"Vi skal giftes igen og igen, for vi får aldrig nok af at fejre kærligheden"
Det er blevet en ting at gifte sig igen, og Mette Marie og Jon Lei Lange var med på den første bølge af gengifterier – og skal giftes for tredje gang næste år. Hvis dit ægteskab har overlevet coronapandemien, er der måske god grund til at fejre det med en kærlighedsfest – mere?
Mette Marie Lei Lange er på mange måder en firstmover.
Hun sagde sit faste job på et modemagasin op for at leve af sin blog TwinPeaks, længe før det var normen i Danmark. Hun gjorde karriere som autentisk, filterløs influencer, før det var det, som vi krævede af vores forbilleder på Instagram. Hun flyttede fra København til Køge, før det var hipt at prioritere nærvær og natur frem for opskruet husleje på en statusadresse.
Og så har hun også taget forskud på en af fremtidens fineste tendenser, nemlig gengifteriet.
"Vi har været gift i ni år. Vi blev gift i juni 2013, og for fire år siden holdt vi bryllup igen," fortæller Mette Marie Lei Lange, der danner par med skuespiller Jon Lei Lange, som hun også har tvillingerne Berta og Hugo på 7 år med.
"Jeg har aldrig været i tvivl om, at ægteskabet var noget særligt og markant anderledes end kæresteri. Inden jeg blev gift, spurgte jeg mig selv om, hvorfor det overhovedet var så vigtigt? Men jeg har nok et lidt gammeldags syn på det; for mig var det, at vi officielt blev hinandens familie, vigtigt. Jeg ville gerne have, at vi skulle se hinanden i øjnene og aftale, at vi skulle være sammen resten af livet. Min mor og far har haft et kærlighedsfyldt ægteskab, så det er det forbillede, jeg er vokset op med," fortæller Mette Marie, der også konstaterer, at hun og Jon begge er inkarnerede romantikere, der elsker at være i centrum, og som aldrig bliver trætte af at fejre kærligheden.
Tværtimod er netop den romantiske kærlighed omdrejningspunktet i deres fælles liv og en af grundene til, at de er meget bevidste om at bevare den – både med forebyggende parterapi og med masser af fester.
"Da vi i sin tid skulle giftes, var vi helt enige om, at det ikke skulle koste os en formue. Jeg ville ikke ud at låne penge til vores bryllup, for vi havde begge en smule studiegæld, og jeg ville ikke starte vores ægteskab med en masse gæld. Vi havde 30.000 kroner at gøre godt med, og det kunne vi sagtens skabe en fest ud af," husker Mette Marie.
Vejrguderne var dog ikke mildt stemte, da brylluppet skulle stå, så de to festtelte, der udgjorde gildesalen, knækkede under regnen tidligt på aftenen. Og gæsternes tørst var også langt større end beregnet.
"Vi løb tør for gin allerede 00.30, og senere på natten løb vi også tør for øl. Jeg kender dem, der har madstedet Smag. De havde leveret maden og tog kun penge for råvarerne, så det var en billig og virkelig lækker løsning... og gæsterne havde en fest til trods for både vejret og den tørlagte bar. Men efter brylluppet kunne jeg alligevel mærke, at alt ikke var gået helt, som jeg havde håbet."
Og det sagde den nybagte brud heldigvis højt til sin gom. ”Så gør vi det da bare igen!”, var hans umiddelbare indskydelse. Og det blev så planen: Hvert femte år gifter Jon og Mette Marie sig igen.
"Gen-brylluppet, som vi holdt for fire år siden, var nærmest bedre end det oprindelige bryllup. For nu kendte vi jo hinandens venner bedre, vi kunne selv skabe vores eget vielsesritual, der var færre nerver på og meget bedre vejr."
Festen blev holdt i den uendeligt varme sommer i 2018, og parret var blevet enige om at køre med mexicansk tema. Foodtruck, bartendere og en forrygende fest i haven.
"Jeg havde en hvid- og rødstribet kjole på fra Vila til 399 kroner og en blomsterkrans, som jeg havde købt hos Poppykalas. Jeg havde også købt nogle fede sko med kilehæl på et roadtrip i USA, men dem nåede jeg aldrig at få på, for da gæsterne kom, var jeg stadig i bare tæer... og det var præcis, som det skulle være."
