kendte danskere siger fra #noknu

Kendte siger fra: ”Det er voldsomt, synes jeg, når jeg egentlig bare deltager i et fjernsynsprogram”

Det er nok nu. Sådan lyder det fra Silas Holst, Janni Pedersen, Özlem Cekic og en række andre kendte, der i denne uges ALT for damerne siger fra over for digital chikane.

Dødstrusler, voldtægtstrusler, uopfordrede dickpicks og ord som ’møgkælling’.

Det er virkeligheden for mange kendte danskere, når de åbner deres sociale medier.

Ifølge en rapport fra Analyse & Tal er mere end hvert 20. indlæg, der står på mediers og politikeres Facebooksider, et sprogligt angreb, altså en stigmatiserende, nedsættende, krænkende, stereotypiserende, ekskluderende, chikanerende eller truende ytring.

Og det er ord, der sætter sig.

Det forklarer en række kendte personer, der i denne uges ALT for damerne står frem med deres historier om at modtage had online.

Blandt de kendte er også tv-vært Cecilie Hother, der har udarbejdet et SoMe-manifest i kampen mod digital chikane, som hun håber, at mange danskere vil støtte op om.

Janni Pedersen, tv-vært og forfatter

janni small.jpg

Janni Pedersen begyndte som vært på TV2 NEWS tilbage i 2006. Allerede dengang fik hun kommentarer om, at hun var for mager til tv, og at hun lignende en dreng med sit kortklippede hår. Siden da er strømmen af kommentarer og deciderede hadbeskeder vokset, og det er ikke længe siden, hun modtog et ”dick-pic” fra en fremmed mand med teksten: ”Granny I like to fuck”.

”Jeg forsøger at stille spørgsmål på vegne af de mennesker, der ikke har nogen platform. Jeg har ingen politisk farve, men min baggrund kan blive tolket ind i en politisk farve, så derfor forsvarer jeg ikke mig selv ved at dele ting, når jeg modtager hadbeskeder. I stedet forklarer jeg, hvordan det føles at modtage dem. Det gør ondt, at folk bare tror, at man er en dukke, der er blevet sat til at læse op, når virkeligheden er, at jobbet kræver, at jeg er en dygtig journalist, der sidder og arbejder journalistisk, imens vi er på skærmen. Det ramte mig, at der ikke var mere respekt for mig og mit arbejde.”

Silas Holst, danser, sanger og performer

silas small.jpg

”Da jeg begyndte at danse med Jakob i Vild med dans, fik jeg dødstrusler. Det er voldsomt, synes jeg, når jeg egentligt bare deltager i et fjernsynsprogram. Jeg bliver stadig enormt trist, selvom jeg har fået dem i mange år efterhånden. For mig er det så uforståeligt, at man har behovet for at sende dem, og det tricker alle røde alarmklokker i mig. Vi burde i stedet bruge tiden på at bygge hinanden op.”

Özlem Cekic, generalsekretær for medlemsorganisationen Foreningen Brobyggerne

Özlem Cedik Foto-af-Vita-Korsgaard small.jpg

”Jeg har de sidste 13 år modtaget hadbeskeder. Den sidste var en voldtægtstrussel, hvor han skrev, at han vidste, hvor jeg boede. Jeg ringede til min 13-årige datter og sagde, hun skulle låse hoveddøren. Da jeg kom hjem, havde hun trukket samtlige gardiner for. Desværre ved få, hvor høj pris ytringsfriheden har i Danmark, hvis man er kvinde, muslim og tilhører en mindretal. Der er brug for en bevægelse mod hadet og polariseringen.”

Zenia Stampe, medlem af Folketinget, Radikale Venstre

zenia small.jpg

"For nogle år siden mistede vi en datter ved en for tidlig fødsel. Det var vigtigt for os at vise verden, at hun havde været her, og derfor talte vi åbent om hende. Men det førte desværre til, at nogle angreb hende for at ramme mig. Det fyldte mig med dyb skyld. I dag er jeg derfor ekstremt påpasselig med at skrive for detaljeret om mine børn eller vise billeder af dem."

Anna Thygesen, dansk erhvervskvinde og indehaver af PR-bureauet WeDoCommunication

a thygesen small.jpg

”Jeg har fået mange grove beskeder og kommentarer gennem tiden fra både mænd og kvinder, hvor jeg er blevet kaldt alt fra en møgsæk, der skulle kneppes ihjel, til kommentarer på min alder og mit udseende. Jeg svarer altid tilbage, for hvis jeg ikke svarer, så tror afsenderen måske, at de intimiderer mig så meget, at jeg ikke tør svare dem, og den glæde skal de ikke have.”

Læs mere om Janni Pedersens oplevelser samt dyk ned i tankerne bag hadbeskeder i denne uges ALT for damerne. Her kan du også læse meget mere om Cecilie Hothers SoMe-manifest samt skrive under derpå og dermed bakke op om #NOKNU.