Digital ekspert Anja Tønning ser på sociale mediers magt i denne uges klumme.

Sådan påvirker de sociale medier din hverdag

Fordi jeg arbejder med sociale medier og ikke mindst, hvordan vi opfører os på sociale medier, får jeg ofte spørgsmål om, hvordan de sociale medier påvirker vores opførsel i den virkelige verden.

Og det er tit "unge", som vi er nervøse for - men er unge afhængige af sociale medier? Og er det en dårlig ting? I klummen her, vil jeg i samarbejde med min kollega, Peter Vittrup, give vores bud på, hvordan sociale medier påvirker vores liv.

Først og fremmest - hvad er det, som gør sociale medier anderledes end traditionelle medier?

Sociale medier er meget populære hos hele befolkningen, hovedsageligt på grund af to ting:

1. Sociale medier understøtter vores naturlige menneskelige adfærd og brug for at være sociale. Sociale medier er let tilgængelige for alle i dag. Smartphones er almindelige og data er billigt.

2. Sociale medier og mobiltelefonen er med til at ændre vores hverdag, men det kan være svært at sige præcis hvordan. Vi kan måske finde nogle svar i forskellene på, hvordan sociale medier fungerer sammenlignet med traditionelle medier som f.eks. aviser, radio og fjernsyn:

● Traditionelle medier byggede på envejskommunikation, sociale medier er dialogiske

● Traditionelle medier er langsomme, sociale medier er hurtige

● Traditionelle medier er gode til sammengænge, sociale medier er gode til øjeblikke

Det er nogle ret store forskelle. Sociale medier gør det muligt hurtigt kommunikere med hinanden om det, som sker lige nu - men er måske knap så gode til den individuelle refleksion og fordybelse. Hvilket i øvrigt kan være en væsentlig grund til, at specielt teenagere foretrækker sociale medier.

Hvilken betydning har sociale medier så for vores liv?

Sociale medier og teknologien har en betydning for, hvor lette vi er at få fat i. Hvis vi f.eks. altid har mobiltelefonen i lommen, så betyder det også, at vores venner altid kan få fat på os. Når vi modtager en sms, chat eller Snapchat, så er det lidt ligesom at blive prikket på skulderen i virkeligheden. Sådan var det ikke dengang, jeg gik i folkeskole - dengang var det bare sværere for mine venner at få fat på mig, når først jeg var gået hjem fra skole. Sociale medier gør det lettere at komme i kontakt med hinanden.

Hvis man f.eks. bliver mobbet i skolen betyder sociale medier, at man også risikerer at blive mobbet derhjemme, fordi mobningen kan fortsætte i beskeder på sms og sociale medier som Facebook, Snapchat osv. Det er ikke godt. Men på den anden side giver de sociale medier også den mobbede mulighed for at holde kontakt med andre end mobberne (f.eks. gode kammerater fra fodboldklubben) og på den måde undgå at blive isoleret. Og det er jo meget godt. De sociale medier påvirker os altså ikke på én bestemt måde - det afhænger af situationen, hvordan vi vælger at bruge dem.

Hvad kan sociale medier have af konsekvenser for vores sociale liv?

Computeren, mobiltelefonen og sociale medier fylder meget i moderne menneskers hverdag - det er helt klart - men jeg tror heller ikke, vi skal overvurdere konsekvenserne og fokusere på det negative. Teknologien kan ikke grundlæggende ændre på, hvad det vil sige at være menneske. Det handler stadig om vores forhold til hinanden (venner, familie, kærester osv.) og vores forhold til os selv. At forsøge at finde ud af, hvem jeg er, og hvem jeg gerne vil være - i relationen til andre mennesker. Fremfor at se sociale medier som noget, der kommer og angriber vores liv, kunne man også se dem som nogle nye redskaber, vi vælger at bruge på forskellige måder.

Hvordan kan det påvirke kommunikationen i fremtiden, hvis vi kun skriver sammen over sociale medier?

Efter min mening, vil det aldrig ske. Vi har altid andre sammenhænge, som vi indgår i - skole, sport, familie osv.

Desuden vil vi se (og ser allerede) en lille modreaktion mod, at vi altid har næsen i vores telefon. Til middagsselskaber forbydes det, at tage telefonen frem osv. Og det kommer nedefra - dvs. det er os selv, som er trætte af det.

Hvad er forskellen ved at kommunikere i virkeligheden og over sociale medier?

Teknologien er et hjælpemiddel til naturlig kommunikation. For mange flyder grænserne mellem virkeligheden og teknologien sammen - og vi vil i fremtiden ikke skelne mellem de to ting - tror jeg. De supplerer blot hinanden.

Denne klumme er skrevet i samarbejde med min kollega Peter Vittrup, som er seniorrådgiver i Seismonaut og specialist i unges brug af sociale medier.

LÆS OGSÅ: Følg ALT for damerne på de sociale medier

Anja Tønning

Anja arbejder som rådgiver i Aarhusafdelingen af det digitale konsulenthus Seismonaut med fokus på digitale strategier, -konceptudvikling og -kompetenceudvikling. Hendes rådgivning omfatter indholdsstrategi, effektmåling og krisehåndtering på sociale medier med et brugercentreret fokus. Hun er cand. IT i Digital Design på Aarhus Universitet. Læs mere på: Seismonaut.com. Anja er desuden en flittig anvendt kommentator på medier som NovaFM.

Privat er Anja enlig mor til Gustav på 5 år. Han bruger flittigt iPad'en til YouTube, Spotify, Netflix, Angry Birds osv. Anja blogger om hverdagen som enlig mor på Enligmadmor.dk.

Læs mere om Anja Tønning her