Krakow

Trænger du til en billig ferie? Så skal du prøve denne europæiske storby

Historiens vingesus blæser ned gennem de små gader i den polske storby Krakow. Vi guider dig til de bedste seværdigheder i den billige by.

1088 kilometer fra Rådhuspladsen i København finder du en lille, historisk lomme; storbyen Krakow.

Den gamle by er et syn for historiske sjæle med røde bymure, et karismatisk, jødisk kvarter og op til flere konstruktioner, der er så fantastiske, at de har fundet vej til Unescos populære liste. Det er også her, du skal tage til, hvis du vil dykke dybere ned i de mørke afkroge af 2. Verdenskrig. 

Pak et par gode gå-sko i kufferten, for Krakow er så smuk at opdage til fods langs de snoede, brostensbelagte gader.

Når benene er blevet trætte, kan du mæske dig i Michelin-værdig mad til næsten ingen penge. Ja, Krakow er billig - men det er ikke kun derfor, du skal besøge den polske storby.

Vi guider dig gennem de mest populære seværdigheder i og omkring smukke Krakow.

Kazimierz.jpg

Det jødiske kvarter Kazimierz

I det gamle, jødiske middelalder-kvarter, slænger historiske bygninger og synagoger sig med hyggelige caféer, mange restauranter, gallerier og butikker med lokalt håndværk. Her er slidt - på den charmerende måde - og i Krakows gamle bydel kan du mærke historiens vingesus, mens du mænger dig med hip kultur. Bydelen Kazimierz er et must see, når du er i Krakow.

Den_gamle_synagoge_krakow.jpg

Den gamle synagoge

Den ældste synagoge i Polen har været igennem lidt af en omvæltning. Den kom til i det femtende århundrede og fik sin første forvandling, da den italienske arkitekt Mateo Gucci genopbyggede bygningen i 1570 med sin renæssance-æstetik. I det tyvende århundrede var synagogen igennem flere forandringer, inden tyskerne overtog bygningen under krigen og brugte den som lager.

I dag huser den historiske synagoge et jødisk museum, og selvom både loftet og møbler blev ødelagt under krigen, kan du stadig gå på jagt efter tegn på de forskellige stilarter, synagogen har overlevet.

Wawel.jpg

Wawel slottet

I århundreder har Wawelslottet og domkirken lagt rammer om nogle af de allervigtigste ceremonier. På Wawel-højen centralt i byen kan du gå på opdagelse i det oldgamle slot og kirken, som er omkranset af gamle bygninger og med fantastisk udsigt over Krakows krøllede gader i den gamle by.

Læg vejen forbi de imponerende, kongelige gemakker og skatkammeret og det historiske kroningssværd, Szczerbiec-sværdet. Fortsæt hele vejen ned i mørket til katakomberne, hvor de fleste polske konger er lagt til hvile.

Når du nu alligevel er ved Wawel-højen, skal du selvfølgelig ikke snyde dig selv for et godt eventyr. Legenden siger nemlig, at der engang boede en drage i en af grotterne i højen, og at den var så kraftfuld, at selv de mægtigste krigere ikke kunne besejre den.

Til sidst lykkedes det dog en skomagerlærling at overvinde dragen, og i dag fremtrylles fortællingen i Dragehulen ved foden af Wawel-højen og gennem det drage-monument, der troner foran indgangen.

Rynek Krakow
Foto: PR

3 museer, du (også) skal besøge i Krakow

  • Det arkæologiske museum. Et spændedne museum med et enormt udvalg af arkæologiske udgravninger.
  • Galiciens jødiske museum. En fotoudstilling om jødisk kultur og den jødiske befolkning.
  • Det polske flymuseum. Fly-entusiaster vil helt sikkert have det forrygende på Krakows flymuseum

Rynek underground

Et par meter under Krakows markedsplads ligger det 400 kvadratmeter store Rynek Underground-museum, som tager dig gennem storbyens mange tidsaldre og historiske nedslag. Stedet, der åbnede dørene i 2010, er et af de mere moderne af Krakows museer, selvom dens udstillinger er noget nær det modsatte. Her kan du nemlig gå på opdagelse blandt de gamle ruiner, der udgjorde byens centrum i middelalderen.

