Bachelor prøvede at være 2021-agtig, men det floppede af én simpel grund
Den første danske Bachelor-sæson er overstået, og undervejs blev det tydeligt, at TV2 havde anstrengt sig for at gøre reality-serien mere 2021-agtig. Men én ting står stadig klart, skriver ALT for damernes chefredaktør Rikke Dal Støttrup.
I går offentliggjorde TV2 det sidste afsnit af Bachelor – som endte med at være Bachelors og på visse punkter overraske positivt ved at nedtone konflikter mellem kvinderne og fremhæve respekten i relationerne.
Det blev undervejs tydeligt, at TV2 havde gjort store krumspring for at camouflere, at reality-seriens koncept er håbløst forældet, men som englænderne siger ”you can put lipstick on a pig, but it’s still a pig”.
Det må have givet indholdschefen grå hår, at hans tv-station på én og samme tid var med til at starte et sexismeopgør i Danmark OG netop skulle til at optage den første sæson af det nyindkøbte koncept ”Bachelor”, hvor én mand kan skalte og valte mellem 18 kvinder.
Et 2021-agtigt touch
Ungkarlen Casper Berthelsen og hans harem må have været i gang med at pakke kufferterne nærmest samtidig med, at Sofie Linde gik på scenen til Zulu Awards, og havde TV2 på forhånd vidst, hvad der ville ske herhjemme, mens der skulle deles roser ud på Rhodos, tvivler jeg på, at millionerne ville være blevet brugt på netop dét koncept.
Når det så er sagt, så skal tv-stationen have credit for at have forsøgt at give Bachelor et mere dansk og 2021-agtigt touch:
For det første undlod tilrettelæggerne at dyrke en ulmende konflikt mellem den målrettede Michaela og resten af kvindegruppen. Programmets opbygning baserer sig ellers på intern rivalisering mellem kvinderne, og det er der i de amerikanske sæsoner kommet masser af ”godt tv” ud af.
I de første afsnit så det ud til, at handlingen også i den danske version skulle bæres af giftige catfights, men heldigvis blev konflikten ikke skamredet, og parterne kunne trække sig ud med værdigheden i behold.
For det andet gav produktionen plads til at vise sammenholdet. Kvinderne fik lov til at vise sig som hinanden største støtter og bedste venner. Søstersind ER en ting – også i reality-tv; udover i huset på Rhodos har vi også lige set det i Mexico, hvor Paradise Hotel for første gang endte med, at to piger delte præmien på 500.000.
Og for det tredje valgte TV2 at indsætte en ekstra bachelor undervejs, hvilket gjorde spillet en smule mere lige, for nu kunne pigerne også vælge. Og så fik Jaffers ankomst Casper til at slappe lidt mere af, så det hele blev lidt mindre akavet.
Stadig tåkrummende gammeldags
Min teori er, at TV2 og bachelor-Casper indtil da var så bange for at jokke i metoo-spinaten, at han hele tiden skulle gå med museskridt på den smalle, høflige og harmløse sti, hvilket tog naturligheden ud af mange scener, og det hjalp dubleringen heldigvis en smule på.
Men alt dette ændrede ikke på, at der i de sidste scener stod nogle voksne, selvstændige og intelligente kvinder og var blevet reduceret til nærmest tryglende bejlerinder, som blot kunne håbe på prinsens gunst som dét, der kunne fuldende deres liv.
Det er stadig tåkrummende gammeldags, og selv de mest velmenende tilrettelægger-greb kan ikke hive Bachelor med ind i en tid, hvor mænd og kvinder er fælles om at ville ligestillingen.
Heller ikke selv om TV2 skulle finde på at lave The Bachelorette næste gang.