"Instagram er ikke virkelighed, og skønhed ligger ikke nødvendigvis i en størrelse 36"
Petra Nagel har 5 budskaber til dig.
Petra rækker ud efter sin iPhone med det store, lyserøde kattecover og begynder at læse højt:
"Hør nu her tøs. Du er da et helt vildt dejligt menneske med en flot, dejlig og sexet krop og ikke mindst en vildt dejlig personlighed. Du har en skøn udstråling og en lidt naiv og direkte tilgang til dit liv. Du stiller os og dig selv de spørgsmål, som andre kvinder kun tør tænke. Hvad så med lidt mavedelle og træt numse? Det kan man hurtigt gøre noget ved eller købe sig til. Så kan vi alle sammen komme til at ligne Linse eller Dolly P. Det, som man ikke kan købe sig til, er din pizze dejlige, personlige udstråling. Bliv ved med at være den, du er. Hils din kæreste og sig, at han er verdens heldigste. Hilsen Jens".
– Denne her besked kom fra en mand i dag. Det er mænd som ham, der skriver, og mænd, der har lavt selvværd, der fortæller, at det ikke kun er kvinder, jeg taler til. Men det er også de store kvinder, modellerne, de almindelige piger. Det er alle typer mennesker, der skriver hver dag.
Dette forår er danskerne kommet helt tæt på journalist og tv-vært Petra Nagel i serien "Petra elsker sig selv" på DR3. Her forsøger Petra gennem otte programmer at blive gode venner med sin helt almindelige uperfekte krop, og som altid bruger hun sig selv hudløst ærligt. Ligesom i 2014, hvor hun drak
chili/citron-drik i en uge og var til åndedrætshealing i Nordjylland i DR-programmet "Menneskeforsøg", og i 2016, hvor hun rejste fra nord til syd og datede forskellige mænd i "Petra dater hele verden" og gav os et indblik i udfordringerne i at være single og på jagt.
– Jeg har haft en rettesnor, der hed, at hvis jeg selv godt gad at se den type programmer, så er det min opgave at lave dem. Og jeg kan mærke på folk, at når de bliver så glade for mine programmer, er det fordi, de er fed up af at kigge på noget, der er fake, og som ikke taler ind i den verden, de selv er i. Jeg tror, alle synes, at det er fedt at se "Vild med dans" og "X Factor" og kvinder med pæn sminke og flotte kjoler, men det er også vigtigt, at folk, især de unge piger, kan bruge sådan en som mig som rollemodelle. Jeg er godt klar over, at når jeg beslutter mig for at lave fjernsyn, følger et ansvar. Jeg er jo blevet en, folk kigger på og netop bruger som rollemodel. Det har været rimelig vildt, men også vigtigt. Jeg har en opgave, og den opgave er at fortælle folk – især med "Petra elsker sig selv" – at de er okay, uanset hvordan de ser ud. Og især at det okay, at de tænker alle de tanker, de gør, for dem har jeg og alle andre også.
For Petra har det ikke været et valg at bruge sig selv i sine programmer. Det kom helt naturligt, da hun startede som journalistpraktikant på Go' Aften Danmark på TV2. Her fandt hun hurtigt ud af, at det hjalp at give noget af sig selv for at få andre til at åbne sig.
– Jeg oplevede til røde-løber-arrangementer, at jeg havde en evne – og det er stort at sige på grund af Janteloven – men jeg kunne noget med de kendte mennesker. Min facon fungerede bare, så det fortsatte jeg med. Men jeg har hele tiden haft det lidt som "Kejserens nye klæder". Hvornår finder folk ud af, at jeg ikke gør så meget andet end at være mig selv? Hvornår bliver jeg afsløret?, griner hun og fortsætter:
– Men jeg er stolt over, at det at være ærlig og ægte og sige, hvordan man har det, er noget, folk sætter pris på. Jeg har fundet ud af, at man ikke behøver at veje 100 kilo for meget, have mistet begge sine ben eller have forældre, der er misbrugere, for at nogen gider at se på en. Det er ganske almindelige mennesker, der har brug for at se på en almindelig pige, der fortæller om almindelige problemer og tanker.
"Du er klam at se på"
Det var Petras egen idé at date mænd i hele verden, da hun var single, og det var også hendes idé at lave et ærligt og ægte program om hendes forhold til kroppen. Men det har ikke kun været sjovt og bekymringsfrit undervejs. Det har også været "sindssygt hårdt".
