Lykke

Kvinder i alle aldre: Dét er lykke

En finder den i en gammel bil på Libanons landeveje, en anden under blåregnen på terrassen derhjemme. For en tredje er den en dyb, varm følelse. En fjerde oplever den som lette strejf eller små glimt. Lykken er svær at indfange. ALT for damerne har spurgt fem vise kvinder i hver deres årti, hvor de har fundet den.

LYKKE I 30'ERNE

Den puster liv i livet

Cathrine Raben Davidsen, 39, billedkunstner.

Hvor lykkelig er du lige nu?

− Ikke specielt lykkelig, for mig er lykke en meget flygtig ting. Et lille øjeblik, som kan komme pludseligt.

Hvad er lykke?

− At være fri fra fortid og fremtid, at være til stede i livet uden at analysere og dømme sig selv og uden at vurdere og dømme andre. Det er som om, at jo ældre jeg bliver, jo sværere er det at være lykkelig, for med alderen kommer mere ansvar og angsten for at miste. På den anden side værdsætter du lykken mere med alderen, for når du er ung, er lykken ikke noget, du tænker over på samme måde, tror jeg.

Hvornår følte du dig sidst rigtig lykkelig?

− Det var i sidste uge i vores sommerhus i Sverige, hvor vi var på stranden og børnene legede i vandkanten, og Jens, min mand, og jeg lå og så på dem og på havet, som er så uendelig stort.

LÆS OGSÅ: Özlem Cekic: Levede i kærlighedsløst ægteskab

Hvad er den største misforståelse om lykke?

− At man skal have alt muligt i sit liv for at føle lykke. Have nået så og så meget. Altså den der med, at når jeg får det og det, eller bor der og der, eller oplever det eller det, så bliver jeg først lykkelig. Det er meget forkert.

Hvad er det lykkeligste øjeblik, du har oplevet?

− Jeg kan nok ikke trække ét øjeblik ud. Men et stort lykkeligt øjeblik var den dag, jeg erkendte, at jeg ville være sammen med min mand, Jens, og give vores forhold 100 procent. Jeg husker det virkelig tydeligt. Han var taget til Amsterdam med nogle af sine gode venner for at komme væk, da vores forhold i begyndelsen var ret kaotisk, og pludselig indså jeg, hvor meget jeg ville ham. Vi har kendt hinanden i næsten 15 år. Da jeg mødte ham, var jeg i midten af 20’erne og meget grænsesøgende. Han er den første i mit liv, der har sagt til mig, at han ikke ville hjælpe mig med at tage mig sammen. Det måtte jeg selv gøre. Det har jeg utrolig stor respekt for.

Er det vigtigt at være lykkelig?

− Ja, helt sindssygt meget. Det er en rus, der er nødvendig her i livet. Den puster liv i livet.

Hvad ville gøre dig lykkelig lige nu?

− At have et sind, som ikke tvivlede, og som var tilfreds.

Læs videre om lykke i 40'erne på næste side.

LYKKE I 40'ERNE

Den skal ikke jagtes

Karen Simonsen, 46, designer, grundlægger af og kreativ direktør for brandet Karen by Simonsen.

Hvor lykkelig er du lige nu?

− Rigtig lykkelig. Det er, fordi jeg lige nu sidder midt i den kreative proces, og det elsker jeg simpelthen. Jeg har det bedst, når jeg er i mit rette element.

Hvad er lykke?

− Lykke er der, hvor du finder ind til dig selv og har en indre ro. For mig er det at sidde og kigge ud mod horisonten, mens hverdagens tanker stopper, og det er totalt stille. Lykke er en svær størrelse, og den er jo relativ alt efter, hvem du er.

Hvad gør dig lykkelig?

− Frihed gør mig lykkelig. Det er der, hvor der opstår en masse spændende ting, hvor du føler, at du får nye indsigter i livet. Og kærlighed, selvfølgelig. Min familie og mine allerbedste venner gør mig også lykkelig.

LÆS OGSÅ: Susanne Pilmark: Jeg har ladet mig forsørge

Hvornår var du sidst rigtig lykkelig?

− Jeg har et fantastisk sommerhus, som ligger et smukt sted. Det er mit eget lille helle og min oase, og sidste søndag og mandag havde jeg mine allerbedste venner på besøg. Vi lå bare på terrassen og kiggede på naturen og følte os fuldstændig fortrolige med hinanden.

