”Mænd, der lavede det samme – eller mindre, fik altid 5-20 kroner mere i timen”: Læs 16 kvinders erfaringer med – uforklarligt – høje lønforskelle
En kvinde har oplevet at tjene 20 kroner mindre i timen end sine mandlige kollegaer. En anden har tilkæmpet sig en lønstigning på hele 22.000 kr., så hun kunne matche niveauet på mænd med samme ansvarsområde på sin arbejdsplads. Vi har samlet jeres erfaringer med ulige løn og lønforhandlinger.
Samme stilling, men forskellig løn…
En lønforskel på 15 kroner i timen mellem danske mænd og kvinder lyder måske umiddelbart ikke af meget, men mange bække små, og pludselige løber det op.
Skuespiller Signe Egholm har tidligere stået frem og fortalt, hvordan hun får hele 10.000 kroner mindre end sine mandlige kollegaer.
Og statistikkerne taler deres eget tydelige sprog: Lønforskellen skyldes IKKE alene, at kvinder oftere arbejde i deltidsstillinger, eller at flere mænd er ansat i stillinger med en højere løn.
Ser man på tværs af sektor, branche, jobtype og erfaring, tjener danske mænd i gennemsnit 4,6 procent mere end kvinder.
Og årsagen er måske at finde under kønnenes oplevelser med lønsamtaler?
I en ny undersøgelse fra HK Privat svarer 71 procent af de adspurgte kvinder nemlig, at de tror, at mænd er bedre til at forhandle løn. Kun 10 procent af kvinderne tror på, at mænd og kvinder er lige gode, mens INGEN af dem tror, at kvinder er bedst.
Samme undersøgelse afslører også, at danske mænd da også får mest ud af det, når de beder chefen om en lønforhøjelse.
For at blive klogere på problemet, har vi spurgt jer, om jeres erfaringer med lønforskelle og lønforhandlinger, og har samlet det hele her:
Min erfaring er, at…
- “Da jeg gennem 12 år var svejser, oplevede jeg til lønforhandlinger, at mændene, der lavede det samme (ja, endda mindre end jeg), altid fik 5-20 kroner mere i timen end mig…”
- “Jeg har forhandlet løn de seneste 7 år, og i den periode skiftet job 5 gange, hvor min løn er steget med 22.000,- og er på niveau med mine mandlige kollegaers. Jeg er ansat som leder i det offentlige.
- “Mandlige freelance-fotografer får det tidobbelte i løn af kvindelige freelance-skribenter … alle i branchen ved det”
- “Det er tit mænd, der sidder på den anden side af bordet, og hvis du går, når du har fri, fordi du skal hente børn og handle ind, så er du ikke “dedikeret nok”, selvom du har højere uddannelse end din mandlige kollega, fordi han kan blive efter arbejde og booste sit ego og charme sig ind hos chefen - og dermed få hele lønforhøjelsen.”
- “Jeg har i mange år arbejdet indenfor et mandsdomineret arbejdsområde, og selvom jeg har argumenterne i orden, tror på mig selv og endda er højere uddannet indenfor mit felt, får jeg ikke samme løn og privilegier som mændene, fordi jeg går hjem, når jeg har fri, da jeg skal hente børn, handle ind og lave mad, mens mændene kan blive på arbejdspladsen efter arbejdstid og sparre med hinanden og cheferne … der er stadig ulighed i Danmark på det punkt.”
- “Kvinder skal argumentere meget kraftigere over for arbejdsgiver, at de er mere værd og bør have en lønstigning, end mænd skal. Dette emne har været oppe mange gange. Spændende om det nogensinde ændrer sig. Jeg tror, det handler om, at det er mænd, der forhandles med.”
- “Mænd er bedre til at overdrive, endda lyve lidt, om, hvad de kan. De smører på og tænker, ”det lærer vi hen ad vejen”. Kvinder er mere beskedne, hvad deres evner angår. Der bliver ikke lagt mere på, end vi kan. Det er selvfølgelig ikke alle over en kam, men min erfaring siger dette.”
