Maria Jencel

Da Maria Jencel fik sit hjerte knust, lavede hun en helt særlig liste – og det blev en øjenåbner

Da podcastvært Maria Jencel havde fået knust sit hjerte tilstrækkeligt mange gange, listede hun de værdier og karaktertræk, hun lægger mest vægt på. Det blev en øjenåbner, der ledte hende til manden, hun nu er gift og har børn med.

Hvordan fik du ideen til at lave en podcast om hjertesorg?

"Jeg blev selv ramt af en stor hjertesorg og følte mig enormt alene.

Jeg følte ikke, at der var nogen, der tog det alvorligt.

Når jeg googlede, hvad jeg skulle gøre, var det sådan noget med at spise is og se 'Bridget Jones'. Som om det lidt var en for-sjov-sorg. Men hjertesorg har i hvert fald flere gange været en meget reel, voldsom og tung sorg for mig, og jeg har i perioder været fuldstændig uarbejdsdygtig.

Så jeg tænkte, hvorfor er der ikke nogen hjælp, når det er så universelt? Og så klip til et år senere, hvor jeg mødte Pelle, der også havde rigtig meget hjertesorg – det var noget af det første, vi talte om. I 2021 skrev vi en bog sammen om hjertesorg, som så siden blev til en podcast."

Hvordan var det at date og samtidig tale om jeres knuste hjerter?

"Det var meget det, der bragte os sammen, fordi vi tidligt kendte til hinandens traumer, kriser og sorger. Dermed kunne vi bedre navigere i, hvorfor vi hver især reagerede, som vi gjorde. Jeg tror, at mange går ind i nye relationer med en intention om at efterlade hele sin bagage i fortiden, som om de træder ind i et rent lærred.

Jeg kender par, som ikke aner, hvem hinandens ekskærester er. Det svarer til for mig ikke at fortælle Pelle, hvilken folkeskole jeg har gået på. For mig var det en kæmpe gave at være åben og ærlig om fortiden. Pelle forklarede det med sådan en fantastisk metafor: ”Du skal forestille dig, at jeg har været udsat for en bilulykke, som jeg ville have brug for at fortælle om, fordi det er en traumatisk oplevelse, men det betyder ikke, at jeg savner bilen, jeg kørte galt i.”

Det handler jo om meget mere end den person, det er hele dit liv, som jorden pludselig ryster under. Det er nogle drømme, der brister, så man skal tage alt op til revision."

Hvordan vidste du, at han var den rigtige?

"Fordi det føltes helt anderledes end med mine tidligere kærester. Efter det seneste brud pegede min veninde på nogle fællesnævnere for dem, der havde knust mit hjerte. Hun mente, at jeg blev vild med mænd, som i virkeligheden var et dårligt match for mig, fordi jeg blev forelsket med øjnene, typisk i græske strandløver med mørkt hår og store brune øjne og personlighedsmæssigt i typer med al frihed i verden og uden forpligtelser. Så vi prøvede at skrive ned, hvilke værdier i mennesker, der gør mig glad og tryg. Det var virkelig en øjenåbner.

Jeg stødte ind i Pelle første gang i en døråbning i DR. Og han ligner jo ikke en græsk strandløve. Han er blond og har blå øjne, og det kan sagtens være, jeg var gået lige forbi ham, før jeg havde lavet den liste. Men han var simpelthen så sjov, charmerende, omsorgsfuld, tilregnelig, ambitiøs, inspirerende og empatisk. Alt det, der gør mig lykkelig og tryg. Og det, tror jeg bare, åbnede mit hjerte for at blive forelsket i ham på en helt anden måde.

Der gik fem måneder, før vi kaldte os kærester. Vi havde nok begge fået knust vores hjerter så voldsomt, at vi ikke ville blive kæreste med nogen igen, uden at det var med intentionen om, at det skulle vare for evigt."

Hvad er dit bedste råd mod kærestesorg?

"For mit eget vedkommende har det betydet meget at få min egen closure. Jeg har jagtet meget at få en closure af den anden person og insisteret på at få den her afsluttende samtale, hvor det sluttede godt, og jeg fik alle svarene på, hvorfor han ikke ville.

Nogle af mine relationer er nærmest sluttet med et skænderi, hvor han bare gik, og så kunne jeg ikke komme videre, fordi det var for uafsluttet. I forbindelse med et af mine seneste brud fandt jeg ud af, at jeg blev nødt til selv at give mig den closure. At jeg ikke kunne give så meget magt til et andet menneske. Hvis du ikke kan finde grunden til, hvorfor I ikke skal være sammen, kan du altid holde fast i, at så længe den anden ikke vil, skal I ikke være sammen. Det indså jeg efter mange måneders hjertesorg.

Så jeg sendte ham et afskedsbrev og slukkede for vores samtale på alle sociale medier. På den måde tog jeg ligesom magten tilbage over min egen closure. Det var en kæmpe forløsning, for så kunne jeg ligesom sige, at jeg skal ikke bruge dit svar til noget – jeg sidder ikke og venter på, om du svarer. Det her handler kun om mig. Om min afslutning."

Hvad er det vigtigste, du har lært om kærlighed?

"Noget af det, som Pelle og jeg går allermest op i, er at kommunikere ordentligt med hinanden. At vi har en samtale, der aldrig slutter. Vi fortæller hinanden om vores følelser og prøver at være os to mod problemet. Og så har vi den grundregel, at vi hver især har ansvaret for, at den anden er lykkelig, så vi ikke hver især kæmper for, at vi selv har det godt, for så kan det nemt blive et millimeterdemokrati.

Det er meget federe at have et liv med omvendt fortegn. Så jeg er for eksempel opmærksom på, om Pelle trænger til en tur med drengene eller en aften alene med serier og takeaway. Så kan jeg tage hjem til mine forældre med børnene og sove."

Om Maria Jencel, 33 år

  • Vært på podcasten '112 for knuste hjerter' på Podimo og har skrevet bogen af samme navn med sin mand, dj og radiovært Peter Pelle Jencel, som hun har børnene Penelope på 3 år og Bobby på 2 med.
  • Desuden vært på de to podcasts '112 for venskaber' med Ida-Sophia Petersen samt '112 for din økonomi' hos Female Invest.