Navne kvinder wiki

Se listen: Disse 1.000 kvalificerede kvinder har ikke en profil på Wikipedia

Ved indgangen af 2019 var der blot 17 procent kvinder omtalt på den danske del af Wikipedia, resten af personprofilerne var om mænd og deres bedrifter. Ønsker DU at være med til at ændre på det tal, så læs med her.

Når der ikke er omtalt flere kvinder på de danske Wikipedia-sider, skyldes det så, at der ikke er flere kvalificerede kvinder at skiver profiler om?

Det korte svar er: NEJ.

ALT.dk har i samarbejde med Wikipedia Danmark samlet en liste med navne på over 1.000 kvinder, som er vurderet til at være notable nok til at fortjene en artikel på de danske wikipedia-sider.

Listen er offentlig – og vi opfordrer alle til at tjekke den ud HER.

Har DU lyst til at bidrage med at skrive en eller flere profiler på kvinder, som fortjener omtale på verdens største online leksikon, er det meget let og overskueligt.

Du opretter dig som bruger på Wikipedia, udvælger et navn på en kvalificeret kvinde – og så er det om at skrive faktuelle oplysninger om personen og vedkommendes bedrifter.

Del af #flerekvinderpåwiki

For der er en ubalance i kønsfordelingen af profiler på det populære opslagsværk, som er kendetegnet ved at være fuldstændig brugerdrevet. Det vil sige, at det skabes af dig og mig og andre frivillige, som tager sig tid til at skrive artikler på det.

Tal som Wikipedia Danmark har trukket for ALT.dk viser, at blot 17 procent – eller én ud af fem profiler – på den danske del af verdens største online leksikon i januar i år var om kvinder, mens 83 procent var om mænd.

Derfor har ALT.dk i samarbejde med Wikipedia Danmark og KVINFO startet kampagnen #flerekvinderpåwiki, hvor målet i år er, at der bliver oprettet 1.000 nye profiler på Wikipedia om kvinder, som fortjener omtale for deres bedrifter.

Alle kan frivilligt bidrage i løbet af hele året med at skrive profiler om seje kvinder.

Se her hele listen med navne på kvinder, som du kan skrive om

SE LISTEN MED OVER 1.000 KVINDER TIL WIKI*

*Listen er lavet, så den hele tiden opdateres. De navne på listen, som er RØDE, mangler at blive oprettet.

Alle kan bidrage

Listen blev lavet i forbindelse med kampagnen #flerekvinderpåwiki, hvor der også blev afholdt et stort skrivemaraton den 9. marts 2019 hos Egmont. På listen finder du navne på danske kvinder, som er vurderet notable nok til at fortjene en artikel i den danske Wikipedia.

Både mænd og kvinder er velkommen til at bruge listen over manglende artikler til at skrive nye artikler.

Har du et helt andet navn på en kvinde, som du mener er kvalificeret, er du naturligvis også velkommen til at oprette en profil på denne kvinde. Du kan her læse, hvad der skal til for at blive vurderet notabel nok til at få en profil på opslagsværket.

Flere kvinder på wikipedia tekst.jpgWikipedia er brugerdrevet. (Foto: Susanne Baden Jensen)