Pia Kjærsgaard

Pia Kjærsgaard: Jeg tilgav hende ikke, men stormende forelskelse kan få folk til at glemme tid og sted

Pia Kjærsgaard fortæller i denne uges Hendes Verden om morens svigt i hendes barndom, og hvordan hendes mormor blev en stor ledestjerne for hende.

Pia Kjærsgaard er mest kendt for sin rolle i dansk politik, hvor hun har stået fast på sine politiske overbevisninger i 40 år. Hun stod i mange år i spidsen for Dansk Folkeparti som stifter og partileder, og hun har også været formand for Folketinget.

Artiklen fortsætter under videoen

I denne uges Hendes Verden fortæller hun om, hvem der har været den vigtigste vejleder i hendes liv.

”Min mormor er stadig en lysende ledestjerne for mig, og hun var en stor hjælp, da mine forældre blev skilt. Da min mor flyttede ud, blev min bror og jeg hos vores far, og der flyttede min mormor ind og hjalp min far med at holde hus. Så tyede jeg til hende, og hun trøstede mig,” siger Pia Kjærsgaard i Hendes Verden uge 41.

Og mormoren var også en principfast dame, forklarer Pia Kjærsgaard.

”Hun havde selv i sin tid sendt sin mand på gaden, fordi han var hende utro. Jeg tror ellers, man stod model til meget dengang, men ikke desto mindre klarede hun sig selv, indtil hun senere i livet mødte en ny mand. Hun blev også langt over 90. Jeg savner hende den dag i dag. Hun så altid fremragende ud. En smuk dame med mørkt hår og en flot figur,” mindes Pia Kjærsgaard.

Hadefuld skilsmisse

Som sagt fik Pia Kjærsgaard et helt særligt tæt bånd til sin mormor efter forældrenes skilsmisse. Et brud, som hun fortæller, var hadefuldt.

”Det plagede mig i mange år, at min mor blev gravid med en anden mand og flyttede væk med ham. Selvfølgelig skal folk kunne gå fra hinanden, men man skal give ægteskabet en chance, og hvis man ikke kan det, må man gå fra hinanden på en ordentlig måde.”

Forældrene fortalte ikke Pia Kjærsgaard og hendes bror, hvorfor de skulle skilles, da det stod på, og det sidder stadig dybt i hende.

”Min mor flyttede bare, og min far sad tilbage og var bitter og skjulte det ikke. Henrik (Thorup, Pia kjærsgaards mand, red.) siger, at den dag jeg sidder på plejehjemmet, vil jeg stadig tale om det. Men vi talte aldrig om det derhjemme, og jeg fik aldrig talt ud med min mor. Det var vel en form for eskapisme. Jeg holdt kontakten med min mor i mange år, men jeg kunne ikke rigtig tilgive hende, for hun erkendte aldrig, hvad hun havde gjort mod mig. Men stormende forelskelse kan få folk til at glemme tid og sted,” afslutter Pia Kjærsgaard.

Fakta

  • Pia Kjærsgaard, 77 år. 
  • Valgt til Folketinget i 1984 for Fremskridtspartiet, men stiftede i 1995 Dansk Folkeparti, som hun stadig sidder i Folketinget for som menigt medlem. Hun genopstiller dog ikke ved næste valg. Tidligere partileder og formand for Folketinget.
  • Gift med Henrik, mor til to og bedstemor til fire.