Pernille Aalund gik i samme kjole i et helt år

Pernille Aalund gik i den samme kjole i et år - og lærte en vigtig ting om sig selv

I 2024 har iværksætter og forfatter Pernille Aalund den samme kjole på i 365 dag. Ideen var impulsiv, men hun lærte noget, som gør hende stolt. 

alt.dk logo

Kunne du gå i den samme kjole hver dag i et helt år? Altså 365 dage i den helt samme mørke silkekjole – uden mulighed for at vælge en lyserød eller gul variant, eller et par jeans og en top?

Den challenge gav iværksætter og forfatter Pernille Aalund, 63 år, sig selv sidste år.

”Siden jeg var i slutningen af 20’erne har jeg haft et stort fokus på tøj, og qua min karriere som alt fra studievært til forlagsdirektør har mode været en stor del af min identitet. Jeg har altid haft et stort tøjbudget, og elskede de mere skæve designere,” siger Pernille Aalund, der dengang også havde et helt værelse dedikeret til sin garderobe.

Da hun for over 10 år siden mødte sin mand, Kim Boye, og flyttede sammen med ham, blev der mindre plads til garderoben. Samtidig begyndte hun at tænke mere over det aftryk, vi mennesker sætter på kloden.

”Det nytter ikke noget, at man køber luksusmad til sin hund og kat, hvis man køber æg fra burhøns. Det er sådan, jeg har det. Jo ældre, jeg er blevet, er jeg blevet mere opmærksom på, hvad der er vigtigt i mit liv. Det er en refleksion og overgang, som du kan kalde visdomsalderen, hvor jeg er blevet opmærksom på, at det ikke nytter noget, at jeg prædiker en hel masse ting på klodens vegne, og så har et helt skab fyldt med tøj, som jeg aldrig har brugt eller kun haft på få gange.”

Impulsiv beslutning

Pernille Aalund og hendes mand besluttede sig for at kigge deres hjem og forbrug igennem – fra madvarer til varmeforbrug. Det eneste, der manglede, var det ”skide klædeskab.”

”Da jeg begyndte at tænke over, hvad jeg egentligt havde gang i, kom ideen. Det var meget impulsivt og ikke en længe overvejet strategi. Jeg kontaktede designeren Stasia, der tidligere har designet festkjoler til mig, og hun designede kjolen – inspireret af mine tanker. Hun valgte en fin silke i en mørkeblå, som næsten er sort, og syede kjolen til mig.”

Og så blev kjolen det stykke tøj, som Pernille Aalund besluttede sig for at tage på hver dag i et helt år.

”Jeg er pivstolt af mig selv og mit eget lille projekt. I løbet af de første måneder gik det op for mig, hvor utrolig meget tid, jeg har brugt i mit liv på at vælge tøj i klædeskabet, at prøve og skifte mening, spørge min mand, kigge i spejlet en gang til og skifte mening og prøve nyt. I løbet af det her år har jeg haft nogle forskellige pitch-møder, hvor jeg før i tiden ville have brugt tid på at overveje og prøve forskellige outfits, og dér hang nu bare kjolen.”

”Det, jeg også har fundet ud af, er, at jeg i dag står alene i kraft af mig selv. Det er mig, der kommer, det er ikke mit tøj, og jeg skal ikke identificeres i kraft af mit tøj. Jeg skal identificeres i kraft af min personlighed. Og det passer perfekt til der, hvor jeg er i mit liv – at jeg skal ikke pynte mig i lånte fjer. Misforstå mig ikke, for jeg har prøvet at bære en brudekjole til 90.000 kroner engang – og elskede det. Men i dag lever vi superminimalistisk og superprimitivt på mange måder, og det er et rigtigt godt sted at lande. Det er sundt for os, vores familie, vores børn og vores børnebørn. Det er meget ærligt, og der er så meget stolthed forbundet med det.”

Duften af nyslået græs

Pernille Aalund er i løbet af sin kjole-udfordring blevet stillet mange spørgsmål – lige fra vask af kjole til at savne at klæde sig i andet. At kjolen var af god silke betød, at hun ikke behøvede hverken at rense eller vaske den.

