Victoria foldede sit skjorteærme op, da hun mødte alvorligt syge – og så kiggede hun på de ansatte
Når Sveriges kong Carl 16. Gustaf overlader tronen til sin datter, bliver det en historisk og ekstraordinær begivenhed. Men ansvaret har nogle gange været for tungt for Sveriges næste dronning, der har måttet tage nogle slag. Her kan du blive klogere på den karismatiske kronprinsesse og de op- og nedture, der har været med til at forme hende.
Kronprinsesse Victoria er den fjerde kvinde, der bliver Sveriges regerende monark, og hun bliver den første kvindelige regent i Bernadotte-slægtens 203-årige historie.
Forfatteren Herman Lindqvist, som har skrevet 69 bøger, mest om kongelige og historie, siger:
"Victoria ved, hvordan landet og riget fungerer, og hvordan folk tænker og føler. Ikke engang hendes populære oldefar Gustaf 6. Adolf havde en så solid uddannelse i det moderne Sverige. Hun er velforberedt og vil gøre jobbet godt. Det lyser ud af hende."
Kun hendes far, 77-årige Carl 16. Gustaf, ved, hvornår tronskiftet kommer til at ske. Han har regeret i 50 år nu, længere end nogen anden konge i svensk historie. Han vil ikke tale om pensionering, selv ikke efter en hjerteoperation sidste forår.
Carl 16. Gustaf var 27 år, da han blev konge – uerfaren, temmelig usikker og akavet.
I kronprinsårene var han mest kendt som kongen af baren på Stockholms eksklusive restauranter, han elskede at køre i hurtige sportsvogne og skiftede sine blonde kærester ud med jævne mellemrum.
Victoria er nu 19 år ældre. Første gang hun repræsenterede hoffet med mor og far, var hun fem år og sad i en hestevogn i en gul og blå Sverige-kjole og vinkede til folk på vej til fejring af den svenske nationaldag 6. juni på Skansen.
Der er to slags dronninger: De, der har titlen, fordi de er gift med en monark, som dronning Silvia, og de, der selv er monarker og bestemmer.
Arne Norlin, som har skrevet Victorias familiehistorie i bogen 'Familien Bernadotte', fortæller:
"Victoria bliver bedre end sin far, som aldrig har virket komfortabel i rollen. Kronprinsessen er dygtig til at fremtræde offentligt. Hun bliver en ny type statsoverhoved, ikke så stiv og rigid som sin far. Hun giver endda folk et kram. Det har Carl 16. Gustaf aldrig gjort."
Victoria er kongehusets lysende stjerne. I popularitetsundersøgelser er hun den klare vinder. Kongen er nummer to, langt bagefter.
Arne Norlin siger:
"Victoria virker naturlig og oprigtigt sympatisk. At hun har giftet sig med en klog mand og fået to søde børn, hjælper nok også. Jeg er imponeret over den værdighed, hvormed hun og Daniel afviste rygtet om, at de skulle skilles. Jeg er også glad for, at hun interesserer sig for kulturelle spørgsmål. Det gør hendes far ikke."
Kvindelig arvefølge
Victorias liv ændrede sig den 1. januar 1980, hvor en ny grundlov trådte i kraft. Tronen kunne nu også gå i arv til kvinder. Den dag blev kronen taget fra Carl Philip, som var blevet født som kronprins syv måneder tidligere.
I stedet blev toårige Victoria kronprinsesse. Carl 16. Gustaf var imod ændringen, men rigsdagen besluttede, at den nye grundlov skulle gælde.
Den næste i rækken efter kronprinsesse Victoria er 11-årige prinsesse Estelle. I julen 2022 tog hun sine første skridt som repræsentant for hoffet. Estelle og hendes lillebror, Oscar, bagte pebernødder og pyntede juletræet på Haga slot og vinkede ”god jul” til fotograferne. Julehilsenen blev vist på hoffets hjemmeside.
Victoria og hendes søskende havde samme tradition. Og før dem kong Carl Gustaf og hans søstre. Victoria var teenager, da hun for alvor begyndte at træne til at blive dronning af Sverige.