– Programmerne bliver kun til på grund af mig, men nogle gange er jeg bange for, at der ikke er mere tilbage. Bange for, at der ikke er flere hemmeligheder, at der ikke er mere person tilbage. Folk har set mig uden tøj på, de har set mig tude, de ved, jeg ikke kan lide at danse. De kender til min kæreste, Asbjørn, og min lillebror er også med i "Petra elsker sig selv". Det eneste, seerne mangler, er at komme med ind i soveværelset. Og der sætter jeg alligevel grænsen.
– Men undervejs har jeg også været bange for, at folk tænker, at jeg er en forkælet pige, der har en stor lejlighed på Vesterbro, en god familie og en masse venner, der bare taler om sin egen, dumme navle.
LÆS OGSÅ: "Det var ikke sjovt at blive afvist, mens en million seere så med"
Særligt serien "Petra elsker sig selv" har været svær at lave. Her har seerne fået lov til at komme helt derind, hvor det gør allermest ondt. For siden Petra som 8-årig fik at vide i idrætstimen, at hendes mave bulede, har hun haft et dårligt og anstrengt forhold til sin krop.
– Jeg ved ikke, hvorfor jeg bed mig fast i den kommentar dengang, men jeg har altid været enormt usikker. Mine veninder har altid vidst, at jeg har haft det dårligt med mig selv og min krop, og de har forsøgt at sige søde og gode ting til mig, når jeg ikke selv har kunnet finde ud af det. Men min mor sagde faktisk, at hun slet ikke vidste, jeg havde haft det sådan før programmet. Det har været noget, jeg har gået med alene.
Petra har gennem det meste af sit liv været hård ved sig selv. Rigtig hård.
– Jeg har sagt de vildeste ting til mig selv. Jeg har sagt: hvor er du bare flæsket, hvorfor har du spist så meget, hvorfor kan du ikke lade være med at spise så meget, hvorfor kan du ikke træne hver dag, du er klam at se på, du har nok den klammeste røv i hele København.
Petra holder en pause.
– Det lyder fuldstændig frygteligt, når man siger det højt. Jeg arbejder stadigvæk med det. Når jeg siger det, siger jeg stop, stop, stop. Nu må du lige opføre dig ordentligt.
Petras dårlige forhold til kroppen har ikke kun haft konsekvenser for hende selv, men også i hendes relation til andre mennesker.
– Når jeg har haft grimme tanker om mig selv, er jeg også blevet ond i sulet. Det er både i forhold til veninder og kærester. Når jeg har haft det sådan: "jeg har det skidehårdt, og du har det så nemt, fordi du bare har det godt med dig selv", så har jeg jo hverken været en god ven eller kæreste.
Bange for at blive alene
Det var først under en af optagelserne til "Petra dater hele verden", at Petra erkendte, at hun måtte gøre noget ved sit forhold til sin krop. Her skulle hun kun iført badetøj interviewe brasilianske mænd om datingkulturen i Brasilien, men det var det "værste nogensinde":
– Jeg fik det sådan helt musehuls-agtigt, men jeg kunne jo ikke stå i en sweater på Copacabana. Jeg havde bare lyst til at svine min fotograf og tilrettelægger til, men det var jo min egen idé. Da jeg kom hjem og så programmet, fik jeg med det samme en personlig træner og begyndte at træne. Jeg tabte mig ikke meget, men jeg fik muskler, og det var dejligt at blive stærkere og sundere og se min krop ændre sig.
Kort efter optagelserne til "Petra dater hele verden" mødte hun Asbjørn. De blev kærester i juli sidste år, og endelig troede hun, at alle hendes bekymringer om hendes krop ville forsvinde, men så let var det alligevel ikke.
– Jeg troede, alt blev godt, hvis jeg fik en kæreste. Så havde jeg ikke noget at være bange for, for så ville jeg ikke ende alene, fordi jeg var for tyk. Men i stedet har jeg været bange for, at mit selvhad...
Hun tænker lidt.
– Man bliver bare ikke en fed person af at hade sig selv. Men kommer til at projicere sin egen usikkerhed over på andre ved at være en røv, og det har jeg tænkt ville blive en hæmsko for vores forhold.
Men det har det vist sig ikke at være. Asbjørn har hængt ved, også selvom han modvilligt og pludseligt blev en del af "Petra elsker sig selv". Men ægthed og ærlighed betyder meget – både for Petra og for de programmer, hun laver. Og derfor skulle Asbjørn selvfølgelig være med, også for at vise ham, hvorfor netop det program var så vigtigt for hende.
