Sneakers samler

Mød 3 samlere: Sneakers, Smykker og Louis Vuitton

Den ene samler på sneakers, den anden på smykker, og den tredje på Louis Vuitton-kufferter. Fælles for dem er passionen for deres samlerobjekter og kærligheden til håndværket og designet. Mød 3 samlere, og hør om deres vildeste fund, favoritterne og drømmekøbet.

SNEAKERS

Michelle Shirley Færø

27 år, kandidatstuderende i medievidenskab på The New School i New York.

Hvorfor samler du på sneakers?

"Det startede med, at jeg syntes, det var sjovt at have nogle sko at skifte imellem. Efter 10-15 par sneakers blev jeg besat af det, og mere ville have mere. Jeg har altid gået med sneakers, og jeg elsker at have friheden til at kunne løbe, når jeg vil, og hoppe og danse hele natten uden at få ondt i fødderne. Jeg fik min første cykel for to år siden, så jeg har altid gået meget, hvilket er perfekt med sneakers, da de jo i bund og grund er sportssko med god komfort og mobilitet. Sidste år var jeg nødsaget til at have stiletter på, da jeg skulle til bryllup på The Plaza i New York, og dresscoden sagde black tie. Så møder man altså ikke op i sneakers."

Hvor længe har du samlet?

"Jeg var omkring 19 år, da jeg begyndte at samle på sneakers sammen med min veninde Eva – vi syntes, sneakers var for optur. Der gik sport i at finde de fedeste i vores størrelser, hvilket nærmest er umuligt, da de pæneste sko kun bliver lavet til mænd. For mig er sneakers en herreting, og de må helst ikke være for feminine. Derfor går jeg altid efter herremodellerne."

Beskriv din samling?

"Jeg har omkring 120 par, der alle opbevares i deres originale kasser. Hvis jeg finder et nyt par i New York, sender jeg de tomme kasser hjem med posten til Danmark. Jeg har klart flest fra Nike og Asics, da deres modeller for det meste bliver lavet i min størrelse. Jeg er også glad for Jordan, der endnu ikke er så stort i Danmark, men som er det mest udbredte mærke hos pigerne i New York. Der findes 23 modeller i alt, og hver sæson bliver en af modellerne relanceret i en ny farve. Jeg klæder mig ofte ret neutralt, og derfor må der gerne være farve på mine sko. Jeg holder altid øje med kommende udgivelser af nye modeller, på blogs, hjemmesider og Instagram. Her følger jeg bl.a. kendisser, som jeg ved får skoene før alle andre."

Hvad er dit vildeste fund?

"Jeg har et par lyserøde Asics i ruskind, som jeg stod i kø i over seks timer i New York for at få. Jeg var stået op kl. 5.30 om morgenen, og efter seks timers kø, fik jeg at vide, at skoene i min størrelse var udsolgt. Og det selv om der havde været en mand rundt fra butikken og spørge ind til folks ordrer tidligere på formiddagen. Jeg var meget utilfreds, og det endte med, at ekspedienten tog mig med ind i butikken, hvor jeg mødte Ronnie Fieg, der havde designet skoene. Han var ret imponeret over, at jeg som pige gik så meget op i sneakers, så han gik ud bagved og kom lidt efter tilbage med et par i min størrelse, som han havde snuppet fra en online-kunde. Jeg fik oven i købet et par ekstra sko, der ikke engang var sat i produktion endnu, som undskyldning for besværet."

Hvad er stjernen i din samling?

"Nike Patta i bordeaux, som jeg fandt på eBay. Jeg måtte forhandle om prisen i ca. 14 dage og endte med at give omkring 500 dollars for dem – jeg så dem for nylig på nettet til 1.500 dollars. Jeg var ude at rejse jorden rundt i 2010, da de blev udgivet, og kunne umuligt få fat i dem, da de kun blev solgt i London og New York i et meget lille parti på omkring 250 par. Jeg ledte og ledte og fandt dem så for to år siden."

Hvad drømmer du om at få fingrene i?

"Ronnie Fieg er blevet spottet i et par Asics i modellen Gel Lyte 5 i en turkis farve, som han selv har designet og givet navnet Cove. De er megafede og et par gode sommersko. Jeg ved ikke, om de kommer i produktion, men jeg holder øje med det, for dem gad jeg seriøst godt at eje."

LÆS OGSÅ på ALTfordamerne: Derfor elsker danske kvinders sneakersSMYKKER

Sarah Askari

30 år, smykkedesigner

Hvorfor samler du på smykker?

"Jeg kommer fra en familie af guldsmede. Det er en gammel tradition at arbejde med guld hos iranske baptister. Derfor lå det også ret tidligt i kortene, at jeg ville få en kærlighed til smykker, som stadig er voksende. Da jeg var tre år gammel, lavede min far nogle små guldøreringe med kirsebærmotiv til mig og sagde, at hvis jeg skulle have dem, måtte jeg få hul i ørene. Jeg bed tænderne sammen og fik lavet hullerne. Jeg har fire brødre, og da jeg var mindre, ønskede jeg mig inderligt søstre. Men min mor overbeviste mig om, at det var en fordel med brødre, for så var der flere smykker til mig. I min familie er det almindeligt, at vi giver hinanden smykker i gave, og jeg har aldrig fået andet af mine forældre."

Hvor længe har du samlet?

"Altid. Jeg elsker, at man kan blive gammel med sine smykker, og de bliver kun smukkere af at blive brugt og få noget patina. Alle mine smykker bærer på en historie eller et minde om enten dem, jeg har fået dem af, en sjov anledning eller om dengang, jeg købte dem. Jeg har et forhold til alle mine smykker og kunne aldrig nænne at skille mig af med nogen af dem."

