Dansk band fandt inspiration i svampe – og det kom der en helt særlig sang ud af

Da danske Prisma manglede et omkvæd til en sang, lod de sig inspirere af svampe. Det fortæller de til ALT for damerne i video-serien ’Damernes Discman’, som skal inspirere flere til at forbruge musik af kvindelige artister.

”Den handler om livets cyklus og at alting er afhængigt af hinanden.”

Sådan fortæller det danske band Prisma om nummeret ’Into the Sun’ i video-serien ’Damernes Discman’, hvor en række danske, kvindelige kunstnere fortæller om deres egne yndlingsnumre. Video-serien, som akkompagneres af en playliste, har til formål at få flere til at lytte til kvindelige kunstnere. 

Der er nemlig en stor køns-ubalance i musikbranchen, og det skyldes bl.a., at kvinder generelt streames mindre end mænd. Heldigvis kan du som forbruger være med til at skubbe til ubalancen ved at høre mere musik af kvinder – fx med playlisten ’Damernes Discman’.

Blev inspireret af svampe

Prisma brød for alvor igennem i 2021 med numre som ’I never wanted to meet you’ og ’Villains of the Night’. Samme år vandt de prisen for årets danske rockudgivelse til Gaffa-prisen, ligesom Gaffa gav deres EP ’Inside Out’ seks ud af seks stjerner.

Siden da har søster-duoen været i studiet og indspillet deres første fulde album, som udkom i foråret 2024 og bl.a. indeholder nummeret ’Into the Sun’, som Prisma fortæller om i videoen øverst i artiklen.

”Teksten er jo fundet på en lidt speciel måde. Vi manglede et omkvæd, og så kom vi til at snakke om svampe og noget med, at man kan lave deres vibrationer om til musik,” fortæller de to søstre.

Efter at have læst op på, hvordan man kan skabe lyd ved at sætte strøm til svampe, kom omkvædet til dem. På nettet læste de nemlig, at: ”Every living thing gives electricity, gives something to respond to,” som endte med at blive omkvædet i sangen ‘Into the Sun’ – og navnet på hele debutalbummet.

Lyt til nummeret ’Into the Sun’ på playlisten ’Damernes Discman’ lige her.

Om 'Damernes Discman'

Du kan gøre en hel det for at ændre på den køns-ubalance, der er i musikbranchen – og det er endda virkelig nemt. Det eneste, du skal gøre, er nemlig at forbruge mere musik af kvindelige kunstnere: Stream deres musik, køb deres plader, tag til deres koncerter.

Er du i tvivl om, hvor du skal starte? Så er det heldigt, at vi har samlet en playliste med musik af danske kvinder til dig. Den hedder Damernes Discman og kan findes her.

I dag er kun 23 procent af den musik, der bliver streamet, af kvindelige kunstnere. Samtidig præsenterer streamingtjenesterne deres brugere for mere af den musik, der i forvejen er populær. Fordi vi lytter mest til mænd, bliver vi altså også præsenteret mest for mænd. Det er et ekkokammer, som gør det svært for kvinderne at blive hørt.

Når man som kvindelig kunstner statistisk set får færre streaminger end en mand, kan det være svært at overbevise pladeselskaberne om at satse på én, og man bliver ikke i lige så høj grad booket til festivaler og andre events.

De manglende streaminger starter altså en kædereaktion og er med til at holde kønsubalancen i musikbranchen i hævd. Derfor: Lyt, lyt, lyt til kvindelige kunstnere – f.eks. på playlisten Damernes Discman.