May Lifschitz blev overfaldet under en fotoskydning: ”Det er svært at holde fast i det bløde”
Det kan være svært at beholde sin blødhed, når man kontant bliver mødt af had. Men May Lifschitz har alligevel en særlig evne til at holde fast i den, selvom korthuset ofte vælter. Hun håber nemlig på, at hendes blødhed baner vejen til forståelse og dialog.
Allerede fra barnsben har May Lifschitz følt, at hun var på den feminine side af et kønsspektrum, og hun har altid følt sig forvirret over, hvor hun passede ind.
Der var nemlig en klar uoverensstemmelse mellem det køn, hun var født med, og det køn, som hun selv følte, hun hørte hjemme i. Og da hun blev 16 år, besluttede hun sig for at stoppe den mandlige udvikling med medicin.
Og selvom hun i de efterfølgende år endelig kunne realisere sig selv som kvinde, turde hun i begyndelsen ikke at stå ved, at hun var transkønnet.
“Da jeg startede min kvindelige rejse, havde jeg skyklapper på og tænkte, at jeg skulle ses som alle andre kvinder og kun blive opfattet, som biologiske kvinder bliver opfattet. Jeg ville ikke stå ved, at jeg var transkønnet, og prøvede at skjule det så meget som muligt de første par år – jeg fortalte det ikke engang til min kæreste, da jeg mødte ham, før han selv fandt ud af det ad omveje,” fortæller model og skuespiller May Lifschitz i et stort interview i ALT for damerne uge 51. Men der gik ikke længe, før sandheden indhentede May Lifschitz, og hun fandt ud af, at jo mere hun stod ved, at hun ikke er biologisk født kvinde, jo stærkere stod hun i sig selv.
“At jeg prøvede at skjule, at jeg ikke var biologisk kvinde, er 100 procent noget, som jeg fortryder i dag og ville ønske, jeg kunne lave om. Men det skete i afmagt og frygt for, hvad der ville ske, hvis jeg rent faktisk gav min omverden den magt, at de kendte min identitet.”
Blev overfaldet
Selvom May Lifschitz i dag er stolt af, at hun er kvinde på sin egen måde, ligger frygten for omverdenen stadig og ulmer i hendes underbevidsthed.
”Det er hele tiden to skridt frem og et tilbage. Og lige som man føler sig allerstærkest og har haft en vildt god aften i byen, hvor man føler, at alle har accepteret en, så er der én, der råber noget i metroen på vej hjem, hvor korthuset bare vælter igen.”
Og korthuset har væltet mange gange for May Lifschitz. Hun husker blandt andet tydeligt en voldelig oplevelse til en fotoskydning.
”Jeg var engang til en fotoskydning med min veninde, som er designer, hvor hele castet var transkønnet. Mens vi tog billederne, kom der nogle unge og smed to kanonslag efter os – én blev ramt i nakken, og en anden fik en knytnæve i hovedet. Så når man konstant bliver mødt af aggressioner og had, så er det rigtig, rigtig svært at holde fast i det bløde. Had avler had, og der skal virkelig meget styrke til at bevare forståelse og blødhed, når man altid bliver mødt af det modsatte.”
Selvom det er svært at bevare blødheden, så har May Lifschitz en helt særlig evne til alligevel at holde fast i den.
”Jeg har øvet mig rigtig meget i at holde fast i en blødhed og overvejet, hvordan jeg bedst muligt skaber mere empati – selvom det er svært. Jeg kender rigtig mange, der er i min situation, der har rigtig svært ved at holde fast i det bløde, når man hele tiden bliver mødt af had. Når andre føler, at de har ret til at råbe ad en, spytte på en eller tæske en, så bliver man nedbrudt,” fortæller hun og fortsætter:
”Der er hele tiden bump på vejen, og det vil der nok være hele livet igennem – og de bump tror jeg, alle har, uanset hvem du er som menneske. Der er hele tiden de her møder med omverdenen, som på en eller anden måde prøver at hakke en ned. Selvom jeg også tit får god respons, så er vi mennesker bare bygget sådan, at vi hæfter os ved det negative.”
May Lifschitz har gjort det til sin mission at møde folk med blødhed, og det var også med i hendes overvejelser, da hun sagde ja til at medvirke i ”Vild med dans”.
”Jeg har holdt fast i, at Danmark skulle møde min blødhed, som den første transkønnede deltager i programmet. For jeg tror, at det er vejen til forståelse. Forståelse skaber dialog, og det, tror jeg, er noget af det vigtigste at have for at skabe en verden, vi alle kan leve i.”
Læs hele interviewet med May Lifschitz i ALT for damerne, der er på gaden i uge 51. Her fortæller hun også om to afgørende øjeblikke i hendes identitetsrejse, om at være den, man kan spejle sig i og om at være den første transkønnede deltager i ”Vild med dans”.