Hvem er Lucy Ayoub

I aften vil 200 millioner menneskers øjne være rettet mod denne kvinde

Hun brød igennem i hjemlandet som digter, men lørdag aften lærer hele verden hende at kende, når 26-årige Lucy Ayoub går på scenen som tv-vært for årets Eurovision-finale. ALT.dk har mødt hende til en snak – også om en særlig dansk sang, som altid får hende på dansegulvet.

Egentlig var hun på vej ind til et mindre bogarrangement, hvor hun var oplægsholder og skulle læse højt, da telefonopkaldet lød med en besked, som gjorde hende mundlam:

Du skal være vært for dette års Eurovision, hvor op mod 200 millioner tv-seere verden over ser med.

– Jeg blev meget, meget begejstret. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle sige. Det sjove er, at jeg stod udenfor i ti minutter og snakkede med producenten for Eurovision, og da jeg bagefter skulle tilbage ind i salen til det lille event, hvor jeg var vært, ville de ikke lukke mig ind, fordi jeg ikke havde en billet. Det var en komisk situation, lyder det grinende fra Lucy Ayoub.

ALT.dk møder hende i Tel Aviv, hvor vi er inviteret ned på en betalt pressetur for at følge forberedelserne til den største musikbegivenhed i Israels historie. 

Første store tv-show

Som hun sidder dér overfor en i sit knaldrøde jakkesæt, bemærker man hurtigt, at hun besidder en naturlig ro. En ro, som hun kan få brug for, når hun træder ud på scenen under Eurovision.

Eurovision-showene er nemlig hendes første gang nogensinde som vært på et tv-show i bedste sendetid.

Så når dem i døren til førnævnte bogarrangement ikke genkendte deres egen vært, skyldes det  muligvis også, at det er gået stærkt for den 26-årige israeler, der brød igennem i 2016, da hun deltog i en digtkonkurrence. Samme år blev hun hyret til at lave videoer til Facebook og YouTube for den nationale tv-station IPBC, og året efter blev hun også vært for et ugentligt kulturprogram i radioen.

Nu er hun efter mange auditions udvalgt til at være den ene af fire værter, når hendes hjemland afholder det største tv-show på hele kloden, hvis man ikke tæller sportsbegivenheder med. Showet har over 40 deltagende lande og et globalt publikum på op mod 200 millioner seere.

Et MEGET stort ansvar

Udsigten til at stå overfor de mange seere tager Lucy Ayoub dog i stræk arm, forklarer hun.

– Jeg tror, at når man kommer over et vis antal mennesker, så gør det ikke rigtig en forskel. Det er et stort publikum, det er et MEGET stort ansvar, men jeg tror ikke, at jeg mærker en forskel på, om jeg er vært for en begivenhed på 2.000 mennesker eller en på 200 millioner. Forhåbentlig, slutter hun grinende.

Hvad frygter du mest kan gå galt?

– Nok de typiske sceneskræk-scenarier som, hvad hvis jeg pludselig ikke kan få ordene over mine læber? Men vi øver os meget, så jeg tror, at det hele nok skal gå. Og i sidste ende er det jo en SJOV begivenhed. Min medvært Assi (Azar, red.) sagde i et interview: Husk at nyde det! Og det ramte mig virkelig, for man har ikke lyst til at vågne op dagen efter og sige: "Jeg gjorde det godt - men jeg glemte at nyde det". Så det er et af vores mål: At leve i øjeblikket, være tilstede og nyde det.

Kommer fra en blandet baggrund

DSCN0995.jpg

Som land er Israel en smeltedigel, hvor religioner og kulturer mikses på kryds og tværs.

Størstedelen af befolkningen er jøder, men Lucy Ayoubs baggrund har vakt omtale, fordi hun er vokset op i en familie, hvor hendes far tilhører trosretningen arabiske kristne, og hendes jødiske mor valgte at konvertere til kristendommen, da parret blev gift. Lucy har bedsteforældre, der er Holocaust-overlevere, og privat fejrer hun både kristne og jødiske helligdage med sin familie, men hun er selv ateist og taler både hebraisk og arabisk.

I 2016 begyndte Lucy Ayoub at studere filosofi, politik, økonomi og jura på universitetet i Tel Aviv.

Det var samme år, hun deltog i en poetry-slam-konkurrence, hvor hun læste digtet ”Jeg har en tilståelse” om en kvinde med en splittet identitet. Lucy Ayoub har siden forklaret, at hun er imod at blive sat i en kasse eller få sat en overskrift på sig grundet sin blandede baggrund.

Oplæsningen blev filmet og gik viralt, hvor over en halv million mennesker i løbet af meget kort tid så klippet.

