Lübeck

Pariserhjul og røde stjerner: Tag på magisk julemarked i Lübeck

Tyskland er julemarkedernes moderland, og få steder er der så hyggeligt op til jul som i den nordtyske by Lübeck, hvor du finder en hel stribe forskellige julemarkeder.

Selvom det ikke er pænt at lytte til andres private samtaler, kan jeg ikke undgå at overhøre diskussionen mellem de tre generationer af den tyske familie lige ved siden af mig. Pigen vil så gerne have et sæt julekugler, men moren siger nej og påpeger, at hun allerede har fået en stor julestjerne med lys i. Da pigen bliver ved med at plage, træder bedstemoren ind som lynafleder og foreslår, at hun og pigen går en lille tur. Da de to lidt senere vender tilbage, har pigen – som de fleste nok kan gætte – et sæt julekugler i favnen og et smil bredere end nogen juleguirlande.

Fotos: Jesper Møller, Lübeck Tourismus og Niederegger.
Lübecks julemarked
Fotos: Jesper Møller, Lübeck Tourismus og Niederegger.

Vi befinder os i den nordtyske by Lübeck en eftermiddag i julemarkedsæsonen. Helt præcist på det store julemarked på pladsen foran byens gamle rådhus. Her står ikke færre end 120 boder side om side med et bredt udbud af jule- eller vinterrelaterede varer som huer, vanter og andre strikvarer, sutsko, julekalendere, julepynt og meget andet. Lyskæder og juletræer understreger den hyggelige stemning.

Det er dog ikke kun synet, der bliver stimuleret. Nok så taknemmelig er lugtesansen, idet en stribe af boderne udsender liflige dufte fra friskbagt kanelkage, brændte mandler, honninghjerter og ristede kastanjer. Et kandiseret æble eller en nyristet pølse kan du også finde – ingen behøver at gå sulten eller tørstig fra markedet. Og hvis vinterkulden bider lidt, er der intet som et glas dampende varm glühwein – den tyske version af gløgg – til at give varmen.

Julemarkederne besøges hvert år af en kvart million mennesker – her travlhed på Koberg.Fotos: Jesper Møller, Lübeck Tourismus og Niederegger.
Lübecks julemarked
Julemarkederne besøges hvert år af en kvart million mennesker – her travlhed på Koberg.Fotos: Jesper Møller, Lübeck Tourismus og Niederegger.

En ganske særlig stemning …

De første beskrivelser af et julemarked i Lübeck går helt tilbage til 1648, og dermed er Lübeck en af de ældste julemarkedsbyer i verden – måske den ældste. I dag kalder byen sig for ”Nordtysklands julehovedstad”, og det skyldes ikke mindst de mange markeder. Flere med sit eget tema. En fordel som besøgende i Lübeck er, at du kan besøge flere forskellige julemarkeder og så tilbringe mest tid på det, der falder mest i din smag.

Lübecks gamle bydel ligger omgivet af floden Trave, og det betyder smukke scenarier som dette ved juletid.  Fotos: Jesper Møller, Lübeck Tourismus og Niederegger.
Lübecks julemarked
Lübecks gamle bydel ligger omgivet af floden Trave, og det betyder smukke scenarier som dette ved juletid. Fotos: Jesper Møller, Lübeck Tourismus og Niederegger.

Lübeck kan i år fejre sin 875 års fødselsdag og flere af markederne foregår i den gamle bydel – Altstadt – som i 1987 blev optaget på UNESCO’s såkaldte verdensarvsliste over klodens mest bevaringsværdige lokaliteter. De historiske omgivelser med kirker, gamle huse og brolagte pladser giver en ganske særlig stemning, som de færreste andre julemarkedsbyer kan matche.

Markederne i den nordtyske by besøges da også hvert år af mere end 250.000 gæster – og du hører en del dansk, når du bevæger dig rundt dernede.

Røde oplyste stjerner fylder meget i juleudsmykningen i Lübeck. Fotos: Jesper Møller, Lübeck Tourismus og Niederegger.
Lübecks julemarked
Røde oplyste stjerner fylder meget i juleudsmykningen i Lübeck. Fotos: Jesper Møller, Lübeck Tourismus og Niederegger.

Marked for enhver smag

Blandt byens øvrige julemarkeder finder du det ”historiske julemarked” ved Marienkirche. Her er boderne tilsat et solidt strejf middelalder i form af arbejdende værksteder med datidens håndværk samt gøglere og musikere klædt som dengang. Om aftenen spilles der op til dans til midderalderlige toner, ligesom du kan købe et godt glas mjød.

