Louise Fredbo-Nielsen

Fremtidsforsker: "Du bliver ikke rig af at gå på arbejde, så gør dette i stedet"

Hvis du vil have råd til at rejse, købe nyt tøj eller kunne gå ud og spise, når du går på pension, så skal du i gang med at investere dine penge. Heldigvis er det slet ikke så kompliceret.

Forestil dig det her scenarie: Du er så god til at spare op, at du har råd til at tage familien med på en lang rejse. Måske kører I ned gennem Europa i en autocamper, tager på backpack-rejse i Sydamerika eller kører tværs gennem USA. Eller måske bygger I huset om eller holder en stor fest. Mulighederne er mange, og kun I bestemmer.

Lyder det urealistisk?

Så tænk igen.

Vejen er ikke at puge småpenge sammen på lønkontoen, du skal tænke stort og begynde at investere. I hvert fald hvis du spørger Louise Fredbo-Nielsen, fremtidsforsker og forfatter til bogen "Sæt kursen". Hendes mission er at få flere af os kvinder til at sætte ord og billeder på vores drømme i håbet om, at vi begynder at tage stilling til og interesse os for vores økonomi og pension. For undersøgelser viser, at 7 ud af 10 kvinder hellere vil tale om deres sexliv end om økonomi – og det bekymrer Louise Fredbo-Nielsen.

"Det er et tabu blandt mange kvinder at tale om investering og aktier. Mange af de højtuddannede karrierekvinder, skolelærere og sygeplejersker, jeg har talt med gennem tiden, tror ikke, at investeringer er noget for dem og har et billede af, at den typiske investor er en mand med gråt hår og mørkt jakkesæt. Mange betragter investeringer som noget grådigt, farligt, hvor man taber alle sine penge, når aktiemarkedet crasher. Men det gør man kun, hvis man sælger sine aktier," siger Louise Fredbo-Nielsen

Gennem de senere år er flere og flere investeringsnetværk for kvinder blomstret op på både de sociale medier og i foreninger. Alligevel mener Louise Fredbo-Nielsen ikke, at vi kvinder tænker nok over, hvad vores økonomi betyder for vores fremtid og liv.

"De fleste statistikker viser, at vi sparer langt mindre op end mændene, samtidig med at vi lever længere end dem. Mange kvinder tænker heller ikke på, at når de går på barselsdagpenge, indbetaler de ikke til deres pension, og det er altså mange penge, de går glip af! Det er virkelig problematisk. Vi taler så meget om ligestilling, men hvis vi vil have ligestilling, må vi også tage hånd om vores egen økonomi," siger Louise Fredbo-Nielsen.

Du bliver ikke rig af at gå på arbejde

Selv havde hun ingen forstand på investeringer og aktier, da hun begyndte at investere for lidt over tre år siden. Faktisk stod det så slemt til med Louises egen økonomi, at hun måtte låne penge af sin hårdtarbejdende mor for at udfylde det hul, hun efterhånden havde gravet sig dybere og dybere ned i.

"Jeg var nået til et punkt, hvor jeg stod i Kødbyen og drak kulørte drinks med røde tal på bankkontoen. Jeg følte, at penge var lidt onde. De var sådan nogen, der aldrig rigtig var der. Jeg havde ondt i maven, når jeg loggede ind på min konto, for jeg havde ikke styr på, hvad der stod. Hver gang jeg fik en rudekuvert blev den skubbet ind under en bunke magasiner. Men stille og roligt indså jeg, at det ikke holdte, særligt da jeg mødte min kæreste, Christopher. Der ændrede alt sig. Jeg synes, at det var pinligt og totalt kliché, at det var min kæreste, der ejede vores lejlighed, at jeg tjente mindst og havde en meget mindre pensionsopsparing end ham."

"Jeg satte mig for at lære alt om penge. Jeg googlede, hvad en obligation var, og hvor man kunne købe en aktie. Jeg indså, at penge og investeringer er noget, vi kvinder godt kan lære, og som er drønnødvendigt at tage stilling til. Det handler om at skabe det liv, vi hver især gerne vil leve. Du bliver ikke rig af at gå på arbejde og bruge alle de penge, der går ind på kontoen."

Louise Fredbo-Nielsen mener, at investeringer er for alle. Faktisk er den største risiko, man kan tage, ikke at gøre noget ved sine penge, siger hun.

"Hvis man bare sætter sine penge ind på en bankkonto, ved man med sikkerhed, at inflationen udhuler dem. Det betyder, at de bliver mindre værd, så hvis du sætter 50.000 ind på en opsparing i dag, kan du godt regne med, at du kan få meget mindre for de penge om nogle år. Og det er en skam!"

Louise Fredbo-Nielsen, 33

  • Fremtidsforsker i Future Navigator, forfatter og foredragsholder.
  • Bor i Indre by i København med sin søn og kæreste, Christopher.

Sådan kommer du i gang med at investere

  1. Sæt en automatisk overførsel op til din opsparingskonto, som overfører et fast beløb hver måned. Det behøver ikke at være mange penge, det kan være alt fra 100 kroner til 1.000 kroner. Der sker nemlig det med vores hjerner, at så snart vi ser pengene på vores konto, bruger vi dem. Hver gang vi får lønforhøjelse, stiger vores forbrug tilsvarende.
  2. Tag fat i nogle gode veninder, åben en god flaske vin og snak om økonomi. Begynd at snakke om, hvilke virksomheder der kunne være spændende at investere i, og som, du tror, kunne have succes i fremtiden. Det behøver ikke at handle om, hvor mange penge I har på kontoen, men om der er gode investeringsmuligheder. Hvis du arbejder i sundhedssektoren, er der så nogle virksomheder, du synes kunne være interessante?
  3. Tænk over, hvilket liv du gerne vil leve. Hvordan ser dit drømmeliv ud? Vil du have et fantastisk og stort bryllup? Vil du ud og rejse med veninderne? Eller gå på gourmetrestaurant en gang om måneden som pensionist? Sæt billede på alt det, du drømmer om, og sæt derefter kroner og ører på. Hvor meget koster det at gå på gourmetrestaurant en gang om måneden, når du er 70 år? Gå tilbage til i dag og overvej, hvor meget du skal lægge til side hver måned for at kunne få råd til det. På den måde giver det mere mening at investere sine penge fra en ung alder.

Kilde: Louise Fredbo-Nielsen

Hvor kan jeg tage et aktiekursus?

  • Dansk Aktionærforening afholder løbende kurser og har blandt det, de kalder Aktieskolen, som koster 299 kr. for medlemmer og 499 kr. for ikke-medlemmer. Læs mere på Shareholders.dk
  • Kvindeøkonomien afholder også løbende kurser. Læs mere på Kvindeokonomien.dk eller på deres Facebookside Kvindeøkonomien.