Skilsmissebørn

Klumme: Skilsmissebørn har det generelt godt

Langt størstedelen af landets skilsmissebørn trives i stor grad, men tit er det kun de negative tal, vi bider mærke i - og det er en skam, ifølge skilsmissecoach Mette Haulund.

Lad mig starte med at slå fast, at min holdning er, at ét barn, der tager skade af en skilsmisse, er et for mange. Børn har fortjent en god opvækst, med solid støtte fra forældrene, og det oplever de fleste børn faktisk, også skilsmissebørn!

Undersøgelser viser nemlig, at 83 % af skilsmissebørn fungerer godt eller rigtigt godt. 5 % fungerer dårligt og 1 % fungerer meget dårligt. Selvom flertallet altså har det godt, så vælger man oftest at fokusere på den, trods alt, lille gruppe, hvor tingene ikke fungerer. En del politikkere ønsker sågar, at det skal gøres vanskeligere at blive skilt, simpelthen fordi de mener det er for nemt og noget man for alt i verden skal undgå, fordi børnene tager skade.

For nemt? Er der mon nogen, der har oplevet en skilsmisse, som synes det har været nemt?

Fordi børnene tager skade? Hvor er beviserne? Ja, en lille gruppe børn tager skade af en skilsmisse – men der er også grupper af børn, der tager skade af mobning, vold, druk osv.

Børn tager ikke skade af en skilsmisse! Børn tager skade af at have forældre, der ikke kan samarbejde om at give børnene en god og tryg opvækst, uanset om man er skilt eller ej!

Hvorfor ikke fokusere på alle de skilsmisser, der trods det, at det er svært at blive skilt, faktisk formår at få det bedste ud af situationen og giver børnene den tryghed og omsorg, som de har fortjent?

Hvis man målte på, hvor stor en procentdel af børn, der bor sammen med både mor og far, der mistrives på grund af det ene eller det andet, hvad ville resultaterne så vise? Mon der også i denne gruppe er 1 % der trives meget dårligt og 5 % , der trives dårligt? Ja hvem ved, for disse undersøgelser bliver der mig bekendt ikke lavet.

Læs også: Ny undersøgelse: Tager børn skade af en skilsmisse?

Hvis man satte alle sejl til for at fokusere på alle de gode historier, og gjorde det så nemt som muligt for denne gruppe skilsmisseramte, at være skilsmisseramt, så ville man med garanti få frigivet en masse ressourcer, som kunne komme den gruppe skilsmisseramte, som ikke kan få tingene til at fungere, til gode. Altså ville man skabe flere positive historier – hvis man ønsker at fokusere på dem.

Man vil, ikke mindst, undgå, at give alle de mange, som kan få tingene til at fungere, dårlig samvittighed. I min praksis følger jeg rigtig mange, både mænd og kvinder, hele vejen gennem en skilsmisse. De kæmper! De har det svært! Der opstår fra tid til anden konflikter, men mest af alt, så har de besluttet sig for at tingene bare skal komme til at fungere, uanset hvad der sker og er sket – og det er det bedste udgangspunkt for et godt liv, både for børn og voksne. Selvfølgelig har de dage, hvor de er ”svage”, hvor de græder, hvor det hele ser sort ud – men de VIL bare have en god fremtid – og de er klar over, at ansvaret ligger hos dem selv.

Det bedste råd man kan følge, for at give børnene den bedst mulige opvækst på trods af skilsmissen, er nemlig konstant at fokusere på, hvorvidt ens egen adfærd påvirker børnene (og en selv) negativt. Jo mindre man vil samarbejde, jo mere skader man børnene. Jo mere man taler grimt om sin eks, jo mere skader man børnene. Jo mere man ønsker at skade eks’en mest muligt, fordi man har pålagt ham hele ansvaret for skilsmisse, jo mere skader man børnene. Her har jeg så endda kun fokuseret på børnene, for tænk over, hvor meget negativ energi man ophober, som skader en selv, ens dagligdag og ens evne til at være en god forælder – og det er i hvert fald ikke at tage ansvar.

De mange positive skilsmissehistorier burde omtales, roses og anerkendes, i stedet for blot at rede alle over en kam som forkerte. Det kunne man lære noget af, ja det er faktisk at tage ansvar for altid at få det bedste ud af situationen – også på trods! Og skilsmissebørnene har det faktisk ikke så forfærdeligt, som det bliver gjort til – og det er jo en ret positiv historie…..

Kom godt igennem skilsmissen! Få styr på alle aftaler omkring børnene med et solidt aftalegrundlag, som du kan købe på Skilsmisseråd.dk.

Fakta

Mette Haulund er parforholds- og skilsmissecoach og stifter af virksomheden Institut for Krisehåndtering, der blandt andet driver hjemmesiderne parforholdsraad.dk og skilsmisseraad.dk, Danmarks største online samlinger af viden, opgaver og ressourcer til parforholdet, og livet før, under og efter en skilsmisse.

Mette hjælper dagligt par og enkeltpersoner til et bedre parforhold, eller med at komme gennem en skilsmisse og videre i livet som et helt menneske.

Mette er gift og har to børn fra et tidligere ægteskab, samt to bonusbørn, og lever i det man kalder et living apart together ægteskab. Det vil sige, at de lever sammen, men ikke altid er under samme tag.

Du har muligheden for at skrive til Mette på mette.haulund@altfordamerne.dk og stille spørgsmål til dit parforhold eller din skilsmisse, der skal dog påregnes en vis svartid. Har du brug for hurtig tilbagemelding, eller for personlig rådgivning enten pr. telefon eller ved personligt møde henvises der til hendes rådgivningsmuligheder på de to hjemmesider:

www.parforholdsraad.dk

www.skilsmisseraad.dk