Kathrine Windfeld

”Langt de fleste menneskers største fjende er dem selv”

Filminstruktøren Kathrine Windfeld om George Clooney og Ingmar Bergman og om ikke at stå i vejen for sig selv.

Hvad er din største succes?

– Min største succes rent privat er, at jeg har fået en helt fantastisk søn, der hedder Otto. Han er 12 år. Min største professionelle succes var, da tv-serien ”Kronprinsessen” blev nomineret til en Emmy i 2006. Og da jeg lavede ”Hamilton” i 2012 med Mikael Persbrandt, som solgte en halv million billetter.

Hvad er du bedst til?

– Når jeg skal instruere, så kan jeg aflæse skuespillerne. Nogle skal stryges med hårene, andre skal stryges mod hårene. Det er forskelligt, hvad folk har brug for. Det samme gælder for holdet bag filmen. Hvert menneske har sin kode, og de koder kan jeg aflæse. Det er i hvert fald min egen oplevelse, men det er jo ikke det samme som, at andre oplever det på den måde.

Hvornår vidste du, hvad du skulle bruge dit liv på?

– Efter jeg blev student, var jeg rekvisitør på Det Kongelige Teater i tre år. Så kunne jeg mærke, at jeg skulle noget, der ikke var så repetitivt, som teatret kan være. Jeg ville gerne lave film og ville gerne gå på skole i udlandet. Jeg besluttede mig for Den Nationale Polske Filmskole, og efter de fem år var jeg rustet til et liv i den internationale filmverden. Det var en meget gammeldags skole. En kæft, trit og retning-skole, hvor man skulle gøre, som der blev sagt. Det var en meget hård disciplin, man lærte.

Hvilken film har gjort størst indtryk på dig?

– Det har ”Høstsonaten” af Ingmar Bergman. Da jeg kom til filmskolen, spurgte de andre elever mig, ”hvad er det at være dansk?” Det kunne jeg ikke svare på. Vi så en film hver aften i skolens biograf, og den aften hvor vi så Bergmans ”Høstsonaten”, der sagde jeg, ”Jeg ved ikke, hvad det er at være dansk, men jeg ved, hvad det er at være skandinavisk. Det er dét der.” Den handler om et mor/datter-forhold, men det er mere det med, at filmen handler om, at man holder følelserne nede. Det skandinaviske er at holde følelserne nede.

LÆS OGSÅ: Pilou Asbæk: Familien gør mig sårbar

Hvad er det bedste råd, du har fået af din far?

– Hvis det er værd at gøre det, så er det værd at gøre det ordentligt. Det er efter et engelsk udtryk, der hedder ”If it’s worth doing, it’s worth doing well”. Min far har lært mig utrolig høj arbejdsdisciplin. Han har også lært mig, at når man skal opdrage børn, så er det ikke dét, man siger, det er dét, man gør. Hvis du vil lære dine børn høj arbejdsmoral, så er det en god idé, at du også selv arbejder hårdt. Han var filmanmelder på Berlingske i 25 år. Han var også filmkonsulent – den første i Danmark – og han arbejdede hårdt. Han var rimelig fraværende. Men han var en meget stolt far, en far, som var typisk for den generation. Han gjorde det så godt, som han kunne.

Hvilken person ville du helst tilbringe en dag med?

– George Clooney. Fordi han er interessant, politisk engageret og sexet.

Hvilket træk holder du mest af hos dig selv?

– At jeg er så glad af natur. Det falder mig ikke vanskeligt at være glad og god til livet. Jeg står ikke i vejen for mig selv, som jeg ser, at rigtig mange andre mennesker gør. Langt de fleste menneskers største fjende er dem selv. De er ikke åbne over for det liv, de møder. Det svarer også til, at jeg er glad for mit eget smil. Det fysiske og det psykiske hænger sammen. Det gør, at jeg hurtigt og nemt kommer ind til andre mennesker.

Hvad antager folk om dig?

– At jeg er hård og skrap. Når jeg i virkeligheden er klog og sød. Haha. Man kan vel godt sige, at jeg er en no-bullshittype. Jeg siger tingene, som de er. Jeg er interesseret i at kommunikere lige ud af posen, og jeg tror, det er det langt mest behagelige for alle mennesker i det lange løb.

LÆS OGSÅ: Christian Grau om skilsmissen: Det er sgu et nulpunkt

Kathrine Windfeld

Kathrine Windfeld, 46 år, filminstruktør. Bor på Østerbro i København med sønnen Otto. Årets programchef på Odense Internationale Film Festival 26.-31. august. Læs mere på Filmfestival.dk.