– Kontrasten i mit liv har altid været stor. Jeg har altid undret mig over, at folk har set mig som en sej, cool og overbliksagtig type, der hviler i sig selv. Jeg har det jo slet ikke sådan indeni. Og det samme gjaldt Asbjørn, der bare troede, det hele kørte, og jeg havde en jernskjorte på. Men gennem programmet lærte han mig bedre at kende og fandt ud af, hvorfor jeg lavede det her program.
En afbalanceret kvinde
Ifølge Petra har de sociale medier været med til at forstærke hendes dårlige selvbillede, og selv i en alder af 32 år har hun måttet minde sig selv om, at virkeligheden ikke findes på skærmen.
– Jeg tror ikke, det er sundt for os at kigge så meget på andre mennesker. Man har jo for helvede den telefon i hånden hele dagen, hvor man kan se på de smukkeste mennesker i hele verden. Men Instagram er ikke virkelighed, og skønhed ligger ikke nødvendigvis i en størrelse 36. Det gør det for nogle, men målet ligger ikke i at blive slankere, få længere ben og flot hår. Dér finder vi ikke lykken og kærligheden. Den skal du finde inde i dig selv, og nu lyder jeg som en coach-type, men det er vigtigt, at vi siger til os selv, at de sociale medier ikke er rigtige.
Samme budskab gav Petra også udtryk for tidligere på året i en klumme på ALT.dk. Her bad hun blandt andet bloggere om at tage et medansvar i at fortælle læserne, at det ikke er virkeligheden, de portrætterer. Men det blev ikke modtaget helt, som hun havde håbet.
– Der var flere bloggere, der blev sure og kede af det, jeg skrev, men jeg havde håbet, at de forstod, at jeg netop opridsede kontasten mellem, hvor vred jeg var, inden jeg lavede programmerne, til nu, hvor jeg er begyndt at arbejde med mig selv. For det er mig, det handler om. Ikke dem.
– Men jeg gad bare godt, at bloggere sagde, at det ikke er normalt, at 20-årige piger har en Chanel-taske og otte timer i døgnet til at træne og kun spiser acaibowler med blomster og ikke går på arbejde. Jeg ville håbe, at der var lidt mere gennemsigtighed, for det tror jeg ville hjælpe alle de normale mennesker, der er i tvivl om deres værd og krop.
Og måske er det netop forklaringen på, hvorfor Petra gang på gang blotter sig for åben skærm. For efter vejrtrækningshealing, adskillige psykologbesøg, fedtfrysninger, forskellige former for træning og alverdens slankekure har Petra indset, at det slet ikke handler om at veje mindre, men om ikke at sammenligne sig med alle andre og acceptere sig selv og sin krop.
– Alle har altid sagt, at jeg har alt. Jeg har flotte øjne, nogle synes, jeg har flot hår, flot hud, et megafedt job, søde venner og en sød kæreste, men jeg er ikke glad. Jeg har fundet ud af, at hvis man taber fem kilo, er der altid fem nye eller noget andet, man gerne vil lave om. Det er humlen i det hele, at vi aldrig bliver tilfredse og dermed mister nuet.
– Mit mål er nu at blive en afbalanceret kvinde. Hende, der udstråler, at hun hviler i sig selv. Jeg tror aldrig, jeg kommer til det, men jeg er gået i gang med at behandle mig selv meget bedre, så jeg tror godt, jeg kan komme tættere på hende.
Sådan har vi det med vores kroppe
De fleste af de adspurgte kvinder i en krops-undersøgelse, ALT for damerne lavede i 2015, var enten utilfredse med deres mave, vægt eller lår:
53% af de adspurgte kvinder var utilfredse med deres mave
45% var utilfredse med deres vægt
28% var utilfredse med deres lår
Flere yngre kvinder overvejer at få lavet kosmetiske operationer end de ældre kvinder. Her svarede 34% af 18-29-årige, at de vil have lavet kosmetiske operationer, mens kun 21% af de 50-59-åriger vil have lavet kosmetiske operationer.
Af de kvinder, der har fået foretaget et kosmetisk indgreb, har: 23% fået rettet øjne, 22% rettet bryster, 11% procent rettet mave og 9% rettet hud i ansigtet.
Sådan gjorde vi: Analysefirmaet Megafon lavede sammen med ALT for damerne og partnere i 2015 en stor undersøgelse om kvinder og krop. Undersøgelsen blev gennemført blandt et repræsentativt udsnit af danske kvinder over 18 år. 1176 kvinder indgik i undersøgelsen.