”Jeg spurgte min mand, om jeg lugtede under armene efter en varm dag, men hverken han eller jeg kunne lugte noget. Det er en kjole i meget fin silke, som nærmest er selvrensende ligesom uld – så det var nok at hænge den udendørs til udluftning natten over, og når jeg tog den på duftede den af sæsonerne – den kunne dufte af regn, nyslået græs eller sommer.”

Når hun havde brug for at pifte looket op, tog hun en farverig poncho eller cardigan på – og så har hun brugt utroligt mange hårbøjler i forskellige farver. Når hun skulle slappe af i sofaen eller ordne haven hoppede hun i et joggingsæt.

”Min mand har savnet at se mig i noget andet. Han savner at se min krop, for den forsvinder lidt i kjolen, der jo ikke er syet til at være tætsiddende. Så han har glædet sig til, at jeg kunne tage et par jeans på – men det har han måske sagt tre gange på et år. Han var også stolt af, at jeg gjorde det. Det var ikke en bebrejdelse, men en konstatering af, at han gerne ville se sin kone i noget andet.”

I dag er der heller ikke meget tøj tilbage i klædeskabet. Pernille Aalund har over de seneste år solgt ud af sin garderobe, så hun nu kun har få unika-ting tilbage, samt en basis-garderobe med t-shirts, cardigans og jeans.

”Jeg er stadig i den energi og har vænnet mig til, at jeg ikke skal have noget nyt på, og at folk ikke skal se mig i noget nyt og smart tøj. Prøv at tænke på al den tid og tankevirksomhed, jeg ikke skal lægge i et outfit – det er jo befriende. Der er en lethed og en simpelhed over det – og jeg kommer aldrig tilbage til før. Jeg har følt mig som en påklædningsdukke – uden at vide det før senere – som er blevet målt og vejet. Jeg vil hellere måles og vejes som hende i den sorte kjole. Og jeg kommer til at tage kjolen på til fester, arrangementer, bryllupper og begravelser – for den gør mig allermest komfortabel.”

Tag et ansvar

Gennem det seneste år har Pernille Aalund fået mange tips og historier i sin indbakke fra følgere og folk, som deler deres historier.

”Du behøver ikke at være så radikal som mig. Der er mange andre beslutninger, man kan tage. Det kan være at vælge kun at købe dansk eller nordisk. Det kan være, at man kun vil have 20 gode items i god kvalitet, som man kan mikse og matche på kryds og tværs. Der var en herre, som skrev til mig, at han kun har et item af hver – altså et par bukser, en skjorte, en habitjakke osv. Det kan også være at købe tøj af god kvalitet, så det ikke hele tiden skal vaskes, eller man kan vælge kun at købe genbrug, eller at bytte tøj med sine veninder.”

Hun efterlyser også, at der bliver taget et ansvar højere oppe end hos forbrugerne. Det kunne fx være i form af tydelige mærker, som vi kender det fra fødevareindustrien.

”Man kunne jo kræve af modebranchen, at det blev mere tydeligt, hvordan tingene er produceret, hvilke materialer der er brugt, og hvilken impact, de har på miljøet. Det har vi jo på mange fødevarer, og på den måde kan vi træffe et kvalificeret valg, når vi står i supermarkedet. Det samme kunne gøres indenfor modebranchen.”

”Der er så mange gode ideer og koncepter, der kan spare verden og vores miljø for de konsekvenser, som nutidens overforbrug har vores natur og klode. Vi kan ikke fortsætte, som vi gør nu. Man bliver nødt til at tage en beslutning.”

Fakta

Tekstilindustrien vurderes at stå for 10 procent af verdens samlede CO2-udledning.

Derudover køber og kasserer europæere mere tøj end nogensinde før. Det betyder, at vi i gennemsnit køber 19 kilo tøj per person hvert eneste år i Europa. Og 16 kilo af det tøj, vi køber, bliver smidt ud igen. Det viser nye tal fra Det Europæiske Miljøagentur.