Ny undersøgelser afslører Instagram som den værste synder, når det gælder dit helbred
Fire ud af fem sociale medier har negative effekter på deres brugere.
Strømmen af små firkantede billeder på en telefon og en pegefinger, der langsomt glider over skærmen, mens øjnene er religiøst fikseret og nakken bøjet ergonomisk ukorrekt.
868.000 danskere er på instagram hver måned ifølge de nyeste tal, og de fleste af os genkender scenariet ovenfor, og ved hvilken tidsrøver, det kan være. De fleste af os har også læst, at det er dårligt for vores nakker at begrave snuden i telefonen for længe ad gangen.
Men de færreste af os har været klar over de mange ulemper, der følger i kølvandet på de sociale medier – i særdeleshed Instagram – når det gælder vores mentale helbred.
En ny, engelsk undersøgelse foretaget af to af landets sundhedsorganisationer, RSPH og YHM, viser at fire ud af fem sociale medier har en negativ indvirkning på de knap 1500 adspurgte unges liv. Det skriver blandt andet The Guardian.
Instagram er den største synder og bonner ud på syv ud af i alt 14 parametre, deltagerne er blevet bedt om at forholde sig til.
Det er blandt andet søvn, selvværd og ensomhed, der bliver negativt påvirket, når det farverige kameraikon får et tryk på skærmen.
Også Snapchat, Facebook og Twitter får negative bedømmelser af de unge, og rangerer på listen over sociale medier med den største negative indvirkning i nævnte rækkefælge.
Den eneste platform, der går (næsten) fri, er Youtube, som høster anerkendelse for at bidrage positivt til brugernes mulighed for at udtrykke sig, mindske ensomhed, depression og få følelsesmæssig støtte. Eneste ting, den bliver vurderet negativt for er søvn.
Men inden du erstatter din smartphone med en fastnet, er det værd at nævne, at flere eksperter snakker om, at de sociale medier også har bragt en masse godt med sig.
Blandt andet har flere unge lettere ved at tale om mere prækære emner online, som en læge forklarer i pressematerialet for undersøgelsen. De er også med til at styrke vores venskaber i den virkelige verden, spørger du andre.
Se hele undersøgelsen her.