Lotte satte alt ind på en særlig kompetence: ”Det er der gigantisk mangel på”
Den lige karrierevej for scient.pol., journalist og rådgiver Lotte Hansen havde været at gå efter trygge og godt betalte konsulentjobs for store virksomheder. I stedet er hun sammen med sin partner i Hansen & Ersbøll Agenda i gang med at udvikle og teste endnu en virksomhed og en digital platform for bæredygtig udvikling.
Hvordan står du stærkere i dit arbejdsliv på den anden side af de 50?
”Da jeg startede på dagsordenen, strategisk bæredygtig omstilling for virksomheder, var jeg meget optaget af, hvem ”der var den” og af at være til stede der, hvor de var, men på et tidspunkt besluttede jeg mig for, at relationer er stærkere end transaktioner.”
”Jeg begyndte at stole på, at det rigtige er at samarbejde med dem, som tror på, at jeg har noget værdifuldt at bidrage med, og ikke med dem, som jeg tror på, er noget ved musikken. Og det, tror jeg, har noget med alder at gøre. Nu kan jeg se, at jeg har et netværk af meget visionære og ekstremt dygtige mennesker, som gerne vil arbejde sammen med mig og med os, fordi de kan se, at vi er ambitiøse, videnbaserede og forretningsdrevne på én og samme tid.”
Du har en baggrund som blandt andet rådgiver og pressechef. Hvad fik dig til at ændre fokus til at arbejde med bæredygtighed?
”Hvis man kan tale om et point of no return, så var det, da jeg fik en stor opgave for Udenrigsministeriet op til Women Deliver-konferencen i 2016 og var med til at mobilisere 150 organisationer og virksomheder til at stikke næsen i denne her dagsorden, og så alt det, der skete med metoo og kvinder i ledelser."
"Samme år mødte jeg til FN’s generalforsamling Charlotte (Charlotte Ersbøll, partner i Hansen & Ersbøll Agenda, red.), som var VP i Novo Nordisk og havde stået for hele deres bæredygtighedsomstilling indtil da, og vi fandt ud af, at kvinders rettigheder kun var en ud af mange bæredygtige tematikker. Det fik mig til at kigge ind i, at jeg faktisk kan noget her. Jeg har kompetencer med involvering og kommunikation i bæredygtige omstillinger, og det er der gigantisk mangel på.”
Hvilke fravalg måtte du tage?
”Jeg har fravalgt IT-medarbejderen og frokostordningen og i forhold til den straight karrierevej, jeg ellers kunne have taget, så har jeg nok også fravalgt en del penge og den tryghed, som nogle store virksomheder kunne have givet mig. Jeg ved ikke, om jeg skal sige det her, men lige nu har jeg på den helt korte bane også fravalgt dating, for vi er simpelthen så vildt et sted med vores virksomhed lige nu, at jeg har brug for at fokusere på, hvad vi har gang i, og hvor vi skal hen. Jeg er også i gang med at tage en Stanford-uddannelse, for hvis vi skal gå internationalt, skal vi også være endnu stærkere på det område.”
Sidste år blev Hansen & Ersbøll Agenda Gazelle-virksomhed. Hvad skal der ske nu?
”Vi har simpelthen brugt fire millioner på at opbygge en ny virksomhed og udvikle en ny digital platform, som skal digitalisere det bedste, som rådgivningen kan. Jeg synes, der er mange kvinder, der bliver til deres egen lille enmandsbutik, når de bliver lidt ældre, men det gider jeg simpelthen ikke. Jeg vil faktisk gerne tjene penge på at redde verden, og jeg tror ikke på, at verden bliver reddet, hvis det kun er alle filantroperne, der gør det.”
”Jeg har nok altid været meget entreprenør-agtig og ikke været bange for at tage chancer, og så er der måske nogen, der har ment, at jeg fylder for meget. Jeg tror egentlig bare, at jeg prøver at få sagen til at fylde meget. Det er sagen, der går forrest, og jeg er altså ikke i tvivl om, at vi sidder på fremtidens løsning på det her. Jeg tror stadigvæk den dag i dag, at jeg kunne tjene mine penge nemmere, men jeg er nået til et punkt, hvor jeg holder fast i det, jeg tror på.”
Er det det alt det hårde arbejde værd?
”Det er jeg stadigvæk ved at finde ud af. Men altså lige nu synes jeg, at det er lidt vildt at opleve, at jeg har forudset rigtig mange af de ting, der sker nu og her, og det handler ikke bare om min fornemmelse men om min solide erfaring, og om at jeg hele tiden har sat mig ind i de faglige agendaer, jeg synes har været vigtige. I og med at jeg hele tiden har udfordret mig selv, så kan jeg nu være med til at tage folk nye steder hen, og det giver en tilfredsstillelse. Det er en pludselig kulmination af alle mine karrierevalg.”