I begyndelsen handlede det om at følge med sin mor og far på statsbesøg, tage sin fineste kjole på og deltage i Nobelmiddage. Efter studentereksamen i 1996 blev det alvor.
Hun lærte fransk i Angers i Frankrig, var i praktik hos FN i New York – og meget, meget mere. Hun aftjente sin værnepligt sammen med svenske soldater, der blev uddannet til krævende udlandstjeneste i Kosovo. Som alle andre trænede kronprinsessen i camouflageuniform, fik malet sit ansigt til kamp, bar en hjelm med kviste på hovedet og havde kampgevær i en rem over brystet.
Hun studerede senere Statskundskab og Historie på Yale University i USA. Her fik prinsessen også hjælp for sin anoreksi, som havde plaget hende siden de sene teenageår.
Eventyrbryllup
Hjemme fra USA begyndte Victoria at træne i et fitnesscenter i Stockholm. Der mødte hun en ung mand i bomberjakke, kasket og kondisko. Hans navn var Daniel Westling, en mand af folket, uden videregående uddannelse og uden fremtrædende familie. Daniel var Victorias personlige træner.
De blev venner og snart mere end det. Victoria har fortalt, at den eneste, hun betroede sig til, var sin lillesøster Madeleine. Hun var bange for, hvad hendes mor og far ville sige.
Til sidst tog Daniel mod til sig. Han bad om en audiens hos kong Carl 16. Gustaf og bad om lov til at gifte sig med hans datter. Kongen kunne dårligt sige nej. Hans dronning Silvia har heller ikke en dråbe blåt blod i årerne. Hvis kongen, som var kronprins, da han mødte Silvia i München, havde spurgt sin farfar Gustav 6. Adolf om lov til at gifte sig, ville han have fået afslag. Og hvis han havde gjort det alligevel, ville han have mistet sin titel som prins og retten til at arve kronen. Aldrig før havde en kommende svensk monark giftet sig med en ikke-kongelig person og alligevel beholdt sin position som tronarving.
Ved det eventyrlige bryllup den 19. juni 2010 stod hundredtusindvis af mennesker i gaderne, da nygifte Victoria og Daniel kørte i kortege fra Storkyrkan.
Og Daniel vandt folks hjerter, da han holdt sin tv-transmitterede kærlighedstale ved bryllupsfesten.
Alle fik tårer i øjnene, da Daniel fortalte, hvordan Victoria havde siddet oppe hele natten før en lang udlandsrejse og skrevet 30 små kærlighedsbreve, et for hver dag, hun skulle være væk. Daniel sammenlignede sig selv med frøen, der bliver til en prins, men ikke ved det første kys.
Hver uge holder den kongelige familie et planlægningsmøde på slottet og diskuterer de invitationer, der er blevet sendt til kongehuset. Victoria modtager normalt omkring 200 invitationer om året. Hun kan selvfølgelig ikke tage imod dem alle.
Under sin oplæring til dronning har kronprinsessen besøgt over 100 lande på fire kontinenter. Hofmarskal Elisabeth Tarras-Wahlberg var i mange år hendes personlige mentor, som fulgte hende på rejserne og uddannede hende til fremtiden.
Tarras-Wahlberg husker en rejse til Uganda, som dengang var hårdt ramt af AIDS og HIV. Kronprinsessen mødte smittede og syge mennesker, og på hospitalet fortalte lægerne hende om manglen på rent blod. "Jeg vil gerne være bloddonor," sagde kronprinsessen og rullede sit skjorteærme op til albuen, så lægen kunne stikke nålen ind. Derefter opfordrede hun ambassadens personale til at gøre det samme.
En anden tur gik til Indien. Victoria besøgte en skole, der havde arrangeret dans og optræden. Bagefter bød eleverne på kager og te. De havde bagt syv slags kager. "Alle kiggede forventningsfuldt på, da kagerne blev serveret, og fordi jeg aldrig vil skuffe nogen, begyndte jeg at spise. Og jeg spiste. Nogle af kagerne var dækket af flødeskum, som var begyndt at smelte i varmen, og jeg smagte på dem alle. Jeg spiste bogstaveligt talt kage for konge og fædreland," har Victoria fortalt.
