Julia Lahme klumme

Et Instagram-foto af Gwyneth Paltrow fik Julia Lahme til tasterne

Ugens klummeskribent går på jagt efter noget, vi kan lære af forgyldte typer på Instagram.

Vi kommer til at høre det mere og mere. Du har selv ansvaret for din krop, og vi kan alle sammen spise lidt sundere, træne lidt mere, lidt hårdere og lidt oftere. For ud af enhver krise kommer der nye sundhedsapostle.

Det har altid været sådan, og det bliver nok også ved. Men kroppen er og bliver en kampplads, og især kvindekroppen står for skud. Så når vi efter pandemiens helt hårde greb har fået et fornyet fokus på vores eget ansvar for egen sundhed, er det ikke så mærkeligt.

Til gengæld er det, der er helt udenfor rækkevidde, alt det, der foregår for enden af vores helt egen hånd. Nemlig på vores telefoner. Så når Gwyneth Paltrow i begyndelsen af efteråret fejrede sin 50-års fødselsdag ved at lægge et nøgenbillede op af sig selv, så kan alle vi damer bare lære det. Lære, at hvis man gør som hende, så er man lækrere og mere vidunderlig, mere sexet og mere sund, når man bliver 50, end man var, da man var 23.

Og Gwyneth er faktisk ikke helt nøgen på det foto, hun deler på instagram. Hun er dyppet i guld. Hun ser forrygende ud. Som en slags amazone tilsat velfugtet hud, tonede mavemuskler og et blidt nedadvendt ansigt. Hun er en gudinde, smuk og helt klar på tiden, der kommer.

Gwyneth gør med fotoet sig selv til et af de aldersløse ikoner, vi nogle gange bilder os ind, at vi har brug for. Én, der viser os, hvordan man kaster alderens forhindringer af sig og lever sit bedste liv uden tegn på, at éns gyldne øjeblikke dæmpes.

Faktum er bare, at Gwyneth med al tydelighed viser os, hvad et privilegeret liv bringer. Og dermed hvad vores egne og andre kvinders hverdagsliv koster. For det koster noget, når man ikke har adgang til en kok, alle de ferier, man trænger til, personlige trænere og tid til at træne, 8 timers søvn og barnepiger på rad og række, et dejligt glas vin – undskyld – agurkevand med sine veninder.

Vi ser det også hos andre end den smukke Gwyneth. Kvinder, for hvem tiden står stille, ikoner, der viser os, hvor langt man kan drive kroppen og sindet, og vi ser på og holder spejlet op for vores egne rynker, furer, poser og knap så gyldne hud. Men også for os er kroppen vores guld. Også for os er kroppen en sejrsfest, for tænk, hvad den har overlevet, hvad den har overkommet, og tænk, at den stadig er din.

Tænk at du har født og danset, knaldet og drukket, festet og hvilet på laurbærrene, og tænk, at den stadig er din. Jeg tror, at alle de poser, Gwyneth og skønheder som hende IKKE har, er vores adelsmærker. Og de ar fra hverdagskampene, som vi andre bør prale af.

Jeg tror, vi skal prale af de rynker, der sidder midt i ansigtet, de furer, der kan afkodes af andre, og den løse hud, der mærkes af dig og den eller dem, du elsker.

Vi skal prale af det hele og vise det frem som bevis på de liv, vi har levet, de sorger, vi har overkommet, og de mennesker, vi har elsket. Man kan se det hele, og heldigvis for det. Og i fremtiden skal vi øve os i at dyppe det hele i guld. Det kan vi lære af Gwyneth.

ALT for damernes klummeskribenter

Sine.jpg

Sine Gerstenberg

Selvstændig konsulent/skribent, gift og mor til tre. Vild med bøger, kulørte negle og lange løbeture.

Mette Kirstine.jpg

Mette Kirstine Goddiksen

Journalist og forfatter, mor i sammenbragt familie med i alt fire børn.

Søren.jpg

Søren McGuire

Journalist og far til tre, den yngste far på villavejen med den største Willie Nelson-samling.

Nillou.jpg

Nillou Zoey Johannsen

Forfatter, mor til to, iransk født, spirituel tilgang, nysgerrig på livet og altid klar på et lidt for højt grin.

Julia.jpg

Julia Lahme

Etnolog, forfatter, direktør i eget kommunikationsbureau, mor til to og Johans kone.