- “Der er flere aspekter i det. Jeg er både leder og medarbejder. Mænd er bedre til at sætte ord på deres styrker - generaliseret naturligvis. Men lige løn kræver lige indsats. Det er ofte kvinderne, der går tidligt hjem, tager sygedage og barsel, og så leverer de objektivt set ikke samme indsats, selvom det kan lyde uretfærdigt. Den, der yder mest, får mere. Så vi skal kigge på mere end argumenter for mange kvinder. Det kræver en ændring i fordeling af pligterne i mange hjem. Dermed ikke sagt, at mange kvinder ikke leverer en fremragende indsats, det gør de. Men vi skal have denne nuance med.”
- “Jeg er bedre til det end min mand. Men jeg er generelt heller ikke bange for at spørge - man kan højest få et nej.”
- “Vi kvinder tager mere hensyn til hele arbejdspladsen: En fælles lønstrategi, hvorimod nogle mænd er bedre til at tænke på dem selv.”
- “Mænd er bedre. De er mere risikovillige og sætter deres eget værd højere - og tager konsekvensen, hvis de ikke når målet. Når mænd søger job, stiller de heller ikke så høje krav til sig selv i forhold til at opfylde forventninger i stillingsopslaget. De tænker: “Det lærer jeg nok”. Kvinder skal helst opfylde alle forventninger for at søge. Ellers er de bange for at fejle.”
- “Jeg forhandler løn for mine kollegaer som tillidsrepræsentant. Mine mandlige tillidsrepræsentant-kolleger får ikke bedre resultater end mig. Men vi har allesammen lettere ved at få vores mandlige kollegaer højere op end vores kvindelige…. Og det er lige meget om chefen er en mand eller en kvinde i øvrigt.”
- “Som leder i både store virksomheder og startups ser jeg desværre, at kvinderne er relativt utilbøjelige til at forhandle løn, og at dem, der gør forsøget, oftere end mænd bruger nogle lidt besynderlige argumenter, som i højere grad handler om deres personlige økonomi (nu har jeg købt hus, så jeg har brug for flere penge), end om de resultater, de skaber.”
- “Jeg har egentligt altid fået det, jeg har bedt om, enten i form af løn eller fryns, og er ret sikker på, at jeg ikke har fået mindre end mine mandlige kolleger på samme niveau. Min lønforhandling starter i det øjeblik, jeg går ud ad døren fra sidste lønforhandling. Jeg skriver ALT ned: resultater, projekter, fede opgaver osv. så jeg er godt forberedt til næste samtale. Jeg holder mig også orienteret om lønninger generelt og ser på, hvordan virksomhedens økonomi er. Tjener den godt, så skal der falde ekstra af til mig - og omvendt så forstår jeg også, at man ikke kan klippe håret af en skaldet… så må man måske videre. Det er ved jobskifte og ansvarsskifte, jeg har oplevet de største lønstigninger. Jeg er leder i dag (og lønforhandler stadig for mig selv hver eneste dag) og undrer mig over, at mine medarbejdere er så dårligt forberedte på lønsnakken - det gælder både mænd og kvinder. Jeg tror også, der er stor forskel på at være i en privat virksomhed og i det offentlige.“
- “Nogle kvinder er ikke gode nok til at fremhæve egen værdi. Et ansættelsesforhold går jo to veje. Det er ikke kun arbejdstageren, der skal leve op til arbejdspladsens forventninger og krav. Det er i den grad også omvendt.”
- “Som leder igennem 15 år har jeg mødt mange, der har svært ved at forhandle deres løn. Dels er der mange, som nærmest ikke kender deres værd. Andre har ikke forberedt sig på, hvad deres lønønske er. Selvom man er bundet af overenskomster, så skal man ikke give op på forhånd.”
Dyk ned i vores lønforhandlingsunivers her og del dine egne erfaringer (og gode råd) på sociale medier under hashtagget #minpris.