Er det sandt, at danskerne er et af de lykkeligste folk i verden?

− Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg, at danskerne er fantastisk glade om sommeren, men der er det lille problem, der er biologisk dokumenteret, at lyset gør sindet lykkeligt, og vi har jo ikke meget lys om vinteren. Det kommer an på årstiden, men jeg tror, at om foråret og sommeren er vi Skandinaviens Italien.

Hvad er den største misforståelse om lykke?

− Det er en misforståelse, at du skal jagte lykken. Det er selvfølgelig vigtigt, at man er ambitiøs, men hvis du jagter lykken, så står du faktisk på sidelinjen til dit liv. Lige pludselig er der gået en rum tid, og den tid får du aldrig tilbage. Jeg er tilhænger af at finde lykken i det, der er foran mig lige nu. Da jeg fik min datter, havde jeg næsten ingen barsel. Jeg skulle bevise, at jeg sagtens kunne få et barn og samtidig passe mit arbejde og køre min virksomhed, og set i bakspejlet, så ville jeg ikke gøre det på samme måde i dag. Den tid får jeg jo aldrig tilbage igen.

Læs videre om lykke i 50'erne på næste side.

LYKKE I 50'ERNE

Pludselig er den der eller den kommer dumpende fra et højere sted

Tammi Øst, 53, skuespiller ved Det Kongelige Teater.

Hvor lykkelig er du lige nu?

− Sådan rimelig lykkelig. Lige nu er der en blåregn, der er sprunget ud her på min terrasse, og det kan da godt gøre mig lykkelig. Men jeg synes generelt, det er et meget svært ord at tage i min mund. Det er sådan en meget bevægelig størrelse. Pludselig er den der, og så er den der ikke. Den er sådan lidt i familie med at have det godt, og hvis du spørger mig, om jeg har det godt, så vil jeg sige ja. Og ind i mellem, så kommer der sådan nogle lykkestrejf, der ikke varer særlig lang tid. De kommer til gengæld ofte.

Hvem eller hvad gør dig lykkelig?

− Dem, der er mig tættest på, er jo dem, der kan gøre mig lykkelig. Og det gør de tit. Det er sådan en tilstand, man kan opleve sammen, men man ikke kan aftale. Det kan også være et strejf, når jeg står på scenen med nogle mennesker, som jeg jo egentlig ikke er så tæt på. Det er altid noget, der kommer dumpende fra et højere sted end det almindelige liv.

Hvad er den største misforståelse om lykke?

− At man skal gøre noget bestemt for at opnå den. At man tror, man kan bruge sin vilje til at skaffe sig lykke. Man kan selvfølgelig bestræbe sig på at være glad og derved glimtvis lykkelig.

LÆS OGSÅ: Linn Ullman: Man kan ikke gå gennem livet uden kriser

Hvem er ansvarlig for din lykke?

− Det er der ingen, der er. Det er jeg kun selv. Jeg er den eneste, der kan skaffe mig et godt liv og skaffe mig frihed. Jeg tror, lykke handler meget om at være et frit menneske, som har mange muligheder, så man kan sige ja og nej til ting.  

Er du ansvarlig for andres lykke?

− Nej, det synes jeg ikke, jeg er, men jeg er ansvarlig for, at jeg er så godt et menneske, som jeg kan være. I arbejdssammenhænge har jeg et ansvar for, at andre mennesker har det godt.

Kan man købe sig til lykke?

− Det tror jeg nogle gange, jeg kan, men det kan man selvfølgelig ikke. Jo, i den forstand, at jeg for seks år siden købte sådan en lille blåregn og satte den i jorden, og den så seks år efter er så stor. Så de penge jeg gav ud på den, kan altså godt blive til lykkemomenter med tiden.

Læs videre på næste side om lykke i 60'erne.

LYKKE I 60'ERNE

At være helt til stede i øjeblikket

Lone Kühlmann, 67, journalist, debattør og sammen med Henning Kirk forfatter til bogen ”Afskaf alderdommen – bliv i de voksnes rækker”, hvor hun blandt andet skriver om lykke.

Hvor lykkelig er du lige nu?

− Det er altid en afvejning, for er man lykkelig, når man er glad? Er det nødvendigvis det samme? Forskere siger jo, at lykke er, når resultaterne står mål med forventningerne, og ud fra den betragtning, så er jeg bestemt lykkelig.

Hvad er lykke?

