Mette Kirstein Goddiksen ALT for damerne Klumme

Drengen skrev: "Jeg synes, min tissemand er lille, og jeg kan ikke lide at bade med de andre"

Hvor meget har seksualundervisningen egentlig ændret sig, siden vi selv sad på skolebænken, spørger ugens klummeskribent.

"Et af højdepunkterne var, da vores dansklærer stammede sig gennem ordet tissemand i seksualundervisningen. Hvor havde vi ondt af dig!"

Sådan sagde to elever kærligt fra talerstolen under mine pigers dimission.

Dér slog det mig, at seksualundervisningen i folkeskolen måske ikke har ændret sig markant, siden jeg selv så klassens modigste rulle et kondom ned over en gulerod, blev advaret mod klamydia og så farvel og tak. Var det ikke for en fremmelig veninde, der opfordrede mig til at kigge på min tissekone i et makeupspejl, så havde jeg stadig ikke anet, at jeg har i alt tre huller samt en klitoris.

Seksualundervisningen er nogle steder stadig en klinisk omgang. Alt det, som er svært at finde svar på – præstationspres, homo- og biseksuelle følelser, samtykke, atsige fra og til, hvem tager initiativ, og er min tissemand egentlig vildt lille/ser min fisse underlig ud? – er der ikke altid rum til.

Jeg er stadig bedsteveninde med den fremmelige pige. Hun er i dag folkeskolelærer og frustreret over, hvor lidt seksualundervisningen prioriteres formelt. 

Vi joker med, at det faktisk var hende, der opfandt #metoo: I 2016 var hun i landets medier, fordi hun på sin efterskole lavede en kampagne, der hed #stopkrænkelser. Kampagnen skulle kaste lys over, at primært piger ofte fik tilråb som "nu kommer jeg og knepper dig" eller "dejlig røv, der".

Det syntes internettroldene var vanvittigt pylret dengang. De svinede endda de unge piger til, som turde stå frem i Go’ morgen Danmark. Vildt, ikke? 

Heldigvis mistede hun ikke modet: Seksuel dannelse er vigtigere end nogensinde. 

Hun laver hold for drenge, hvor de har mulighed for at spørge om alt: Jeg lover at svare åbent og konkret på alle spørgsmål, I har. Jeg orker dog ikke en masse fniseri, når jeg for eksempel siger "bryster". Til gengæld må I gerne tage jeres iPad med og kigge ned i den, når I bliver generte, af oplægget.

Og hun mærker hver gang behovet for afklaring. Spørgsmålene fra drengene er mange. Og ret søde.

For eksempel: "Der var en pige, der viste mig sit bryst og sagde "åh". Betyder det, at hun gerne vil have sex?", "Jeg var virkelig forelsket i en pige, og vi var sammen. Bagefter blev hun lesbisk. Betyder det, at jeg er dårlig til det?", "Jeg synes, min tissemand er lille, og jeg kan ikke lide at bade sammen med de andre. Er det normalt?" eller "Kan en pige få orgasme indeni – eller er det altid via klitoris?"

På sine pigehold gør hun især meget ud af at styrke dem i at mærke sig selv: Det kan sagtens være, du har virkelig meget lyst til sex, og mens fyren er oppe i dig, mærker du, at du ikke har lyst alligevel. Det er altid i orden at sige fra! Og så bruger hun stadig krudt på at afmontere myten om, at piger, der er seksuelt nysgerrige, er billige.  

Forstå mig ret. Det her er ikke en kritik af de lærere, der ikke er gode til seksualundervisning. Samfundet har det med at kaste ansvaret for alt fra tandhygiejne og trafiksikkerhed til samtykkelovgivning over i lærernes skød – uden at give dem tid eller uddannelse til at udføre det.

Men et lille ønske herfra er, at vi på én eller anden måde får opprioriteret et trygt rum til at spørge om dét, der virkelig betyder noget i forhold til seksualitet.

Nemlig dét, der foregår i hjernen og hjertet før, under og efter, det kriller andre steder i kroppen. Så ville vi også kunne tage nogle #metoo- og selvværdskriser i opløbet.

ALT for damernes klummeskribenter

Sine.jpg

Sine Gerstenberg

Født 12/4 1980

Selvstændig konsulent/skribent, gift og mor til tre, superløber og superlæser.

Gertrud Højlund boks.jpg

Gertrud Højlund

Født 17/1 1981

Journalist og vært TV2 News. Søster, datter og veninde i en stor flok af kraftfulde kvinder.

Mette.jpg

Mette Kirstine Goddiksen

Født 7/3 1976

Journalist og forfatter, mor i sammenbragt familie med i alt fire børn.

Søren.jpg

Søren McGuire

Født 23/8 1979

Journalist, gift og far til tre, den yngste far på villavejen med den største Willie Nelson-samling.