Juletræer i fem generationer.

11 måneder om året arbejder familien hårdt for at nå i mål til juletiden: ”Det er det hele værd”

Det er 11 måneders hårdt arbejde, og så er der en måned, hvor der kommer glade kunder, og familier samles – og det er det hele værd, mener familien bag Mosegaarden Juletræer, der har solgt juletræer i snart 100 år.

I 1925 sendte Hedeselskabet en ung mand hele vejen fra Jylland til Sjælland for at sælge sjællænderne juletræer. 

Hans søn blev siden juletræssælger i København, og eftersom det lå i generne, startede tredje generation, Flemming Lynge Nielsen, i en tidlig alder.

"Dengang jeg var barn, boede vi syv mennesker i en toethalvtværelses lejlighed i Brønshøj, og hvert år til jul kom der to nevøer fra Jylland over til os, for jyder er jo god arbejdskraft," siger den i dag 80-årige Flemming med et glimt i øjet.

De to voksne og i alt syv børn arbejdede hårdt med juletræerne op til jul.

"Og når vi kom hjem om aftenen, lagde vi alle vores vanter på radiatoren, så de stank i hele lejligheden," mindes Flemming.

"Men når far sagde, der skulle arbejdes, så blev der arbejdet."

Når Flemming kigger om bordet, kan han se, at arbejdet bar frugt. Her sidder hans kone Hanne, deres datter Mona Lynge Bonde, deres svigersøn, Johnny Bonde og deres 22-årige barnebarn Ina Olsen. Alle er involveret i det, som hedder Mosegaarden Juletræssalg.

Huset er lidt af et tilløbsstykke i weekenderne op til jul, hvor familien samles om at sælge juletræer, servere gløgg og varm kakao, sende børnene af sted på forhindringsbanen Rævestien og sælge juledekorationer og pynt til den store guldmedalje.

Gården købte Hanne og Flemming i 1972.

"Dengang vi overtog, var her ikke et eneste juletræ i området. Det var rent landbrug. Men så gik vi i gang med at plante juletræer med spader og håndkraft," husker Hanne.

"Så gik børnene og trak lange snore, jeg gravede hullerne, og Hanne slog de små træer i jorden. Hvis jorden var god, kunne vi plante 4200 træer om dagen," husker Flemming.

"Ja, og vi såede selv juletræerne som frø i gamle dage. Jeg lå og lugede mellem dem, når de voksede op. Det er altså hårdt arbejde," husker Hanne.

3500 slikposer

I 2014 overtog Mona og Johnny og deres tilsammen fire døtre gården, og i dag er det en anden snak, for der planter man juletræerne med en maskine. Selv om det er hele 13 hektar, er det ikke et fuldtidsjob for nogen i familien. Johnny arbejder for politiet, og Mona er fysioterapeut, mens Ina på 22 studerer.

"Man kan ikke leve af det her, så vi bruger alle vores feriedage og fridage på det. Ja, selv barselsorlov bliver brugt på juletræer," mindes Mona med et smil.

"Det lyder åndssvagt, men det er 11 måneders hårdt arbejde, og så er der en måned, hvor der kommer glade kunder og familier, der samles, og det er det hele værd. Selvfølgelig er der også noget økonomi i det, men det er de glade mennesker, der holder os kørende," siger Johnny.

For at gøre forretningen til en sand attraktion lejede Johnny og Mona for nogle år siden et stort telt, satte bænke ind og varme på og begyndte at servere gløgg, kakao og æbleskiver for kunderne. 

I dag ejer de selv deres telt, for det blev en stor succes, og ikke nok med det har de også tre yderligere telte, hvor de afholder firmaarrangementer op til jul.

Men familierne er vigtige at trække til, for det er blevet en tradition for mange nordsjællandske familier at skulle omkring Mosegaarden i en af de fire adventsweekender.

"Derfor har vi lavet Rævestien, som er en blanding af en naturlegeplads og en forhindringsbane, og så pakker jeg 3500 slikposer om året til børnene. Nu har vi så hørt, at mange børn plager om at komme herop til jul, så det er jo godt givet ud," smiler Hanne.

"Ja, og dem, der selv kom her som børn, kommer med deres egne børn nu, og vi har endda bedsteforældre, der kommer med deres børnebørn," tilføjer Mona.

"Nogle gange er der så mange, at bilerne holder i kilometer op ad vejen. Så skal der virkelig laves kakao og gløgg," siger Flemming.

Nu er der fire generationer af Familien Lynge, der har arbejdet med juletræer, og det er nærliggende at spørge, om der også kommer til at være en femte generation i forretningen.

"Man skal aldrig sige aldrig, men lige nu læser jeg til tandklinikassistent i Odense og kommer hjem og hjælper med juletræerne, så tit jeg kan. Det er jo lidt af et pres, at vi skal fortsætte, men vi er fire piger, så måske skal vi bare trække lod om det," siger Ina.

Bedst af være to

Men ikke nok med det, så ved Johnny, Mona, Hanne og Flemming af erfaring, at det er nødvendigt at være to om det hårde arbejde, hvis det skal lykkes.

"Det er jo så et yderligere pres, at hvis jeg skal overtage det, skal jeg ud og finde mig en kæreste først," griner Ina.

Der er dog noget om snakken. Efter Mona var blevet skilt fra sin første mand, Inas far, mødte hun Johnny. Han har en baggrund som håndværker og elskede fra begyndelsen arbejdet med juletræerne.

"Jeg synes, det er et fantastisk sjovt arbejde. Og så havde vi jo de to gamle som billig arbejdskraft," siger han og kigger på sine svigerforældre.

"og vi sagde til Johnny, at han skulle arbejde gratis i tre år for at få Mona," replicerer Flemming.

I dag er det dog mere end familien, der arbejder på stedet. Der er 30 ansatte, og i de travleste weekender op til jul, kan der godt være 17 på arbejde samtidig. 

Nogle hjælper med at fælde juletræer, andre er i Julestuen, hvor der sælges dekorationer og julepynt, hvoraf noget er håndlavet på stedet, mens andet er importeret fra Tyskland. 

Og så er der en del, der hjælper med at servere de næsten 400 liter kakao og 5000 æbleskiver, som Mosegaarden langer over disken i de weekender, de har åbent.

"Vi vil gerne have de unge lokale til at arbejde her, for hos os kan de lære at indgå i en arbejdsplads, tælle timer og lære, hvem der bestemmer," siger Johnny med et smil.

"Nu har vi både vores egne kolleger, tidligere ansattes yngre søskende og venner, der arbejder for os. Men vi sørger for, at vi altid hygger os. De får ros og en god frokost, når de er på arbejde hos os," siger Mona.

"Ja, her er en helt særlig stemning," siger Ina.