− Jeg tror, lykke er at være helt til stede i det, du gør i dette øjeblik, så du ikke tænker på det, der skete i går og ikke tænker på det, der sker i morgen. Det er en koncentration i nuet.

Hvad gør dig lykkelig?

− Jeg kan godt lide at ”sørge for”. Jeg kan godt lide, at lave mad til dem, jeg holder af, og så sidder vi alle sammen ved bordet bagefter og spiser. Sådan noget som en rotur i vidunderligt vejr og blikstille vand, gode kammerater og så et dyp i bølgen bagefter, det kan også gøre mig lykkelig.

LÆS OGSÅ: Simi jan: Jeg så ikke min far i 15 år

Er det sandt, at danskerne er et af de lykkeligste folk i verden?

− Det tror jeg. Forskning viser, at en af de ting, der gør, at folk har et godt liv, er, at de har tillid til deres medmennesker, og det har vi i stor udstrækning herhjemme. Grundlæggende møder vi folk med tillid, og vi går heller ikke ud fra, at myndighederne er ude på at snyde os.

Hvad er den største misforståelse om lykke?

− At det er noget, nogle andre skal komme rendende med på et sølvfad, og at man kan være lykkelig hele tiden. Jeg kan desværre høre, når jeg snakker med unge piger, at der er mange, der ikke er kommet videre end unge piger, da jeg var ung. De troede, at livet var en ventetilstand, indtil der kom en ridder på den hvide hest. De bliver absolut klogere.

Kan man købe sig til lykke?

− Det korrekte svar er selvfølgelig, at det kan man ikke, but don’t knock it, man kan da godt få en kort lykkefølelse ved at finde det helt rigtige par sko. Det ville være løgn at sige, man ikke kunne. Men selvfølgelig er det en overfladisk lykke.

Hvad er det lykkeligste øjeblik, du har oplevet?

− Det ved jeg ikke. Det håber jeg stadig, jeg har til gode.

Læs videre på næste side om lykke i 70'erne.

En evne du kan øve dig i

Ritt Bjerregaard, 71, tidligere minister, EU-kommissær og overborgmester i København.

Hvor lykkelig er du lige nu?

− Jeg er meget lykkelig. Jeg har lige haft fødselsdag. Jeg havde samlet nogle rigtig gode venner og havde en dejlig dag.

Hvad er lykke?

− Indimellem er det en dyb varm følelse, men nogle gange kan det også være en sprudlende følelse, hvor man bare får lyst til at gøre nogle pjattede, fjollede ting, fordi man bare synes, det er så dejligt.

Er det sandt, at danskerne er et af de lykkeligste folk i verden?

− Ja, og det tror jeg har at gøre med den politiske indsats, der er blevet gjort igennem rigtig mange år med opbyggelse af velfærdssamfundet. Der er mange af de ting, vi som borgere sætter pris på og har brug for, som vi har adgang til i Danmark. Vi har et rent miljø, det spiller også en rolle for, at danskerne er, måske ikke lykkelige, men tilfredse.

LÆS OGSÅ: Sådan føles det at...

Hvad er den største misforståelse om lykke?

− At man tror, det er noget, andre skal give en. Lykke er en evne, og det er noget, du kan øve dig i. Min gamle mor, som døde, da hun var 89, syntes ikke, det var så sjovt, da min far døde, og hun blev alene. Men så gjorde hun det, når hun vågnede om morgenen, at hun lige lå et øjeblik og tænkte over, hvad der var i dag, hun kunne glæde sig over. Og det, tænker jeg ved mig selv, var godt gjort. På den måde var det muligt for hende at finde nogle lykkestunder, selv om hun egentlig ikke var så glad for livet.

Kan man købe sig til lykke?

− Nej, det kan man ikke, men man kan købe sig til smukke ting, som man kan glæde sig over. Min mand blev uddannet sølvsmed, inden han blev historiker, og han har nogle gange købt nogle meget smukke sølvsmykker. Jeg kan godt føle en lykke, når jeg tager sådan et smukt stykke på.

Bliver man lykkelig af at vinde i lotto?

− Det aner jeg ikke, for jeg spiller ikke lotto.

Hvad ville gøre dig rigtig lykkelig lige nu?

− Lige nu ville jeg blive lykkelig ved at gå en tur i Botanisk Have, købe mig en god Hansen Is og sætte mig og kigge på alt det, der blomstrer og spirer.