Kronprins Frederik: 'Hun var vores reservemor'

Kronprins Frederik: "Hun var vores reservemor"

Kronprinsen og prins Joachim glemte aldrig deres barnepige og var begge med til hendes bisættelse i 2016.

Dronning Margrethe var ikke specielt nærværende som mor for kronprins Frederik og prins Joachim. Det har begge prinser fortalt flere gange, ligesom majestæten har udtrykt fortrydelse over ikke at være mere til stede i deres barndom.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Til gengæld havde de to brødre en varm og kærlig barnepige, Else Pedersen, der tog sig af dem fra de var helt små og gav dem en god opdragelse.

"Hun var vores reservemor i over 20 år. Og noget af et livsstykke, har kronprins Frederik fortalt om kvinden, der viede sit liv til at passe og pleje andres børn efter at have mistet sit livs store kærlighed."

Ifølge bogen "Under bjælken" blev Else Pedersens udkårne skudt af en tysk soldat ved den dansk-tyske grænse under besættelsen den 9. april 1940.

"Else var jo meget dansk i sin facon, både autoritær, retskaffen og disciplineret og måtte jo undertrykke de varme, moderlige følelser, hun havde for mig og min bror, gennem alle årene. Hun vidste, at hun ikke var en forælder for os, men skulle sørge for, at min mor og far var tilfredse med den måde, vi var på," fortæller kronprinsen i "Under bjælken", der udkom i forbindelse med hans 50-års fødselsdag, og fortsætter:

"Jeg husker, hun tog os op, holdt om os, krammede os og var så tæt på, som forældrene kan være. Men det er klart, at hun måtte lægge bånd på sig selv. Det var to små børn og siden større drenge, der skulle afleveres, når de skulle afleveres, til nogle forældre, som havde deres facon og levede et anderledes og fjernt liv i forhold til deres drenge. Et forældrepar, som havde uddelegeret en deltidsopgave til en barnepige, der helt helligede sig opgaven, aldrig søgte væk, men blev hos os i alle årene."

Sammen med barnepigen Else Pedersen ses kronprins Frederik og prins Joachim ved Toldboden i maj 1975 for at vinke farvel til deres forældre, dronning Margrethe og prins Henrik, der med kongeskibet Dannebrog sejlede til Rusland.
Sammen med barnepigen Else Pedersen ses kronprins Frederik og prins Joachim ved Toldboden i maj 1975 for at vinke farvel til deres forældre, dronning Margrethe og prins Henrik, der med kongeskibet Dannebrog sejlede til Rusland. Foto: Peer Pedersen/Ritzau Scanpix

Kort før sit 25-års jubilæum blev Else Pedersen dog opsagt og måtte derfor fraflytte Amalienborg.

At Else Pedersen har haft stor og afgørende indflydelse på både Frederik og Joachims liv, er Berlingskes kongehusekspert, Jakob Steen Olsen, ikke i tvivl om.

Det fortæller han i podcasten "De kongelige med Nikolaj Vraa" i afsnittet om kronprins Frederiks liv.

"Det er et helt menneskeligt drama med den opofrende sjæl, der skal opdrage to prinser. Noget af et ansvar i øvrigt, når man samtidig ikke må overtage dem. Det må have været en svær balancegang," siger Jakob Steen Olsen, der dog også bider mærke i hendes noget triste afsked.

"En lille smule utaknemmeligt. Jeg forstår selvfølgelig godt, at der ikke længere var brug for hende. Men efter 25 år."

Kronprins Frederik og prins Joachim glemte dog aldrig Else Pedersen. De sendte hende trofast jule- og fødselsdagskort og inviterede hende med til deres bryllupper og barnedåbe. De var også med i landsbykirken på Fyn, da hun i stilhed blev bisat i 2016.

Hvis du er nysgerrig på, hvem Kronprinsen er bag ordner, håndtryk og uniformer, og hvad han har været igennem, så finder du i podcasten "De Kongelige" et afsnit, der netop fokuserer på vores kommende konge. 

Lyt til afsnittet om kronprins Frederik lige her.