Beskriv din samling?

"Smykker er noget, jeg har svært ved at sige nej til. Det er så ligetil med smykker, og det er befriende, at man kan bruge dem igen og igen og på helt nye måder uden at blive træt af dem, som det fx kan være tilfældet med tøj. Jeg bliver nemt inspireret af filmuniverser, og derfor rummer min samling også rigtig mange stilarter samt arvestykker. Jeg har mærker som Erickson Beamon, Céline, Venessa Arizaga og Dannijo. Den næste film, jeg skal se, er The Cotton Club, som jeg har ladet mig fortælle viser meget fra 20'erne, og som helt sikkert vil give mig en masse nye ideer til, hvordan jeg kan bruge mine smykker."

Hvad er dit vildeste fund?

"Det er mit guldur fra Rolex. Det gjorde ondt helt ned i maven, da jeg endelig fandt den model og årgang, jeg ønskede mig mest. Jeg fandt det hos Dream Watch i Jylland, som sælger vintageure. Det er 30 år gammelt, lænken hedder President Link og er med skjult lås, så det ligner et smykke. Det har et utrolig classy udtryk, og jeg elsker mikset af det blanke og matte guld i lænken."

Hvad er stjernen i din samling?

"Det er mit armbånd i massivt guld med en såkaldt princess cut-diamant. Jeg fik det af min kæreste, efter jeg havde født vores datter. Derfor princess cut-diamanten. Det er uden tvivl det bedste smykke, jeg ejer."

Hvad drømmer du om at få fingrene i?

"En forlovelsesring."KUFFERTER

Cath Alexandrine Danneskiold-Samsøe

55 år, gallerist og grevinde

Hvorfor samler du på kufferter?

"Jeg købte mine Louis Vuittons-produkter, især rejseprodukterne, uden hensigt om at samle på dem. Men når man først har anskaffet sig en Louis Vuitton-kuffert, bliver man en loyal kunde, fordi der ikke findes bedre alternativer. Deres udgangspunkt har altid været funktionalitet og tidløst design. De illustrerer en tid, hvor rejser tog meget længere tid end i dag og var forbundet med dannelse og udforskning af verden. I dag handler det mere om at komme fra A til B så hurtigt som muligt. Louis Vuitton skabte dengang rejsekufferter, som sikrede alt indhold på en udsøgt måde, og som ikke alene var elegante, men også funktionelle. Den rejsende kunne medbringe tøj, men også andre ejendele, som havde større emotionel værdi såsom personaliseret porcelæn, smykker, bøger og eget sengetøj. Det gav en mental luksus og fornemmelsen af, at man var hjemme hos sig selv, uanset hvor man befandt sig. Jeg var for nylig på et kort ophold på Kokkedal Slot, det nye hotel, som jeg har haft æren af at indrette, og her medbragte jeg naturligvis en stor Louis Vuitton-kuffert med bøger, arbejdsværktøj, behageligt tøj og pænt tøj til at nyde high tea i hotellets havesal."

Hvor længe har du samlet?

"Mit første stykke Louis Vuitton var Alma-tasken, og den købte jeg i 1980. Min første kuffert erhvervede jeg i begyndelsen af 80'erne i Louis Vuittons butik i Paris."

Beskriv din samling?

"Det er en beskeden samling på fire rejsekufferter plus en trolley. En stor antik skibskiste, en kuffert med hårde sider, to kufferter i Soft Monogram Canvas og en trolley på hjul til kabinen. Derudover har jeg en relativt stor mængde notesbøger i flere størrelser. Jeg elsker at lave håndskrevne notater, især på mine rejser."

Hvad er dit vildeste fund?

"Det er efterhånden ret mange år siden, at jeg fandt en vintage skibskiste hos Bruun Rasmussen, som jeg blev forelsket i. Jeg bød på den via telefonen, men det blev til en længere og mere kostbar affære. Auktionarius havde i det andet rør en udenlandsk kunde, som bød lige så ivrigt på den som jeg. Men jeg skulle altså have den. Prisen kom desværre ret højt op, men det endte med, at det var mig, som erhvervede den. Nogle år senere fik jeg at vide, at det var en af mine venner, som havde sat den til salg, da han havde en stram økonomi på det tidspunkt, og at den anden ivrige køber var Louis Vuittons hovedkontor i Paris. Det er en sjov historie, som jeg er glad for, men det var Bruun Rasmussen uden tvivl også."

Hvad er stjernen i din samling?

"Skibskisten er perlen blandt mine Louis Vuitton-kufferter. Den blev købt i 1920 hos Louis Vuitton i London på Sloane Street. Den er nummereret, og på den måde kunne jeg få en ny nøgle, da den oprindelige var tabt. Louis Vuittons hovedkontor skaffede mig straks nye nøgler og informerede mig ved samme lejlighed om, hvornår og hvorhenne den var blevet købt. Jeg har aldrig fulgt dens slægtshistorie, men det kan godt være, at jeg på et tidspunkt vil gøre det."

Hvad drømmer du om at få fingrene i?

"Et arbejdsbord i kuffertform, som Louis Vuitton skabte i 1936 til den store dirigent og komponist Leopold Stokowski. Bordet har en enorm stor funktionalitet. Det kan foldes sammen til en kuffert, så man kan tage det med på rejser, og samtidig er det et meget smukt objekt."

LÆS OGSÅ: Få indkøbernes shoppehemmeligheder