knap så langt og ønsker fast grund under fødderne, har man etableret mini-kaninoen på 14 kilometer. Endelig er der to helt korte kaninoer på henholdsvis tre og fem kilometer.
"Selv om den korte rute på tre kilometer er inde i byen, kan man sagtens været heldig at møde kaniner. Vi har rigtig mange af dem herovre, og jeg synes, de er med til at give øen charme," siger Birgit.
Læs mere på Oenendelave.dk