Skræmmende status fra EU: Så langsomt går det fremad med ligestillingen
Både når det gælder vold, arbejdsmarkedet og magt er Europas kvinder markant ringere stillet end mænd. Ny opgørelse viser, at der kun er sket yderst begrænset fremgang på området siden 2005. Derfor lancerer EU en ny kønsstrategi.
”Når I kigger jer rundt i lokalet her, så tænk over det… hvem af os har oplevet dette?”
Spørgsmålet falder fra Vera Jourová. Hun får alle i rummet, der består af godt 30 kvindelige journalister fra hele Europa, til at dreje deres hoveder og kigge hinanden i øjnene med denne ene tanke:
At én ud af tre kvinder i EU-medlemslandene har været udsat for vold og/eller seksuelle overgreb.
Det viser nye tal, som Europa-Kommissionen torsdag fremlagde i forbindelse med lanceringen af en ny strategi, som skal fremme ligestillingen i EU. ALT.dk var inviteret med til denne fremlæggelse af Europa Parlamentet.
For selvom vi i Europa på den globale scene fremstår som bannerførere i kampen for lige rettigheder uanset ens køn, så er der stadig lang vej igen, forklarede den tjekkiske advokat og politiker Vera Jourová, der er vicepræsident for Europa-Kommissionen for værdier og gennemsigtighed.
Men hvad viser tallene så?
Når EU selv måler på, hvordan det står til med ligestillingen, foregår det via The Gender Equality Index. Her måler man på en skala fra 0 til 100 point på tværs af de europæiske lande inden for forskellige parametre som arbejde, magt og vold.
I 2019 var det samlede tal for ligestillingen i hele EU 67,4 ud af 100 (hvor 100 er fuldstændig ligestilling mellem kønnene). I 2005 var det samme tal 62, og det betyder dermed, at ligestillingen på 15 år blot er gået 5,4 point op – og tilsvarende kun er steget 1,2 point, hvis man sammenligner med tallet fra 2015.
– Så på trods af det arbejde, den tidligere kommission lavede, er vi stadig langt fra at have opnået ligestilling. Kønsgabene inden for beskæftigelse, løn, omsorg, magt og på pensionsområdet er der fortsat. Sexisme og kønsbaseret vold er stadig en realitet, som i et markant omfang påvirker mange kvinder i alle landene. Med det nuværende tempo for fremgang vil det tage endnu 100 år, før vi har sat en stopper for kønsulighed, forklarede den europæiske kommissær for ligestilling, Helena Dalli.
EU's nye Gender Equality Strategy er derfor sat i verden for at forsøge at øge tempo for udviklingen på området.
Her vil der være særligt fokus på opnå tre hovedmål inden 2025:
- Alle i Europa uanset køn skal være sikret frihed – og beskyttelse mod vold og stereotyper
- Kvinder og mænd skal have lige muligheder for trives
- - hvilket sikrer, at begge køn har lige muligheder for at få magtfulde roller i samfundet
Som det ser ud i dag, taler tallene deres tydelige sprog. ALT.dk giver dig her nogle hovedpunkter:
I EU har hele 33 procent af alle kvinder har været udsat for fysisk vold og/eller seksuelle overgreb.
55 procent af kvinderne har oplevet sexchikane.
Kvinder i EU tjener i gennemsnit 16 procent MINDRE end mændene.
Europæiske kvinder får i gennemsnit udbetalt 30,1 procent MINDRE end mændene i pension.
75 procent af alt UBETALT omsorgs- og husholdningsarbejde udføres af kvinderne.
Kun 8 procent af topledelsen i EU's største virksomheder er kvinder.
LÆS MERE OM DEN NYE STRATEGI OG TALLENE BAG HER.