Man kunne indvende – som pragmatisk, jordbunden dansker – at flere bryllupsfester udvander højtideligheden omkring det oprindelige bryllup. Men det er Mette Marie Lei Lange slet ikke enig i.
"Det er to forskellige oplevelser, men anledningen er den samme: at vi er forelskede i hinanden og vil fejre kærligheden. Bare fordi du rejser til Barcelona to gange, forventer du jo heller ikke at få den samme ferie," siger hun.
"Vi ryster posen hver gang, vi skal holde et gengifteri. Næste år holder vi det måske i sommerhuset, måske herhjemme i Køge. Efter vores sidste genbryllup var Køges borgmester så sød at tilbyde at forestå vielsen næste gang. Vores børn går i parallelklasse med hinanden, så det kunne jo også være ret hyggeligt, så det overvejer vi, hvis vi ikke holder det i sommerhuset."
Den eneste regel, parret har aftalt for de fremtidige bryllupper, er, at de ikke vil fastlåses i en fast ramme. Rammen skal være enkel og let at skalere efter det sted, de og deres børn er i livet.
"Vi frabeder os gaver og taler, for det er slet ikke det, der er centralt for os. Og der er ingen af vores gæster, som skal udfylde en særlig rolle eller følge en dresscode. Sidst inviterede vi både nære venner og perifere relationer, fordi det var mennesker, som vi syntes havde en god energi. Der havde vi heller ikke de yngste og ældste generationer med, men næste gang vil vi nok gerne have både bedsteforældre og vores børn med – de små er jo blevet store og meget bevidste om gode fester nu. Men lad os se, hvad der sker... det eneste, der er sikkert, er, at det skal være en dag med et kærlighedsritual, masser af god mad, alkohol og en anledning til at feste igennem med alle vores venner."
LÆS OGSÅ: Julia Lahme: "Jeg forelsker mig mere og mere i ham, som tiden går"
Jo flere fester, jo bedre
For Mette Marie og Jon betyder de mange bryllupper ikke, at de ikke også vil fejre kobberbryllup og sølvbryllup, når de mærkedage kommer. Man skal hellere fejre kærligheden for meget end for lidt, er indstillingen.
"Det var jo Jons ide med gengifteriet i sin tid, men vi er begge lige begejstrede for at holde traditionen ved lige," siger Mette Marie.
Og hun mener bestemt ikke, at det behøver at være hverken økonomi eller praktik, der spænder ben for gentagne bryllupsfester, hvis andre drømmer om at kopiere ideen om flere kærlighedsfester efter den store dag.
"Vi holdt det økonomisk let sidste gang. Vi tog over grænsen og købte sodavand, øl og chips. Og så lejede vi en taco-vogn, så vi ikke selv skulle stå for praktikken omkring mad. Vi valgte at bruge lidt ekstra penge på at hyre to gode bartendere, og det var virkelig godt givet ud. Ikke alene var det et ægte treat at få ordentlige drinks hele festen igennem, men de var også super søde til at rydde op og efterlade alt i fin orden efter sig."
Og så påpeger Mette Marie, at det for deres tilfælde også er en økonomisk prioritet at kunne samle venner og familie til en stor fest med jævne mellemrum.
"Vi har valgt at bo billigt og vælge det forbrug fra, der kunne stå i vejen for alt det, vi sætter højest i livet, nemlig fester, rejser og at kunne gå ud at spise. Vi lever ikke over evne, men sørger for, at det, der giver os glæde, er det, vi investerer i. Og det er i høj grad kærlighedsfesterne, som vi ved vender tilbage igen og igen," siger Mette Marie.
"Der er flere, der har skrevet til mig på Instagram og spurgt, om vi har været skilt og blev gift igen, eller hvordan jeg fik Jon med på ideen. Men det var jo hans til at begynde med, og nej, vi har ikke været skilt. Tværtimod. Jeg håber da, at vores eksempel kan inspirere andre, der drømmer om at gøre det hele en gang til, for man kan aldrig fejre kærligheden nok."