Til spørgsmålet om hendes forældres reaktions på, at hun nu er en af landets værter under Eurovision, fortæller hun, at hun ringede til dem øjeblikkeligt efter, at hun selv fik nyheden ude foran det lille bogarrangement, hun var på vej til.

– Jeg tror, at de ikke helt forstod, hvor stort og vildt det er, så det er først nu, at de virkelig begynder at forstå – og er spændte og nervøse på mine vegne, siger hun med et smil.

Mødt med kritik

Til trods for at hun kun har været i mediebranchen i få år, blev Lucy Ayoub sidste år sit hjemlands talsperson i Eurovision. Det var således hende, der tonede frem på skærmen, da Israel skulle uddele point under showet i Portugal, hvor sangeren Netta vandt konkurrencen og dermed sikrede landet værtskabet i år.

Men netop Lucys optræden vakte efterfølgende opsigt, fordi den israelske minister for sport og kultur, Miri Regey, protesterede over, at hun havde talt arabisk under den direkte udsendelse, og at hun ikke havde nævnt Jerusalem.

Op til dette års Eurovision har der også været rejst kritik af Israel som værtsland på grund af landets politiske situation og særligt de årelange konflikter mellem israelere og palæstinensere. Selv ønsker Lucy Ayoub at holde musikkonkurrencen adskilt fra politik, men hun har forståelse for de kritiske røster.

Du kan ikke flygte fra kritik eller fordømmelse. Og det er okay. Kritik har en vigtig rolle i samfundet, det er dét, som journalister gør, og det er deres job, og vi er også nødt til at gøre vores job bedst muligt og levere det bedste Eurovision-show, der nogensinde har været. Og vi er altid åbne for dialog, lyder det fra Lucy Ayoub.

At afholde Eurovision er et slags postkort, hvor omverden møder ens land. Hvad håber du, at folk ser?

Jeg håber, at folk i Europa vil se diversiteten i Israel, og hvor smukt her er. Man kan virkelig først rigtig forstå det, når man er her og går på gaden og spiser maden. Selv 100 postkort vil ikke kunne få dig til at føle eller vise dig det sande Israel.

Lucy Ayoub sender en hilsen til Danmark og vores danske deltager:

20190410_105123.jpg

3 HURTIGE OM EUROVISION

Hvad er dit eget forhold til Eurovision?

Jeg er vokset op med det og plejede at se det hvert eneste år, men jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg en dag ville blive VÆRT for det. Jeg tror, at jeg drømte om at blive sanger, da jeg var lille, så når jeg så Eurovision, drømte jeg mere om at være deltager end vært. Du ved, hvor jeg holdt en hårbørste eller en tandbørste op foran spejlet og legede, haha.

Hvad er din favorit Eurovision-sang gennem årene?

Når jeg bliver stillet det spørgsmål, svarer jeg altid, at jeg har SÅ mange sange, som jeg elsker – og så kan jeg aldrig huske en specifik. Men jeg kan rigtig godt lide Lenas sang 'Satellite' (den tyske vinder af Eurovision i 2010, red.), som var noget helt særligt. Og jeg elsker Måns sang, den som fik Eurovision til Sverige (Måns Zelmerlöw vandt Eurovision i 2015 med sangen 'Heroes', red.). Og jeg kunne også godt lide Sergey fra Rusland, som også deltager i år med en sang (Sergey Lazarev deltog i Eurovision i 2016 med sangen 'You Are The Only One' og i år med 'Scream', red.)

Nu er jeg fra Danmark, så jeg vil selvfølgelig høre, om du kender nogle danske bidrag?

Ja! Det år, hvor I vandt med 'Only teardrops'. Jeg ELSKEDE den sang, det er en af de bedste, og den er på min playliste. Den får mig altid til at danse, det er triste ord med en glad melodi. Det er en helt særlig sang, og den får mig altid ud på dansegulvet.

Emmelie de Forest.jpgEmmelie de Forest vandt Eurovision for Danmark i 2013 med sangen ’Only Teardrops'. (Foto: Getty Images)

Om turen

ALT.dk var inviteret på en pressetur finansieret af EIPA - Europe Israel Press Association.

Eurovision Song Contest 2019

Israel er vært for Eurovision Song Contest 2019, som bliver afholdt i Tel Aviv i arenaen Tel Aviv Expo.

Tirsdag 14. maj og torsdag 16. maj afholdes der semifinaler, hvor Danmark deltager torsdag.

Finalen afholdes lørdag 18. maj og vises fra kl. 21 på DR.

netta.jpgNetta Barzilai - kendt under kunstnernavnet Netta - vandt sidste år Eurovision med sangen 'Toy* for sit hjemland Israel, da konkurrencen blev afholdt i Lisbon, Portugal. (Foto: Getty Images)