I dag er prins Daniel også med på rejserne. I foråret besøgte de Australien og New Zealand med topfigurer fra erhvervslivet.
Herman Lindqvist fortæller, at kronprinsessen har en stor evne til at vise nærvær og interesse for, hvad og hvem hun møder:
"Hun forbereder sig grundigt til alle sine opgaver: Hvem er vigtige på stedet, og hvad ønsker de at vise og fortælle om. Hun er oprigtigt interesseret og stiller gode opfølgende spørgsmål."
Forholdet til Margrethe
Dronninge-uddannelsen omfattede naturligvis også Sveriges historie. Victoria voksede op på Drottningholms slot, hvor væggene er prydet med malerier af hendes forfædre og krigsherrer fra Sveriges stormagtstid.
Alle på portrætterne har spillet en rolle i svensk historie. Hun ville vide mere. Herman Lindqvist fortæller:
"Victoria kom til mig efter en audiens på slottet og fortalte mig, at hun var stærkt ordblind og havde svært ved at læse, og hun ville have mig til at komme og "snakke historie" med hende. Når jeg var i Stockholm, mødtes vi flere gange om ugen. Vi fortsatte i tre år og kunne sidde i op til tre timer. Hun var meget interesseret og flittig, nysgerrig og entusiastisk. Hun tog noter, og næste gang vi mødtes, kunne hun spørge om detaljer."
Victoria er meget opmærksom på den konstante debat om monarkiet. Selv mener hun, at et upolitisk statsoverhoved er et supplement til det politiske system:
”Monarkiet overlever, hvis det kan tilpasses og formes til tidens krav. Når dagen kommer, er jeg parat til at blive dronning af Sverige. Det ville være trist, hvis den kulturarv, som mine forfædre arbejdede for at holde sammen på, skulle ødelægges. Det gør mig f.eks. stolt, når jeg ved særlige lejligheder kan bære nogle af de historiske diademer, som blev båret af mine forfædre for længe siden,” har hun sagt.
Kronprinsessen har endnu ikke sagt så meget om, hvad hun vil ændre, kun at nogle af ceremonierne føles "mosgroede", at hun vil gøre nationaldagen 6. juni til en folkefest, så svenskerne bliver endnu mere stolte af deres land, og at hun vil gøre de kongelige slotte mere tilgængelige og vise flere udstillinger der.
Herman Lindqvist tror, at Sveriges kommende dronning vil gå langsomt frem:
"Hun vil ikke ændre ret meget. Hun vil selvfølgelig forynge hoffets personale og modernisere meget på slottet, men hun vil nok værne om og videreføre traditioner."
Arne Norlin har også reflekteret over, hvordan monarkiet kan ændre sig med Victoria på tronen:
"Jeg ville blive glad, hvis hun ville gøre en indsats i arvefølgespørgsmålet, så hendes datter Estelle ikke skal tvinges til at tage over, hvis hun ikke har lyst eller føler sig egnet. Jeg tror for eksempel, at prinsesse Christina ville have været en bedre regent end vores nuværende konge. Men det var umuligt på den tid, fordi vi ikke havde kvindelig arvefølge."
Når kronprinsessen selv bliver spurgt, hvem hun ser som forbilleder, svarer hun, at hun er imponeret over sine forældre. Og tilføjer: "Og dronning Margrethe af Danmark, som vi kalder Daisy i familien. Hun er mit idol. Hun er klog og dygtig og betyder meget for mig."
Kronprinsesse Victoria og børn
Den svenske prinsesse er stolt mor til to. Hun og manden, prins Daniel, har nemlig sammen en datter og en søn.
Kronprinsessen fødte den 23. februar 2012 deres datter, Estelle Silvia Ewa Mary, som har titlerne: prinsesse af Sverige og hertuginde af Östergötland.
Fire år senere kom lillebror til, da Victoria den 2. marts 2016 fødte parrets andet barn, Oscar Carl Olof, som i dag er prins af Sverige og hertug af Skåne.