Peter Frödin sidder i sin sofa, som er lys. Til venstre for ham ser man en bogreol, og til højre for ham er der et lille juletræ pyntet med røde julekugler.

Peter Frödin har truffet et valg om sin jul: "Jeg vil ikke stresse"

Peter Frödin fortæller, hvordan julen i år skal fejres. Han fortæller samtidig om, hvordan hans barndoms jul var.

Hvordan var din barndoms jul?

"De var meget forskellige. Nogle gange var vi hos min farmor og farfar med hele min store familie.

Andre gange var vi hjemme hos os selv, og så kom min søde mormor på besøg. 

Hun havde opdraget fem børn alene i en lille lejlighed på Amager og var altid i godt humør, og jeg tror, jeg har mit lyse sind fra hende. Uanset hvor vi var, så havde vi juletræ helt op til loftet, og det har vi stadig."

Hvad betyder julen for dig?

"Jeg har aldrig travlt i december, for jeg elsker den måned, og jeg vil ikke stresse. Jeg vælger jo selv, hvor meget jeg vil arbejde, og jeg ved godt, at andre er mere hårdt spændt for. 

Jeg har også et par julejobs, og i år skal jeg ud og gøre reklame for min bog. Men der skal også være tid til julefrokoster, for jeg elsker at lave højtbelagt smørrebrød og tage helt ud til Amager Fiskehus efter fiskefileter eller at lave mine egne hjemmelavede karrysild."

Hvordan fejrer du jul i år?

"I år holder Jon og jeg jul hos os. Min søster og Jons kæmpe familie kommer. 

Vi samles hos os, og det er mig, der laver al maden. En kæmpe lang flæskesteg på fire kilo, to ænder og det hele. Vi har en stor pejs i vores lejlighed, og fordi vi kun har fire blus i køkkenet, tager jeg ofte pejsen i brug og har noget stående til varme. 

Det er i øvrigt virkelig hyggeligt at have en pejs på femte sal, men kors, hvor jeg kommer i form af at bære alt det brænde op i december."

Hvad spiser du til jul?

"Jeg elsker at lave mad, og på et eller andet tidspunkt inden jul skal jeg have et stykke med Peter Frödin, som er et stykke smørrebrød, Ida Davidsen har udviklet. 

Du tager et dejligt stykke lyst brød og putter nyrøget laks på og så noget dildpesto og noget kaviart, som er kaviar, der er lavet af tang. 

Ved siden af skal du have sådan en lille æggeskal af plast, som man havde i 1970’erne, og der hælder du en rød Aalborg op som skal hældes ud over maden som en form for marinade."

Hvorfor tror du, at du har været med i så mange julekalendere?

"Har jeg det? Ja, det har jeg vist. 

Jeg var med i 'Jul i Valhal', hvor jeg spillede guden Heimdal med tænder af guld. De lavede sådan et sæt guldbelagte tænder til mig, som lyste op, når jeg åbnede munden. 

Så var jeg med i 'Julefeber', som jeg synes er et mesterværk, En stor fortælling om at acceptere sig selv uanset om man er nisse eller menneske. Der var jeg balletmester og tænk, at vi fik lov at optage syv måneder inde på Det Kongelige Teaters Gamle Scene. 

Så har jeg lavet 'Labans Jul' i Rødovre Centrum og 'Grethes jul', en adventskalender. 

Ja, jeg kan godt se, at jeg tiltrækker det, men jeg elsker jul, så det er nok derfor."

Om Peter Frödin, 60 år

Privat: Gift med Jon og bor i København.

Professionelt: Skuespiller, sanger og entertainer. Han har blandt andet været med i 'Lex og Klatten' og en række julekalendere som for eksempel som balletmester i DR’s 'Julefeber' fra 2020 og i TV2’s 'Jul i Valhal' fra 2005.

Aktuel med: Bogen 'Kan han li’ at fiske – Og andre godbidder fra mit vidunderlige liv', udkommet på Gyldendal og skrevet i samarbejde med Danni Travn.