Rekord mange dømt for voldtægt i 2022: ”Sagerne bliver simpelthen efterforsket grundigere”

Rekord mange dømt for voldtægt i 2022: ”Sagerne bliver simpelthen efterforsket grundigere”

Mere end tre gange så mange er i løbet af i år blevet dømt for at have begået voldtægt sammenlignet med de foregående år. Forklaringen er blandt andet at finde i en kulturændring hos politi og efterforskere, lyder det fra fagfolk.

Sager om voldtægt er tidligere blevet betegnet som sager, der er svære at efterforske. Men i 2022 er der meget, som tyder på, at der er begyndt at ske forandringer på området.

Antallet af domme for voldtægt satte nemlig rekord i 2022, hvor tal fra Rigsadvokaten viser, at der i løbet af i år er faldet dom i 524 sager om enkeltstående tilfælde af voldtægt, skriver Berlingske.

På et enkelt år er der dermed sket langt over en tredobling af dømte for voldtægt, hvis man sammenligner med tal fra de seneste tre år.

I 2019 faldt der 135 domme for voldtægt, 2020 var det tal 158, og 2021 blev 140 dømt for voldtægt.

Flere faktorer gør sig gældende for den markante stigning i år.

Politiet efterforsker bedre

Retssystemet har haft et efterslæb efter corona-perioden, men antallet af anmeldelser er også steget markant, ligesom der er sket en udvidet kriminalisering af området med den nye såkaldte ”Samtykkelov” fra efteråret 2020 – og endelig har politiets efterforskning på området fået et gevaldigt kvalitetsløft.

Særligt det sidste fremhæves af fagpersoner på området som en betydningsfuld ændring.

”Der er sket rigtig, rigtig meget i de forløbende år. Man har fået specialister ind alle steder i politikredsene, man har gennemført en specialistuddannelse for efterforskere til at efterforske overgreb i nære relationer, herunder voldtægt, psykisk vold, stalking og så videre. Det gør, at sagerne kommer i de rigtige hænder fra starten i langt de fleste tilfælde. Og de bliver simpelthen efterforsket grundigere og bedre end de har været før,” siger Gyrithe Ulrich, der er vicestatsadvokat hos Statsadvokaten i København, til P1 Morgen.

Adam Diderichsen, som er politiforsker på Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet, bekræfter, at der tidligere har været fordomme om voldtægt blandt almindelige politifolk, som bremsede sagerne, men at disse forudfattede holdninger er begyndt at blive nedbrudt.

”Man vedtog i politiforliget i 2022, at man skulle have specialiserede afdelinger i alle politikredse, og det vil sige, at der sidder nogle folk med en høj faglighed på det her område, som kan tage hånd om ofrene på en anden måde, og som også ved, hvad der skal til for, at man får de ting ind, som man nu skal bruge for at retsforfølge sagen videre. Og så er der sket en ændring i loven på dette område, som også har haft en betydning,” siger Adam Diderichsen til P1 Morgen.

Dansk politi blev først i 2016 forpligtet til at registrere alle voldtægtsanmeldelser i forbindelse med, at ”voldtægtspakken” blev politisk vedtaget samme år. Før det viste det sig nemlig, at der var en del forsøg på anmeldelser, som aldrig blev registreret af politiet.

Efterfølgende steg antallet af anmeldelser om voldtægt med næsten 100 procent i de efterfølgende år.

I dag er der også kommet specialiserede afdelinger i alle politikredse efter politikerne vedtog politiforliget for 2021-2023. Disse enheder har fokus og specialviden om vold i nære relationer og omkring voldtægt.

Fakta - voldtægter i Danmark

Det er svært at sætte tal på voldtægt i Danmark, da mange voldtægter aldrig anmeldes. Derfor er der et stort mørketal på området, vurderer eksperter.

Gennemsnitligt blev 11.800 kvinder årligt udsat for en voldtægt eller et voldtægtsforsøg i perioden 2018-2020, skriver Det Kriminalpræventive Råd

Af Center for Voldtægtsofres årsrapport 2022 fremgår det, at mindst 46 procent af deres klienter i 2021 ikke politianmeldte det seksuelle overgreb, de har været udsat for.

I september 2020 fik Danmark den såkaldte "Samtykkelov".

Ændringer efter "Voldtægtspakken" i 2016:

I 2016 blev den såkaldte "Voldtægtspakken" vedtaget, som forpligtede politiet til at registere alle anmeldelser af voldtægter. En opgørelse fra Kvinfo viser, at det fik antallet af registerede anmeldelser til at stige markant:

  • 2014: 462 voldtægter og voldtægtsforsøg anmeldt til politiet
  • 2015: 628 voldtægter og voldtægtsforsøg anmeldt til politiet
  • 2016: 719 voldtægter og voldtægtsforsøg anmeldt til politiet
  • 2017: 944 voldtægter og voldtægtsforsøg anmeldt til politiet
  • 2018: 1.079 voldtægter og voldtægtsforsøg anmeldt til politiet
    I 2018 var det anslået antal voldtægter og voldtægtsforsøg: 5.400 (mørketal)
    I 2018 var antallet af dømte for voldtægter og voldtægtsforsøg: 69

Kilde: Kvinfo.dk