Ekspert: Derfor skal du snakke om penge på din næste date

"At tale om økonomi er en central søjle i et parforhold," mener chefanalytiker i Danske Bank, Louise Aggerstrøm Hansen. Og rådet lyder, at I tager penge-snakken allerede tidligt i forholdet. 

”Hvad drømmer du om?”

”Hvad vil du gerne opnå i dit liv?”

Det er oplagte spørgsmål at stille på en date for at lære en potentiel partner bedre at kende, ikke sandt?

Men her følger et spørgsmål, som kan være mindst lige så afgørende for, at den første date kan udvikle sig til mere:

”Hvis du og jeg skulle dele liv og hverdag sammen, hvordan skulle vi så indrette vores økonomi?”

Spørgsmålet sætter måske ikke ligefrem tonen til den mest sexede snak på første date, men det er ikke desto mindre utroligt relevant, hvis man skal være i et parforhold sammen.

Det er dog ikke alle, der formår at tage penge-snakken op, da nogle anser økonomi for at være et meget privat emne, mens andre finder det direkte ubehageligt at tale om, hvordan de bruger deres penge.

Alligevel lyder rådet herfra, at det er bedre at tage snakken før end senere.

Forleden læste jeg om et par, der først efter knap et årtis ægteskab og to børn satte sig ned og havde en grundig samtale om deres fælles økonomiske fremtid. Til trods for, at den ene var på deltid for at få familielivet til at hænge sammen, var det først nu, hvor parret stod overfor et huskøb, at de satte sig ned og diskuterede økonomi.

Snakken var ikke kun nødvendig for det praktiske og al papirarbejdet omkring et huskøb, men også for at sikre, at de begge følte sig værdsatte og forståede i parforholdet. For det viste sig, at den ene part ikke følte, at vedkommendes indsats på arbejdet blev værdsat, mens den anden oplevede at lægge meget energi på hjemmefronten, uden at det blev sat ordentligt pris på.

Dette eksempel viser tydeligt, hvor essentiel åben kommunikation omkring penge og økonomi er, for hvis emnet er tabubelagt i et parforhold, så bliver det også hurtigt opskriften på bitterhed.

Når vi i denne tid diskuterer mental load og ulønnet omsorgsarbejde, så er det også vigtigt at have en åben og ærlig diskussion om, hvordan de prioriteringer, der foretages i forhold til arbejde og karriere, påvirker hele familien og hele ens økonomi.

Hjemme hos os diskuterer vi økonomi hele tiden. Vi diskuterer vores arbejdsliv. Vi diskuterer vores tid, og hvordan vi bruger den. Og så diskuterer vi vores drømme, og hvordan vi skaber det bedste liv for netop os.

For de ting hænger uløseligt sammen. Hvilket job vi har (og hvor mange timer, vi bruger på det), hvor vi bor, hvilket lån vi har, hvor meget vi sparer op til pension, om vi skal på vinterferie, og om vi skal have skiftet garageporten eller have et badekar, er alt sammen noget, der hænger uløseligt sammen med vores økonomi.

Personligt har jeg svært ved at forestille mig ikke at snakke om de her ting. Og jeg vil vove at påstå, at jo mere man snakker om økonomi, jo mere snakker man også om sine drømme, og jo bedre lærer man både sig selv og sin partner at kende.

At snakke om penge og økonomi handler om mere end bare tal og budgetter. Når jeg tænker på penge, så tænker jeg på, hvilke rammer og muligheder de skaber i vores liv. Økonomisnak er en central søjle i et parforhold, der beriger forståelsen for hinanden og skaber et robust grundlag for fælles livsdrømme.

Så tag disse spørgsmål med på din næste date:

”Hvad drømmer du om, og hvad vil du gerne opnå i dit liv? Og hvordan kommer vi bedst derhen sammen?”

Om skribenten

Louise Aggerstrøm Hansen

Chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank