Mand og kvinde kigger på en loppemarkedstabd

Drømmer du om at gøre det helt store loppemarkedskup? – Her er 6 tips til de gode fund

Drømmer du om at gøre det helt store loppemarkedskup? Som du køber for en slik, men som viser sig at være langt mere værd? Det handler om timing – og en stor portion held.

1. Først i køen, eller…?

De bedste ting sælges først. Så det er vigtigt at være ude i god tid – det er en klassisk regel. Problemet er, at alle de andre også er på pletten: De garvede loppemarkedsræve, de halvprofessionelle, kræmmerne og helt almindelige mennesker. 

Der bliver overfyldt og støjende, og det er svært at få overblik. Så bliver man let lidt for ivrig og griber fat i den der ting, som de andre flokkes om. Men har du virkelig brug for netop den?

Det kan med andre ord være smart at vende om og vente, til den værste trængsel har lagt sig – eller hvorfor ikke komme lige før lukketid? Så har du stedet for dig selv og kan ose rundt i fred og ro.

Ved endagsarrangementer – f.eks. i sportsklubber, ved garagesalg og bagagerumssalg – bliver det nemmere at prutte om prisen tæt på lukketid. Så er det tid til at gøre en god handel med de større, mere usædvanlige ting og møbler.

2. Vær godt forberedt

Det kræver energi at være på loppemarked. Du bør ikke være sulten og træt, når du tager på loppemarked eller besøger en genbrugsbutik. Hvis der er en café i nærheden, så forkæl dig selv med en kop kaffe, tag en pause, og tænk over udbuddet. 

Midt om sommeren er det en god idé at tage en flaske vand med. Sørg også for at have gode sko på og tøj, som hverken er for varmt eller for koldt. Medbring gerne noget at have dine køb i. En let rygsæk er god.

MobilePay er i dag den gængse betalingsform på loppemarkeder, men tager du kontanter med, så husk små sedler og mønter. Det er ikke en god idé at starte med en 500-kroneseddel, som ingen kan veksle. 

Hvis I er to, kan I dele jer op og hjælpes ad med at gøre de gode fund. Sørg for at have en strategi for, hvem der tjekker hvad.

3. Gør dit hjemmearbejde, før du handler

Hvad er rimeligt at betale for en Holmegaard-vase eller en lænestol fra 1950'erne? Hvis stolen skal ompolstres for tusindvis af kroner – så er det måske ikke et fund? For at få en god idé om tingenes værdi bør du holde øje med det generelle prisniveau på onlineauktioner og frem for alt i specialbutikker med kyndigt personale. 

Men husk også, at auktionsprisen nogle gange kan overstige markedsværdien. Der er folk, som køber nye Mumi-krus til fantasipriser på f.eks. DBA, selv om præcis det samme krus fås i butikkerne til ordinærpris.

4. Led efter de oversete perler

Når de professionelle har fået fat i de mest attraktive ting, kan det være værd at rode i det, som er blevet tilovers. Så kan man finde de små perler, der ligger gemt i bunden af banankasserne. De store, velkendte mærker og fabrikater – såkaldte design-klassikere – har som regel en højere pris.

Hold øje med andre mindre, måske lokale eller udenlandske varianter, som kan være af samme kvalitet. Hvis du f.eks. er på et loppemarked i Nordjylland, er der måske ikke så mange, der kender til keramik fra Vestsjælland. Der kan en fin krukke måske gå for en tyver, mens der lokalt er kyndige samlere, som skruer priserne op. 

Nogle gange kommer du til et sted, hvor der ser ud til at være mest ”skrald”, men giv ikke op. Det kan være der, dit nye fund gemmer sig!

5. Lyt til dit hjerte

Hvordan definerer du ordet ”fund”? Find din egen målestok for at vurdere ting og sager. Hvis du står med et lille mundblæst snapseglas i hånden, så tænk på, hvad den tilsvarende vare ville koste som ny i et lavprisvarehus. Kun du ved, hvilke ting der får dit hjerte til at slå lidt hurtigere.

Køb kun ting, som du selv kan lide. Omfavn samleren i dig. Prøv at finde din egen stil, så tingene passer sammen hjemme hos dig. Den røde tråd kan være en farve, en stil, en periode eller et anvendelsesområde. Samtidig kan det være sjovt at blande nogle lidt skæve og anderledes ting ind, som bryder med det, du allerede har.

Tænk kreativt. Ældre hverdagsting og pyntegenstande kan bruges på nye måder. Nogle usædvanlige kopper kan blive til små blomsterkrukker, store konservesdåser kan blive til fine urtepotteskjulere, og juleplatter kan bruges som frokosttallerkener.

6. Undersøg dine fund omhyggeligt

Køb kun hele og rene ting, der fungerer. Undersøg dine mulige fund omhyggeligt med alle dine sanser, føl og vej med hænderne. Lugt, især til tekstiler, tæpper og polstrede møbler. 

Lad dig ikke narre af dårlig belysning. Hvis du befinder dig bagerst i et kælderlokale, så spørg, om du må tage genstanden ud og se på den udenfor. Glem ikke at tage de rigtige briller med, hvis du ikke er purung. Et lille forstørrelsesglas kan være nyttigt til at undersøge stempler og signaturer, uanset din synsstyrke.

Hold øje med mærkesedler og andre ting, der kan være anbragt der for at vildlede. Husk, at ikke alle materialer ældes med ynde. Vælg massivt træ, porcelæn, keramik, glas og metal fremfor plastik og laminat. Bomuld, uld, hør og silke er bedre end syntetiske materialer. Vælg materialer, der kan repareres i tilfælde af et uheld – eller hvis der i forvejen er skavanker.