Museet er meget populært, så det anbefales at købe billetter i god tid.

Nowa_Huta.jpg

Idealbyen Nowa Huta

Det er fristende kun at opholde sig inden for den gamle bymur, når du er i Krakow, men det er ikke her, du oplever den ægte, lokale stemning. Læg f.eks. vejen forbi den kommunistiske mønsterby Nowa Huta, som blev bygget, efter krigen havde efterladt Krakow i fattigdom og ruiner. I et forsøg på at skabe den ideelle socialistiske arbejderby opførte man et stålværk i et øde område øst for Krakow og byggede boliger til værkets arbejdere og deres familier.

I dag er Nowa Huta en relativ fattig bydel, men det er også et studie i brutalistisk og socialistisk byplanlægning.

saltminer_krakow.jpg

Verdens ældste saltminer

Tag en lille køretur væk fra Krakows centrum og bliv blæst bagover af et af de vidundere, som har gjort sig fortjent til Unescos Verdensarvsliste; Wieliczka saltminen, som blev bygget for mere end 700 år siden.

Inde i saltminen finder du bl.a. Sankt Kinga-kapellet, som er bygget 100 meter under jorden, og hvor næsten al udsmykning er lavet af salt. Den er ganske enkelt utrolig flot.

Det kræver en lille køretur at komme ud til saltminen - men det er turen værd.

Schindlers_Factory.jpg

Schindlers fabrik

Det er ikke sine emaljeprodukter, som Deutsche Emaillewaren-Fabrik er blevet verdenskendt for. Nej, det er snarere fabrikkens ejer og den rolle, han spillede i 2. Verdenskrig, der gør, at tusinder stadig besøger den gamle fabrik hvert år.

Har du set Steven Spielbergs film Schindler's List, vil du vide hvorfor. Fabriksejeren Oskar Schindler lykkedes nemlig egenhændigt med at redde over 1200 jøder fra en dyster skæbne ved at ansætte dem i sin fabrik og huse dem i den tilhørende lejr.

I dag er fabrikken forvandlet til et museum, hvor du føres igennem en bevægende tidsrejse. Et af Krakows mest populære trækplastre.

Markedspladsen_Krakow.jpg

Markedspladsen, Mariakirken og klædehallen

Alle storbyer har et hjerte. I Krakow er det den store markedsplads i den gamle bydel, hvor der er blevet handlet med alt fra krydderier til silke siden år 1200.

Det er også her, du finder den store klædehal, Sukiennica, som har været Krakows vigtigste handelscenter gennem århundreder. I dag kan du mest af alt købe alle former for souvenirs i den smukke, gamle hal eller studere polsk kunst på kunstmuseet på førstesalen.

Husk også at tage et kig på den flotte Mariakirke, som troner på den store markedsplads. Den katolske kirke med gotisk stil stod færdig i 1347, og i dag er den særligt kendt for sine to tårne og for at huse verdens største gotiske altertavle.

Besøg en af historiens mørkeste pletter

Det kræver en endagstur og nogle solide nerver at besøge den mest berygtede af nazisternes udryddelseslejre, Auschwitz-Birkenau.

Koncentrationslejren består af to separate dele, som begge kan nås ved et besøg til Krakow. I Auschwitz står de berømte, røde murstensbarakker næsten uhyggeligt velbevaret og tjener nu som museum. Det er også her, du finder den berømte port med teksten ”Arbeit Macht Frei”.

To kilometer fra Auschwitz ligger Birkenau, som var den egentlige udryddelseslejr. Togvogne fyldt med mennesker kørte under krigen hertil, og mange af passagererne blev sendt direkte til de gaskamre, der engang lå her, men som blev sprængt i stykker af nazisterne, inden de forlod stedet. Resten af lejren er meget velbevaret, og det er også her, du kan se den ikoniske port, hvor godsvognene kørte igennem.

Det anslås, at op mod 1,1 millioner jøder mistede livet i Auschwitz-Birkenau under Anden Verdenskrig, og det er svært ikke at blive bevæget af et besøg hertil. Det er en af de oplevelser, som hænger ved.