De to julemarkeder i henholdsvis St. Petrikirche og det tidligere Heiligen Geist Hospital er begge indendøre, så du ikke bliver våd, hvis det regner eller sner. Desuden udmærker de sig begge ved at have fokus på kunsthåndværk, og tilsammen over 200 kunsthåndværkere som udstiller og sælger deres hjemmelavede produkter. Her er bl.a. keramik, smykker og tøj, og kvaliteten er generelt høj. Så hvis du er på jagt efter en julegave af bedre kvalitet end på de mere traditionelle markeder, er disse markeder gode bud.

Masser af marcipan

Lübecks julemarked
En del af Niedereggers produkter færdiggøres ved håndkraft.

Ingen jul uden marcipan, og Lübeck har i mange år været kendt for sin produktion af kvalitetsmarcipan, hvilket bedst opleves med et besøg i Niederegger-bygningen på Breite Strasse lige ved rådhuset. Her er tale om et sandt marcipan-tempel i flere etager, og du må endelig ikke gå glip af det helt overdådige udvalg af marcipan-produkter, som sælges i underetagen. Op til jul er der naturligvis massevis af julemænd, grantræer og andre julemotiver. Skal du have en gave med hjem til familiens yngste, kan en julekalender anbefales – kvalitetsmarcipan og god chokolade.

Huset rummer også et marcipan-museum samt en café med et rigt udvalg af kager, de fleste med marcipan som ingrediens.

LÆS OGSÅ: Quizzer og konkurrencer: 6 ideer til en sjov julefrokost

Lübecks julemarked
Det store pariserhjul rager op over de historiske bygninger på Koberg. Fotos: Jesper Møller, Lübeck Tourismus og Niederegger.

Lübeck har en glorværdig fortid som handelsby og var i sin tid en af de berømte hansestæder. Byen ligger ved Trave-flodens udmunding, og den gamle bydel er omgivet af vand. Så naturligvis er der også et julemarked med maritimt tema, det finder du på Koberg, byens næststørste torv efter rådhuspladsen. Her bevæger du dig rundt mellem fiskenet og gamle skibstønder, mens du kan indsnuse duften af røget fisk og varm rom. Og så er det her, du finder byens store oplyste pariserhjul.

Har du et lille barn eller barnebarn ved hånden finder du i det Europæiske Hansemuseum et marked med fokus på de yngste. Weihnachtswunderland – eller Christmas Wonderland – som det også kaldes. Her kan børnene bage småkager eller lave juledekorationer, og de kan besøge en troldeskov. Mest populær er dog nok skøjtebanen, som virkelig tænder julelys i øjnene hos store og små.

Lübecks julemarked
Skøjtebanen i Weihnachtswunderland er meget populær blandt børnene. Fotos: Jesper Møller, Lübeck Tourismus og Niederegger.

Mere om markederne

Lübeck-jul-6.jpg

Lübeck står i julens tegn fra mandag 26. november til og med søndag 30. december. Det er dog ikke alle julemarkederne, der har åbent hele perioden. Nedenfor følger en oversigt over de største julemarkeder og deres åbningstider.

Du kan læse mere om de enkelte julemarkeder på www.luebeck-weihnachtsmarkt.de

  • Rådhus-julemarkedet på Markt (Rådhuspladsen): 26. november - 30. december.
  • Det ”historiske julemarked” ved Marienkirche: 26. november - 23. december.
  • Det maritime julemarked på Koberg: 26. november - 30. december.
  • Kunsthåndværk-julemarkedet i det tidligere Heiligen Geist Hospital: 30. november - 10. december.
  • Kunsthåndværk-julemarkedet i St. Petrikirche: 29. november - 20. december.
  • Weihnachtswunderland i det Europæiske Hansemuseum: 26. november - 1. januar. De nævnte dage inklusive.

Find vej

Fra grænsen i Kruså er der 166 km til Lübeck. Hvis du sejler fra Lolland-Falster til Nordtyskland, er der henholdsvis 133 km fra Warnemünde og 93 km fra Puttgarden til Lübeck. Det er også muligt at tage toget til byen.

Ud over de mange og mangfoldige markeder byder Lübeck desuden på en lang række juleaktiviteter som koncerter, optog og udstillinger. Det hele foregår under tusindvis af lyskæder og oplyste røde julehjerter. Et besøg i Lübeck er stensikker garanti for julestemning.