Peter Mygind: Dette skal mænd blive bedre til, når det kommer til kvinder

Peter Mygind: Dette skal mænd blive bedre til, når det kommer til kvinder

Hvad der er et problem for hende, det er også et problem for mig, siger Peter Mygind, som her åbner op om, hvad han har lært om og af kvinder.

Peter Mygind er et af de ansigter i danske tv-dramaer og især romantiske fortællinger, der dukker allermest op. For eksempel kender du ham som Nikolaj i DR's successerie Nikolaj og Julie, og du har set ham med fremtrædende roller i serierne Taxa, Krøniken og Borgen.

Hans smilende væsen underholdt os danskere, da programmet Score-Kaj løb af stablen i 1990'erne, og hans eftertænksomme sind lukkede os ind i en sårbar verden, da han fortalte om at være ved at dø.

I dag er han 52 år og har, siden han var en meget yngre Peter, holdt rigtig meget af kvinder, fortæller han. I vores serie om 'mænd om kvinder', hvor tv-vært Anders Agger tidligere har medvirket, får vi historien om det første kys, fascinationen af kvindelige former, kvinders hundrede lag og kejtede komplimenter.

Mit første kys var med en pige, jeg havde snakket med et stykke tid, jeg kan faktisk ikke huske, hvad hun hed, men vi kaldte hende Diamant. Men jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle komme til at kysse hende. Og hvordan jeg overhovedet gjorde. Heldigvis havde jeg en god ven, Jan, som var lidt foran mig; havde tit set ham og hans kæreste stå og kysse, og en dag blev de enige om, at jeg kunne øve mig med hende. Så det gjorde jeg. Da jeg havde lært tricksene, greb jeg telefonen og ringede til Diamant: "Hey, skal vi kysse?", hun sagde ja, jeg kørte hen til hende, og så kyssede vi uafbrudt i en time. Den tunge havde aldrig nogensinde været så aktiv før, fik næsten krampe. Jeg var 11 år, det var et stort og lidenskabeligt øjeblik. Men vi fik aldrig noget sammen, mig og Diamant.

I skolen var jeg ikke ham, der scorede på at være cool, men jeg har heller aldrig været ham 'vennen'. Jeg var sjov og udadvendt. Jeg var altid sammen med Lotte, Malene og Helle efter skole, det var dem, jeg første gang lå og svømmede ovenpå med tøj på, og så var jeg ham, der altid ville være med til at danse: Når pigerne havde lært trinene til Saturday Night Fever, var jeg klar med det samme til at lære dem – af pigerne selvfølgelig.

Første gang jeg var forelsket var i Tina fra spejder, vi var på weekendtur med truppen. Jeg kan huske den berømte nat, hvor vi lå med hovederne mod hinanden, ikke ved siden af hinanden, men sådan at jeg vidste, jeg kunne række min arm over mod hende. Det tog mig tre timer. Det var mit første, store, golden moment. Dagen efter skulle vi lave øvelser, og det eneste det handlede om, var at gemme sig med Tina. Senere hørte jeg, hun gerne ville have en dreng, som havde en stor bule i sine stramme 70'er-bukser. Det havde jeg ikke, så jeg trak mig.

LÆS OGSÅ: "Er jeg en blød mand? Ja. Det allerbedste er da at blive ramt emotionelt af noget"

Mine sønner har set min kone og mig igennem 24 år, så de har haft chancen for at følge med på alle planer. Jeg er ikke i tvivl om, at de har set, hvordan en kvinde fungerer. Hun er klog, følsom og powerfuld. Sådan er deres mor i hvert fald. Som far tænker jeg på, hvordan mine sønner kigger på mig, jeg vil gerne have, at de ser jeg er til stede og ikke cutter af. Kvinder er som regel først lige startet med at snakke, når mænd tror at snakken er færdig, og der synes jeg, at jeg og mænd kan blive bedre til at gå ned i de lag i. Hvad der er et problem for hende, det er også et problem for mig.

