Lone Theils

Lone Theils: ”På den måde melder børnene sig altid frivilligt til at hjælpe til”

Krimiforfatter og englandsspecialist Lone Theils er juleentusiast. Derfor pynter hun selvfølgelig op hvert år, for der skal være tid til hygge i december.

Hvornår begynder julen for dig?

"Det gør den første søndag i advent. Det synes jeg ikke er for tidligt, men det gælder om at få et godt indløb. Det er der, jeg finder julepynten frem. Kun under corona var jeg tidligere ude, men det var mest for at muntre mig selv op. Hvert år når jeg piller pynten ned, tænker jeg, ”jeg gider ikke pynte så meget næste år”, men jeg gør det alligevel, for jeg elsker at pynte op, mens jeg går og hører min juleplayliste på Spotify."

Hvilken jul er den værste, du har oplevet?

"Første jul jeg var hjemmefra, var jeg i huset hos et par på Sjælland. De skulle holde juleaften hos fruens søster, og jeg skulle med og gå til hånde. Da jeg kom ind i køkkenet, forklarede de, at opvaskemaskinen var i stykker, og jeg tror, der stod opvask for tre dage tilbage. Jeg lavede ikke ret meget andet end at vaske op den jul. Heldigvis kom manden og hjalp med at tørre af, men alle de andre så jeg ikke noget til."

Hvordan holder du jul i år?

"Jeg tror, jeg er sammen med mine forældre, som i dag bor i Kalundborg. Vi har en tradition med at springe i vandet juleaftensdag, uanset om det er i Dragør eller i Kalundborg Fjord. Jeg er vinterbader til daglig, og jeg elsker det. Vi går også i kirke nogle gange, og jeg elsker, når man kan mærke roen falde over kirken og sætte et punktum for en travl december."

Hvad spiser I juleaften?

"Vi får både and og flæskesteg, men jeg er den eneste i familien, der spiser and, så den kommer kun på bordet for min skyld. Derudover kommer alt det sædvanlige til. Jeg elsker at lave rødkål og er god til det – min hemmelighed er god balsamico og ahornsirup, og så sjusser jeg mig frem derfra. Desværre er min familie sådan, at de helst vil have den rødkål, man hælder ud af en spand."

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?

"Jeg kan huske en jul, hvor jeg ønskede mig den nye plade med Wham, Make It Big, men da jeg kiggede under træet, var den der ikke. Først da alle gaverne var pakket op, kunne jeg se, den lå helt flad dernede. En anden gang ønskede jeg mig et dukkehus. Jeg havde set, at der stod en stor gave med et tæppe over på et værelse. Den var simpelthen så stor, at den ikke kunne pakkes ind. Jeg gik hen og kiggede under tæppet, og så var det et tv til min mormor. Jeg var så skuffet. Jeg fik dog dukkehuset juleaften, og jeg lærte, at man ikke skal smugkigge i pakkerne."

Hvad giver I som mandelgave?

"Det er altid et spil, som man kan spille senere på aftenen. Jeg er desværre ikke så god til at vinde mandlen, men jeg sender en kærlig tanke til min mormor, som altid hævdede, at hun aldrig havde vundet mandlen."

Har du en yndlingssalme?

"Det er ”Julen har bragt velsignet bud”, så den vælger jeg altid, når vi går omkring træet."

Hvad er din yndlingsjulekalender?

"Når man ikke har børn, får man ikke set dem, men jeg kan huske 'Jullerup Færgeby', fra da jeg selv var barn. Jeg er dog i tvivl om, om den kan tåle et gensyn. Da jeg voksede op, havde vi hverken tyske eller svenske kanaler, så man så, hvad der var på DR. I dag er jeg gladest for Natholdets ølsmagningsjulekalender."

Har du en yndlingsjulefilm?

"Jeg skal altid se 'Da Harry mødte Sally' til jul, selvom det ikke er en julefilm, men der er nogle gode julescener, blandt andet da de skal bære et juletræ sammen. Og så ser jeg også 'Love Actually' og tuder hver eneste gang, jeg ser den."

Hvordan er din december måned?

"Den er travl som alle andre måneder, men jeg insisterer på at have tid til at hygge. Jeg arrangerer blandt andet en stor julefrokost for alle de kloge skønne kvinder, jeg kender. Jeg står for rugbrød, sild og snaps, og så har alle andre en ret med. Jeg nægter at koordinere noget, men det er alligevel altid gået godt. Derudover har jeg en tradition med at bage psykedeliske julekager med mine nevøer og niecer, for jeg har cirka 100 forme og alt, hvad man kan komme i nærheden af af frugtfarve og krymmel. Jeg frygter lidt, at de snart er for store, og at vi mest gør det for min skyld."

Hvilke juletraditioner har du med fra din barndom?

"Vi har mange, men en af de gode er, at man ikke danser om træet og pakker gaver op, før opvasken er taget, og køkkenet er ryddet. På den måde melder børnene sig altid frivilligt til at hjælpe til. Ja, man skal yde, før man kan nyde."

Blå bog

Navn: Lone Theils

Født: 4. februar 1971

Uddannelse: Journalist

Kendt fra: Krimiserien om Nora Sand og som tidligere Englands-korrespondent

Aktuel med: Bogen 'Diana', som udkom i august på Lindhardt og Ringhof

Familie: Single, ingen børn