Pia Olsen Dyhr var ikke i tvivl, da hun så huset: ”Her skal vi bo”
Pia Olsen Dyhr elsker sit hus på Orø hele året. Men om sommeren kan det noget særligt, for der byder det på kajakture, nye kartofler og strikketøj i solen.
Pia Olsen Dyhr husker tydeligt første gang, hun så huset på Orø. Det var i 2018, at hun og ægtemanden Villy Dyhr kom kørende ned ad den 1,2 kilometer lange græsklædte vej mod det ombyggede fiskerhus med udsigt til Isefjord.
"Da jeg steg ud af bilen og så udsigten, sagde jeg højt: ”Her skal vi bo”," siger den 52-årige partileder for SF, Pia Olsen Dyhr.
"Alle ved jo, at man aldrig må sige sådan, når mægleren hører det," griner hun.
Ikke desto mindre blev huset hendes og Villys, og det er her, Pia Olsen Dyhr søger hen, når hun har brug for at komme ud af byen eller væk fra Christiansborg.
"Det er faktisk mere end bare et sommerhus, for vi er her hele året. Hvis jeg skal tænke over noget eller arbejde, tager jeg herover. Også om vinteren, hvor jeg er helt alene."
Isoleret på øen
Allerede under corona fik Pia Olsen Dyhr og hendes familie Orø at føle, for de isolerede sig på øen med hjemmeskoling, skype-møder og alt, hvad der hørte den tid til.
"Der kunne vi godt mærke, at vores netforbindelse ikke kunne klare os alle tre på én gang," siger Pia Olsen Dyhr, som også blev den, der skulle hjælpe sin datter, Laura, med fransklektierne.
"Det var ikke den store succes," siger politikeren, som har en statskundskabsuddannelse bag sig.
"Men jeg lærte at holde møder på afstand. Jeg har endda holdt partiledermøde under corona, mens jeg hængte vasketøj op," siger hun og kigger ud af husets vinduer, hvor haven stopper, hvor fjorden begynder.
Men også siden har hun taget turen til Orø med bil og kabelfærge, for der kan være meget at tænke over som partiformand.
"Efter valget i 2022 fik vi en mærkelig regering, synes jeg," siger Pia Olsen Dyhr med henblik på den brede regering over midten, som hun ikke blev en del af.
"Der var mange, der spurgte, om jeg var bitter. Var jeg det? Det måtte jeg til Orø for at tænke over. Jeg ved godt, at folk troede, jeg bare lå herude og så Netflix hele januar, men nej, jeg sad herude og tænkte over, hvilke politiske aftaler vi kunne komme med i, når vi havde den regering. Og jeg var ikke bitter," fortæller hun.
"Jeg tog også op til en nabo, som er væver. Der sad jeg og vævede i timevis. Det er så meditativt at sidde og svinge den ene arm i en fast rytme. Det var godt for min hjerne. Og det er ikke for sjov eller for at pjække fra arbejdet som opposition."
"Mange politikere bliver udbrændt, fordi de ikke giver sig tid til at holde pauser, men jeg er jo ikke en meningsmaskine, og jeg behøver ikke mene noget hele tiden og konstant. Der skal også være tid til at tænke."
Gratis åndedrætsøvelser
Helt alene er hun nu ikke, for Orø, som ligger midt i Isefjord, har 900 fastboende.
"Det er her, jeg får ro i hovedet. Det er det, Orø kan. Her er ingen lastbiler, der bakker klokken fire om morgenen. Det er bare en natugle, der kan forstyrre mig, og det er kun hyggeligt. Orø giver ro i hovedet, og det er ligesom gratis åndedrætsøvelser."
"Færgen herover tager seks minutter, men der sker noget med mine skuldre på de minutter. De sænker sig."
Parret har et gammelt ombygget hus ved vandet, og rundt om ligger et stort naturareal, hvor Villy går og planter træer, mens Pia Olsen Dyhr prøver at begrænse brombærrenes fremmarch og plukker nogle af dem til syltetøj eller tager sig god tid til strikketøjet i solen. Naboerne er ikke lige i nærheden og så alligevel.
"Strømmen gik en dag på øen, da vi ikke var her, men vores naboer havde lige været nede og tjekke, om det var gået ud over vores køleskab. Det er mere end bare naboskab, det er fællesskab."