Efter en masse øl tog Maises veninde fat i hende - ordene husker hun stadig
Maise Njor er aktuel med en ny bog, der til dels er baseret på hendes mangeårige dagbogsskriverier. Arbejdet med bogen har fået hende til at reflektere over at møde verden med en hård skal. Det fortæller hun om til ALT for damerne.
Der kan være noget terapeutisk i at skrive dagbog. Det ved Maise Njor, der er aktuel med en ny bog, ’Kære Bagklog – minder og fortrængninger’, der er skrevet på baggrund af en stor gennemgang af Maises egne dagbøger fra sin barn- og ungdom.
Der er dog ikke kun kommet en bog ud af Maises tilbageblik. Hun er også blevet klogere på sig selv og nogle af de ting, hun – måske med vilje – har glemt.
Det fortæller hun i et stort interview med ALT for damerne nummer 38.
”Jeg er blevet klogere på mange ting, efter jeg er gået i gang med at skrive. Jeg kan f.eks. se mine bedsteforældre helt klart, og jeg ved, hvad jeg har fået med fra dem. Der var trygt og godt hos dem, men de havde levet et hårdt liv, og jeg skulle altid høre deres recept på, hvordan man klarer forhindringer: Man slår højre hånds knytnæve ned i venstre håndflade og siger: Tough guy!”
"Det er et super godt råd, men det var også megairriterende, for der var bare aldrig noget i 70’erne, der måtte være rigtig synd for en. Det var altid tough guy og op på hesten igen”, siger Maise Njor.
Hun er da heller ikke i tvivl om, at hun selv er blevet en hård banan, der har forsøgt at undertrykke dårligt humør og grå dage med humor og latter.
”Jeg kan også have dage, hvor jeg er genert på forhånd, hvis jeg f.eks. skal til en stor fest. Så kan jeg tænke, aj, skal jeg ikke bare blive hjemme, det bliver ikke godt for nogen, at jeg dukker op, for jeg kan jo ikke sige noget skægt i dag. Og det er jo også noget, man skal lære, hvis man er sådan en, der gerne vil latteren. At man godt kan være noget værd, selvom man ikke er i godt humør. ”, siger hun.
Derfor husker hun nogle særlige ord fra en god veninde:
”Hun tog fat i mig for nylig på Roskilde Festival – og ja, det var efter, hun havde drukket 38.000 øl, men alligevel – og sagde: ”Vi elsker dig uanset hvad – også når du sidder og er i smådårligt humør””, husker Maise Njor og fortsætter:
”Men det synes jeg faktisk på en måde ikke, at man må være. I smådårligt humør. Så skal man hellere blive hjemme”
Så måske har du ikke ændret dig ret meget gennem årene, eller …?
”Det kan man måske godt sige. Grundsubstansen bliver jo lavet fra begyndelsen, og så er det vel den, der afgør, hvordan man siden tackler forskellige situationer,” siger hun.
Du kan læse hele interviewet med Maise Njor her.