Det allermest kvindelige ved kvinder er deres krop i sig selv, den er så meget mere spændende end mænds med dens former, kurver, øjnene, næsen, alt. Når jeg får et lille kig ind ved badeanstalten i Charlottenlunds kvindeafdeling, bliver jeg så fascineret. Kvindekroppen er så fascinerede. Uanset om den er 18 eller 70 år. Jeg synes ikke, der er nogen grund til at kvinder skjuler, at de er kvinder. Kvinden er fantastisk, når hun hviler i sin krop både med og uden tøj.

Jeg synes, misundelse er en grim ting, men kvinder er bedre end mænd til at være nærværende og til stede. De er bedre til at give af sig selv. Og det jeg nok lidt misundelig over. Oplever det tit, når jeg er ude at holde foredrag om kommunikation og arbejdsglæde. Der har mændene paraderne meget mere oppe, hvor kvinderne hurtigt lytter og undersøger, hvordan de har det. Det øver jeg mig på også at være god til.

Den smukkeste kvinde er min kone. Da jeg var teenager og så tv, var de første kvinder, jeg så smide tøjet Susse Vold og Ghita Nørby. Jeg havde aldrig set noget lignende, de var modne kvinder og noget af det. Jeg tænkte bare "wauw". Elsker i det hele taget kvinder med power. Især når det er power blandet med, at hun er sårbar og skrøbelig.

LÆS OGSÅ: Peter har været død. Når man ikke har puls, er man død

Jeg komplimenterer min kone ofte, men det er også til stor frustration nogle gange, fordi jeg mener det godt, men så er jeg måske ikke så opmærksom, og så sidder kjolen pludselig dårligt, og det kan jeg ikke se og siger bare: "den er da skøn," og så er det helt galt. Roder rundt i det og kommer ud på et sidespor, der virkelig er svært at, puha, komme tilbage på rette vej igen.

Kvinder er for evigt og altid en gåde og en overraskelse på en helt anden måde end mænd er. De er sjove, underholdende, selvstændige og samtidig følsomme, så pludselig siger jeg noget, de bliver påvirkede af, som de reagerer meget mere på, end jeg lige troede, og så står jeg der "wow, honey, sorry," og bliver helt keglet. Her har vi mænd virkelig noget at lære; der skal vi ikke træde tre skridt tilbage og lukke i, men træde tre skridt frem og finde ud af, hvordan det er, hun fungerer. Jeg kan ikke komme på noget konkret eksempel, men det sker ofte.

Min mor har lært mig at følge mit hjerte, være åben og nysgerrig. Min mor var vild, hun var ikke en, der bagte boller eller stod derhjemme, som mange andres gjorde. Hun gik på arbejde, lavede teater, inviterede en masse mennesker med hjem. Jeg oplevede en mor, der ville verden, turde verden, viste at alle valg har en konsekvens. Ikke dermed sagt, at jeg har en mor, der ikke har gjort ting, hun har fortrudt, men hun har kastet sig ud i livet. Dengang min mor boede med min far i 60'erne, sagde hun nej til det hjemmegående liv. Når jeg ser på min arbejdskarriere, har jeg har turdet være modig, sikkert fordi hun var sådan i min opvækst. Hun var en del af at "smide BH'en"-bølgen. Hun har smidt mange ting. Det har været meget inspirerende. Derfor tror jeg også, jeg har været tiltrukket af kvinder, der er meget klogere end mig og har mere power, end jeg nogensinde selv får.

LÆS OGSÅ: Anders Agger: "Kvinder er allermest kvindelige, når..."

LÆS OGSÅ: Christiane: "Jeg har kun kærlighedstatoveringer"

LÆS OGSÅ: Mikkel Beha: "Min mors død var grunden til, at Marian og jeg blev gift"

Peter Mygind

Arbejder som skuespiller, tv-vært, musiker, entertainer og foredragsholder.

Kendt som figuren Score-Kaj og fra tv-serier som Riget, Taxa, Nikolaj og Julie, Anna Pihl, Forbrydelsen og Borgen med flere.

Har deltaget i flere kampagner for social ansvarlighed og arbejder frivilligt for bl.a. Børns Vilkår, Børnehjælpsdagen, Børnecancerfonden, Plan Danmark og Røde Kors.

Gift med værtsredaktør på DR Lise Mühlhausen. Sammen har de Julius på 23 og Valdemar på 16 år.